Autosport BE • Autosport BE Diversen

Eerste zege in de 24 Heures 2CV van Spa-Francorchamps voor de The Golden Horse Racing Team

Uitgegeven door HJ van Keulen • 26 oktober 2023 13:40

The Golden Horse Racing Team heeft een oude droom waarheid doen worden en op wat voor een manier. Het team was al jaren op zoek naar die eerste zege in de 24 Heures 2CV van Spa-Francorchamps en zondagnamiddag, wist het team, in de kleuren van het bekende restaurant van Luc Marchant in Voeren zijn naam eindelijk op de erelijst van de prachtige race in de Ardennen in te schrijven en dat na een zeer moeilijke editie 2023. Bovendien werd de strijd om de zege zondag even bijzaak, net zoals voor alle andere teams.

The Golden Horse Racing Team

“Allereerst wil The Golden Horse Racing Team zijn wensen overbrengen aan de twee baancommissarissen die bij het ernstige ongeval betrokken waren, een ongeval dat zondagochtend een definitief en vroegtijdig einde aan de race heeft gemaakt. We wensen deze mensen een spoedig herstel toe”, aldus teambaas André Blaise. “Dit incident heeft ons allemaal diep geraakt. Zoals je je kan inbeelden, waren we niet meteen in de stemming om onze zege in die omstandigheden te vieren. Echter, we hebben die zege wel behaald en dat bovendien in zeer grillige en moeilijke weersomstandigheden. De rijders van de wagen met startnummer #16 reden een perfecte race en lieten een aantal bijzonder geduchte rivalen achter zich. Dat geeft onze prestaties nog meer glans.”

De wagen met startnummer #16 diende van op de zestiende rij te starten, ondanks de tweede snelste tijd tijdens de kwalificatiesessie. Dat weerhield het team er echter niet van om eindelijk deze lang verwachte zege binnen te halen. Deze overwinning past schitterend in het rijtje van de ongelooflijke reeks overwinningen die nu al elf maanden aanhoudt! Dit eerste succes in de 24H2CV was allesbehalve makkelijk voor Jean-Pierre Blaise, Sébastien Piette en Pierre Dupont.

“We verlieten Spa-Francorchamps met gemengde gevoelens”, vertelt Pierre Dupont. “Aan de ene kant zijn Jean-Pierre, Séba en ik er trots op dat we André en zijn team die allereerste 24H2CV-overwinning hebben bezorgd. We hadden te maken met een motor die te weinig vermogen had, terwijl we weerstand moesten bieden aan het CGS-team onder leiding van de officiële Corvette-rijder Nicky Catsburg, die bijzonder snel was. We moesten ons dus 120% geven. Leuk detail, mijn moeder bewaart mijn trofee in haar rusthuis! Aan de andere kant was het moeilijk om die beelden van de baancommissarissen niet te zien… Het herinnerde ons eraan hoe kwetsbaar we zijn en dat deze vrijwilligers ons volledige respect dienen te krijgen. De race stoppen was de enige correcte optie, zeker gezien de ernst van de situatie. We kijken nu al uit naar de editie 2024, die hopelijk zonder incidenten zal verlopen, zodat we onze titel hier kunnen verdedigen.”

The Golden Horse Racing Team

De prestatie van het team met startnummer #14 leek op een onvoltooide symfonie. Gérard Schmidt, Alec Graham, Martin Businaro, Georges Cremer en André Blaise hadden hun zinnen gezet op minstens een podiumplaats. Helaas sloeg de pechduivel hard toe. "We verloren zeven ronden in de eerste stint door een kapotte alternator”, legde Martin Businaro uit. "Ondanks dat euvel hadden we nog steeds kans op een top 5-klassering, want onze wagen was in goeden doen. Maar Alecs ongeluk op zaterdagavond was er te veel aan en alle hoop op een goed resultaat was meteen weg. Het was niet zijn schuld en we nemen het hem ook niet kwalijk. Hij was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Natuurlijk hebben we pech gekend, maar dat stelt niets voor bij de tragische gebeurtenissen van zondagochtend. We kunnen niet wachten om naar Croix-en-Ternois te gaan en dit weekend voorgoed achter ons te laten.”

De 2CV Racing Cup bereikt zijn 2023 epiloog op 18-19 november tijdens de Trophée de Croix-en-Ternois, in de regio Nord-Pas-de-Calais, met twee 6-uurs races.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS