Autosport BE • Autosport BE Diversen

Eerste editie van Brussels Auto Show vindt plaats van 17 tot en met 21 januari 2024 Brussel

Uitgegeven door Johan Vis • 10 augustus 2023 14:22

Onlangs heeft de Nederlandse autoshow-organisator 402 de Belgische automarkt verrast met de aankondiging van een nieuwe autobeurs die zal plaatsvinden in januari 2024. Sindsdien zijn talrijke bedrijven en media in contact gekomen met de organisatie, om meer te weten te komen over de plannen voor dit nieuwe evenement. Er zijn inmiddels veel gesprekken gevoerd met merkenimporteurs, distributeurs, automotive accessoirebedrijven en andere partijen die geïnteresseerd zijn in een samenwerking voor deze autobeurs. Deze week maakt de organisatie de naam van de beurs bekend: Brussels Auto Show. De eerste editie van dit unieke evenement zal plaatsvinden van 17 tot en met 21 januari. Naast auto's zullen er ook motoren, trucks en vans te bewonderen zijn op de beursvloer.

Eerste editie van Brussels Auto Show vindt plaats van 17 tot en met 21 januari 2024 Brussel

Ronald van den Broek, directeur van 402, zegt het volgende over de Brussels Auto Show: "Het wordt een autoshow boordevol beleving en entertainment, waarbij we tegelijkertijd de nieuwste modellen van merkfabrikanten uit alle prijssegmenten willen presenteren. We ontwikkelen een concept waarmee merken, met een beperkt budget voor standbouw, een representatieve aanwezigheid kunnen hebben om zo de traditionele nationale autoshows te waarborgen, inclusief verkoop en leadgeneratie. Momenteel tonen zo'n 30 automerken interesse in de plannen voor de Brussels Auto Show, waarvan twee van de vijf paleizen al zijn gereserveerd voor merkenstands. We verwachten de aanwezigheid van bekende Europese en Amerikaanse merken, evenals verschillende nieuwkomers uit China en nieuwe EV-autofabrikanten uit Amerika. Daarnaast hebben we een sterk netwerk van niche- autobouwers in het hyper- en supercar-segment, die graag hun modellen willen presenteren in de hoofdstad van Europa."

Naast de traditionele aspecten van autoshows, kijkt de organisatie ook naar vernieuwende businessmodellen voor de merken, met name op het gebied van online exposure en digitale leadgeneratie, door middel van een geavanceerd ticketsysteem. Sinds de coronapandemie heeft 402 zich sterk gericht op de ontwikkeling van autoshows die de onlinewereld verbinden met de offlinewereld van evenementen en beurzen. Van den Broek vervolgt: "We hebben veel ervaring opgedaan met bekende nationale en internationale influencers, artiesten en YouTubers om te bepalen wat wèl en niet werkt op het gebied van ticketverkoop, evenementconcepten en online exposure achteraf voor verschillende merken. Het hoogtepunt van vorig jaar was het evenement 'World of Cars' in Jaarbeurs Utrecht, met een oppervlakte van 60.000 vierkante meter, vergelijkbaar met de eerste show in Brussel. Daar hebben we dagelijks bijna 20.000 autofans vermaakt met de prachtigste auto's uit collecties van handelaren en artiesten, waaronder de populairste en grootste influencer van de lage landen, Enzo Knol. Hij liep over de bekende Walk of Fame of Car Catwalk van 402, met meer dan 6.000 tribunestoelen. Deze catwalk hebben we voor het eerst geïntroduceerd in 2018 in de Amsterdamse RAI, nadat de AutoRAI was gestopt. We zijn trots om aan te kondigen dat Enzo Knol een van de vele speciale gasten zal zijn op de Brussels Auto Show. De combinatie van online 'helden' en evenementprogramma's blijkt zeer succesvol te zijn, getuige de aanwezigheid van Shmee 150 op ons evenement Supercar Madness op Circuit Zolder, waar we bijna 12.000 autofans mochten verwelkomen op 9 juli. Met de keuze voor Enzo Knol willen we niet alleen echte autofans aanspreken, maar ook een breder publiek dat geïnteresseerd is in het kopen van een nieuwe auto. Veel jonge fans bezoeken de autoshows van 402 samen met hun ouders. Snel worden andere bekende influencers bekend gemaakt die op de beurs aanwezig zullen zijn".

Van den Broek voegt eraan toe: "Eind augustus verwachten we te weten of we de paleizen 6 en 7 kunnen vullen met merkenstands. We krijgen vaak de vraag wat we zullen doen als een groot aantal merken andere alternatieven vinden voor de verkoop en leadgeneratie van nieuwe auto's. In dat geval zullen we beide paleizen of een ervan vullen met andere stands, autopleinen en theaters. Ongeacht de aanwezigheid van merken, zal de Brussels Auto Show sowieso plaatsvinden. Binnenkort maken we de eerste merken bekend die aanwezig zullen zijn en we hebben al veelbelovende toezeggingen van enkele nieuwkomers op de markt die graag hun nieuwe modellen aan de bezoekers van de Brussels Auto Show willen tonen."

Het team van 402 dat verantwoordelijk is voor de organisatie en productie van het evenement is onlangs uitgebreid met twee ervaren Belgische collega's die betrokken waren bij eerdere autoshows in Brussel. Van den Broek geeft aan dat ze momenteel bezig zijn met het aanstellen van een beursdirecteur met een uitgebreid netwerk in de Belgische media- en automotivebranche. Dit is essentieel om de Brussels Auto Show een vliegende start te geven in januari en ervoor te zorgen dat het evenement jaarlijks terugkeert. 402 zet sterk in op "future mobility" door het heden te verbinden met een duurzame toekomst en ook het erfgoed van de auto-industrie te omarmen. Daarom zullen er tal van bijzondere klassiekers te bewonderen zijn op de beursvloer en de Car Catwalk. Er zijn al toezeggingen van belangrijke verzamelaars van de merken BMW, Mercedes en Ferrari om speciale autopleinen te creëren.

De Brussels Auto Show, onder voorbehoud van wijzigingen, zal van start gaan met een zakelijke en protocollaire openingsdag op woensdag 17 januari en de deuren sluiten op zondag 21 januari. De paleizen 5, 6, 7, 9 en 11 zullen het decor vormen voor dit nieuwe evenement. De ticketverkoop gaat deze week van start op www.brusselsautoshow.com, waar het concept in drie talen wordt gepresenteerd. Er zijn slechts 5.000 'ultra early bird'-tickets beschikbaar tegen de stuntprijs van €10,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Deze tickets kunnen gebruikt worden voor elk gewenst tijdslot of dag. Binnenkort worden alle tarieven en openingstijden bekendgemaakt. Momenteel staan er twee nocturnes gepland.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS