Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Door de overwinning van Loek Hartog wordt de titelbeslissing Porsche Supercup uitgesteld naar de Monza-finale

Uitgegeven door Peter Vader • 28 augustus 2023 09:01

Na het Nederlandse succes op de zaterdag was het zondag opnieuw raak. Dit keer kon Loek Hartog de hoogste trede van het podium beklimmen na de race voor de Porsche Mobil 1 Supercup op het regenachtige CM.com Circuit Zandvoort. Hij reed over de hele afstand een indrukwekkende race tegen Bastian Buus en behaalde zijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup. Maar met zijn overwinning blokkeerde hij tevens de beslissing in het kampioenschap, die op Zandvoort al had kunnen vallen. Dit duwt de titelbeslissing in de internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 naar de finale van aanstaande zondag (3 september 2023) in het kader van de Italiaanse F1-Grand Prix in Monza. Door de tweede plaats veilig te stellen op Zandvoort, vergrootte Porsche Junior Bastiaan Buus zijn voorsprong in het algemeen klassement tot 21 punten op zijn achtervolger Larry ten Voorde. De laatstgenoemde pakte afgelopen Zandvoort-weekend twee keer het podium met twee keer een derde plaats. Dat bezorgde hem een hoop punten, belangrijk voor zijn kansen in de strijd om de titel, die aanstaande zondag in Monza wordt beslist.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 1 Loek Hartog winnaar
Loek Hartog van meet af aan vooraan!

De tweede Supercup-race in Zandvoort dit weekend betekende een tweede thuiszege: na de overwinning van Morris Schuring op zaterdag domineerde een andere Nederlander ronde zeven van de Porsche Mobil 1 Supercup afgelopen zondag. Loek Hartog vierde zijn eerste Supercup-overwinning aan het stuur van de 375 kW (510 pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup van Team GP Elite. Hij weerde aanvallen van Porsche Junior Bastian Buus over de hele raceafstand af, bleef vastberaden en degradeerde Buus naar de tweede plaats met een voorsprong van een halve seconde. Achter de Deen uit het team van BWT Lechner Racing kwam Hartogs teamgenoot en landgenoot Larry ten Voorde als derde over de finish.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 2 Podium_zondag_Buus_Hartog_Ten_Voorde
Podium v.l.n.r. op zondag: Bastiaan Buus (P2), Loek Hartog (P1) en Larry ten Voorde (P3)

Hiermee heeft de tweevoudig Supercup-kampioen de titelbeslissing voor dit seizoen – zij het in theorie – opengehouden. Buus reist naar de finale van volgend weekend in Monza met een voorsprong van 21 punten op Ten Voorde, zijn enige overgebleven rivaal voor de kroon. De Nederlander moet echter winnen op het Formule 1-circuit in Noord-Italië om de 25 punten veilig te stellen. In dit scenario zou de elfde plaats genoeg zijn voor Bastian Buus om de titel mee naar huis te nemen.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 3 Start_Hartog_aan_de_leiding
Loek Hartog voert het veld vanaf de start aan

“Ik heb een geweldig duel gehad met Bastian. We zijn er allebei voor gegaan, maar hebben het altijd eerlijk gehouden”, aldus Hartog. “Voor mij is een droom uitgekomen met mijn eerste Supercup-overwinning. Ik ben niet ver van Zandvoort opgegroeid en heb op dit circuit met allerlei raceauto’s gereden. Om hier te winnen voor mijn eigen publiek is ongelooflijk.” Dankzij zijn eerste overwinning schoof de 20-jarige Nederlander door naar de zesde plaats overall.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 4

“Larry’s aanvalspogingen hielden mij net zo bezig als mijn pogingen om Loek in te halen. Uiteraard heb ik geen grote risico’s genomen. De tweede plaats betekent ook dat mijn voorsprong op weg naar de finale in Monza behoorlijk geruststellend is”, besluit Bastian Buus. “Maar het gaat ook om het teamkampioenschap, dat ik uiteraard graag zou willen winnen voor BWT Lechner Racing.” In dit klassement leidt het BWT-team van de Porsche Junior het klassement met een voorsprong van 31 punten op het GP Elite-team met coureurs Loek Hartog als winnaar van Zandvoort en Larry ten Voorde. In het teamklassement zijn er in Monza nog maximaal 45 punten te behalen.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 5 Strijd_Buus_Ten_Voorde_King
De volgorde in de Porsche Mobil 1 Supercup waarmee komend weekend wordt begonnen aan de finale in Monza: Bastiaan Buus gevolgd door Larry ten Voorde; Harry King - op de foto op P3 - heeft geen kands meer op het kampioenschap

Larry ten Voorde blijft realistisch over zijn kansen en wil zich in Monza concentreren op de kampioenstitel van de teams. “Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar ik kon vandaag niet verder komen dan de derde plaats. Mijn doel is om volgende zondag in Monza te winnen. Zelfs als ik alleen maar een externe kans heb om de titel te veroveren, dan zou ik die graag willen gebruiken om punten te scoren in het teamklassement”, aldus de Porsche Supercup-kampioen van vorig jaar.

De vierde plaats ging naar Morris Schuring. De 18-jarige Nederlander zette een sterke rit neer en maakte vijf posities goed van zijn startplaats in de Porsche 911 GT3 Cup van Fach Auto Tech. Ondanks twee overwinningen dit seizoen tot nu toe, maakt hij geen kans meer op de titel. Hetzelfde geldt voor de Britse coureur Harry King (BWT Lechner Racing), die als vijfde eindigde.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 6

“Het weekend van Zandvoort was wederom fantastisch. We waren getuige van twee spannende races, waarbij Morris Schuring en Loek Hartog voor eigen publiek (tienduizenden!) werden toegejuicht voor hun overwinningen. Felicitaties aan Loek als nieuwe toevoeging aan de kring van Supercup-winnaars. Ik kijk nu uit naar onze finale in Monza, die opnieuw een nagelbijter zou moeten zijn nu alle drie de titelkansen in alle categorieën nog open zijn”, aldus Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup.

Porsche Mobil 1 Supercup Dutch GP weekend Zandvoort zondag Foto 7 Timo_Glock_MonzaIn Monza verschijnt Timo Glock voor de tweede keer aan de start met de 5.000e Cup 911 die Porsche Motorsport sinds 1990 heeft gebouwd

Monza is komend weekend (1 t/m 3 september 2023) het toneel van de achtste en laatste ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup. In de race die wordt gehouden als onderdeel van het Italiaanse Grand Prix-voorprogramma, zal de voormalige Formule 1-coureur en nu tv-commentator Timo Glock zijn tweede Supercup-race dit seizoen rijden. Als onderdeel van een documentaire die voor de Sky Sports TV-zender wordt gemaakt over de Porsche Mobil 1 Supercup, zal de Duitser opnieuw in de Nr911 VIP 911 GT3 Cup rijden. Deze zeer bijzondere raceauto is de 5.000e Cup 911 die Porsche Motorsport sinds 1990 heeft gebouwd.

Uitslag race 7 Porsche Mobil 1 Supercup, Zandvoort (Nederland):
1. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 28:35.594 minuten
2. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), +0,451 seconden
3. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +0,786 seconden
4. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), +1.630 seconden
5. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), +2,005 seconden
6. Alessandro Ghiretti (F/Martinet van Alméras), +2,473 seconden

Stand 2023 Porsche Mobil 1 Supercup (na zeven races):
1. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), 118 punten
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 97 punten
3. Morris Schuring (NL/Fach Auto Tech), 91 punten
4. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 85 punten
5. Dorian Boccolacci (F/CLRT), 80 puntenPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS