Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Oranje boven met Nederlands podium na de Porsche Supercup-race met Morris Schuring als imponerende winnaar!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 augustus 2023 08:05

De vele oranje fans kregen op zaterdag wel waar voor hun geld. Na de dominante pole position van Max Verstappen in de F1 maakte de zesde ronde van het Porsche Mobil 1 Supercup het Nederlandse feestje compleet op ons historische CM.com Circuit Zandvoort. Met Morris Schuring, Loek Hartog en Larry ten Voorde op het podium werd het een geheel Nederlandse aangelegenheid. Morris Schuring had kortgeleden in Spa-Francorchamps met zijn overwinning aldaar al laten zien uit welk hout hij gesneden is en hij bevestigde aan het einde van de zaterdagmiddag zijn status opnieuw op Zandvoort. Na een vlekkeloze overwinning van start tot finish overhandigde Morris Schuring zijn Fach Auto Tech-team het meest perfecte jubileumcadeau: tijdens de 100e Porsche Supercup-race kon teambaas Alex Fach de 18e overwinning voor het Zwitserse team vieren.

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 1 Startveld door Tarzanbocht
Het spectaculaire startveld na de start door de Tarzanbocht aangemoedigd door de vele oranje fans

Met de tweede en derde podiumplaats onderstreepten de twee GP Elite-teamgenoten Loek Hartog en Larry ten Voorde de kracht van het Nederlandse team op haar thuisbasis op het Formule 1-circuit aan de Noordzee. Porsche Junior Bastian Buus verdedigde zijn voorsprong in het kampioenschap met een vierde plaats. De zevende ronde van de internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup wordt zondag 27 augustus 2023 al om 11:55u verreden in Zandvoort.

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 2 Morris Schuring blije winnaar
Morris Schuring blije racewinnaar

Al in de allereerste meters maakte Morris Schuring duidelijk dat dit zijn race was: startend vanaf pole position katapulteerde hij van de startstreep en weigerde zijn leidende plek af te staan ondanks twee safety car-fasen: “Mijn auto was ongelooflijk goed vandaag. Ik zette mijn voet op de grond en liet mijn achtervolgers gewoon in mijn stof achter”, zei Schuring over de weg naar zijn tweede Supercup-overwinning van het seizoen. Vier weken geleden schreef de 18-jarige geschiedenis: in Spa-Francorchamps, België, werd hij gekroond tot de jongste winnaar ooit in de geschiedenis van de Porsche Supercup, die sinds 1993 wordt gehouden.

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 3 Morris Schuring als winnaar over start-finish
Morris Schuring als racewinnaar over start-finish

“Ik ben bijzonder trots op mijn team en natuurlijk op mijn coureurs, die pas 18 en 20 jaar oud zijn en dit jaar al drie Supercup-races hebben gewonnen”, aldus teambaas Alex Fach. Het Zwitserse team maakt sinds 2013 integraal deel uit van de Porsche Supercup en claimde in 2014 de kampioenstitel met de Nieuw-Zeelander Earl Bamber. “Ik had nooit durven dromen dat we zo ver zouden komen toen we tien jaar geleden aan de serie deelnamen”, aldus Fach.

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 4 Nederlands podium met Hartog, Schring en Ten Voorde
Geheel Nederlands podium met Loek Hartog (P2), Morris Schuring (P1) en Larry ten Voorde (P3)

GP Elite teamgenoten Loek Hartog en Larry ten Voorde streden over de gehele raceafstand om de tweede plaats. Na zestien ronden klopte Hartog Ten Voorde met amper drie tienden van een seconde voorsprong op de eindstreep. Porsche Junior Bastian Buus kwam vlak achter de twee Nederlanders over de finish en verdedigde daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap met een vierde plaats. “Helaas kon ik vandaag niet meer doen. Ik hoop dat het morgen beter met mij zal gaan”, aldus de 20-jarige Deen van het BWT Lechner Racing-team, terwijl hij uitkijkt naar de zevende race van het seizoen. Loek Hartog zal zondag bij de zevende ronde vanaf pole position starten, terwijl Bastian Buus naast hem op de eerste startrij start.

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 5 Oranje boven
Oranje boven op CM.com Circuit zandvoort tijdens de zesde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup

Het ongeluk trof Buus' teamgenoot Harry King en CLRT-coureur Dorian Boccolacci. De Brit en de Fransman, die vóór de race op de tweede en derde plaats stonden in het klassement, raakten verwikkeld in botsingen. Boccolacci eindigde ergens in het middenveld, terwijl King de handdoek in de ring moest gooien. Als resultaat hiervan is Larry ten Voorde nu doorgedrongen tot de tweede plaats in het algemeen klassement en is Zandvoort-winnaar Morris Schuring opgeklommen naar de derde plaats in het klassement.

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 6 Morris_Schuring_and_team_boss_Alex FachNa afloop van de 100e Porsche Supercup-race overhandigde Morris_Schuring zijn teambaas Alex Fach de 18e overwinning voor het Zwitserse team

De vijfde plaats ging naar Alessandro Ghiretti. Met dit resultaat breidde de Fransman zijn voorsprong in het Rookieklassement uit. “De sfeer in Zandvoort met de enthousiaste Nederlandse fans is onvergelijkbaar. Ik hoop dat ik ze zondag weer een goede show kan geven”, aldus de coureur van Martinet by Alméras. Met een zesde plaats beklom de Nederlander Huub van Eijndhoven (GP Elite) ook het Rookie-podium. Derde in dit klassement ging naar de Zuid-Afrikaanse Keagan Masters (Ombra).

Ronde zeven van de Porsche Mobil 1 Supercup begint vandaag, zondag (27 augustus 2023) om 11.55 uur, direct voor de Formule 1 Dutch Grand Prix. De tv-zenders Eurosport en Sky Sport en de streamingdienst f1tv.formula1.com zenden de wedstrijd live uit.

Uitslag race 6 Porsche Mobil 1 Supercup, Zandvoort (Nederland):
1. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 28:23.600 minuten
2. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +1.777 seconden
3. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +2,059 seconden
4. Porsche Junior Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), +3,541 seconden
5. Alessandro Ghiretti (F/Martinet van Alméras), +5,973 seconden
6. Huub van Eijndhoven (NL/GP Elite), +6.119 seconden

Stand 2023 Porsche Mobil 1 Supercup (na zes races):
1. Porsche Junior Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), 98 punten
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 80 punten
3. Morris Schuring (NL/Fach Auto Tech), 77 punten
4. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 71 punten
5. Dorian Boccolacci (F/CLRT), 71 punten

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 7 King_Buus_EijndhovenHarry King, bastiaan Buus gevolgd door Huub van Eijndhoven en de rest van het veld

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 8 Larry ten Voorde
P3 voor Larry ten Voorde

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 9 Huub_van_EijndhovenMet een zesde plaats beklom de Nederlander Huub van Eijndhoven (GP Elite) het Rookie-podium

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 11 File in de pitstraat bij Team GP EliteFile in de Zandvoortse pitstraat bij Team GP Elite

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 12 Team GP Eite in actieZo bleef het tot het einde: Loek Hartog voor Larry ten Voorde

Porsche Mobil 1 Supercup CM.com Circuit Zandvoort Foto 13 Morris Schuring portretMorris Schuring had kortgeleden in Spa-Francorchamps met zijn overwinning aldaar al laten zien uit welk hout hij gesneden is en hij bevestigde aan het einde van de zaterdagmiddag zijn status opnieuw op ZandvoortPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS