Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Daniëlle Geel schiet uit de startblokken naar podium in Ford Fiesta Cup: "Extra speciaal"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2021 01:12 • Print artikel

ZANDVOORT – Met haar blonde wapperende haren stond Daniëlle Geel zondag op het podium tussen de mannelijke coureurs. Ze had zojuist haar bokaal in ontvangen voor de derde plaats in de Ford Fiesta Sprint Cup voor Nederlandse rijders jonger dan 24 jaar. De twintigjarige coureur uit Wieringerwerf was daarmee ook nog eens de beste ‘lady racer’.

Daniëlle Geel racet naar podium in Ford Fiesta Sprint Cup

Daniëlle werd derde en vierde in de races op het CM.com Circuit Zandvoort en had ‘dus’ een uitstekend optreden in de Fiesta Cup. “De snelste vrouw en de derde Nederlander. Het voelt heel goed op het podium te staan. Het was de eerste keer voor mij”, glunderde Daniëlle. “Ik heb nog nooit eerder een podium gehaald, dus het is wel extra speciaal.”

Over speciaal gesproken: dat geldt zeker ook voor haar startnummer 32. “De reden dat ik met dat te nummer rijd, heeft te maken met mijn opa. Hij 32 is geworden en vlak voor zijn dood was hij bezig met het overnemen van een Ford-garage. Dat is er alleen nooit van gekomen. Nu race ik ter nagedachtenis van mijn opa in een Ford. Het is dus ook een eerbetoon aan hem.”

Op vrijdag had Daniëlle nog een hachelijk momentje, maar gelukkig bleef dat zonder grote gevolgen. “Ik heb even de bandenstapel gekust in de Audi-S met een kleine schade als gevolg. Die hebben papa en mijn broer Mike 's avond gerepareerd. De schade viel mee, het was alleen blikschade. Gelukkig is papa autoschadehersteller, dus die heeft de Ford samen met mijn broertje Mike weer opgelapt.”

Hoewel in de Ford Fiesta Sprint Cup overwegend mannen meedoen, is het niet verwonderlijk dat Daniëlle op de grid staat. Haar hele leven draait om racen, al van jongs af aan. “Ik heb van mijn negende tot en met mijn zestiende gekart en toen was budget een probleem om hogerop te komen en mijn broertje racete ook. Ik reed in de RK1 in de viertakt.”

Daniëlle Geel

Ook wat de liefde voor het racen betreft speelt haar opa indirect een grote rol. “Hij hield vroeger al van racen en auto’s en dat heeft hij overgebracht op mijn vader. Die wilde ook graag racen, maar dat was moeilijk want het budget was er niet.”

“Hij wilde mijn broertje en mij graag iets geven wat hij nooit heeft gehad. Toen heeft hij op een dag een kart gekocht en heeft toen gezegd: ga maar een keer karten. Ik ben mijn ouders daarvoor erg dankbaar, ze gaan ook allebei altijd mee. We doen het met de hee familie. We zouden eens per maand naar de kartbaan gaan. Dat liep al heel snel uit de hand. Twee jaar later zijn we wedstrijden gaan rijden. Het is een soort verslaving waar je nooit meer van afkomt.”

Toevallig kwam de Fiesta Cup vorig jaar op mijn pad. En nu rijdt ze dus vooraan in een sport die wat haar betreft nog te veel een ‘mannensport’ is. “Er zijn nog weinig vrouwen in de autosport. Maar er zijn er nu wel meer in de Fiesta Cup dan vorig jaar. Dat vind ik superleuk. Al moeten er echt nog wel meer bijkomen.” Hoe ze zichzelf staande houdt tussen al dat mannelijke geweld? “Je staat gewoon je mannetje. Je moet als vrouw ook de ballen hebben om te racen.”

Dat ze die heeft, bewees ze wel door afgelopen weekeinde ‘groen’ in te stappen. “Ik heb dit jaar helemaal nog niet geracet. Vrijdag stapte ik voor het eerst in. De laatste keer dat ik in deze auto reed, was mijn debuutrace hier op Zandvoort, vorig jaar, tijdens het laatste raceweekend van het seizoen.”

Danielle is zo gek van racen dat ze er op een bijzondere manier zelfs haar beroep van heeft gemaakt. Ze werkt als manager van het team van Frits van Amersfoort, waar onder anderen Max Verstappen zijn eerste meters maakte in de Formule 3. “Ik regel daar alles, van de inschrijving en alles eromheen. Ik zorg ervoor dat het team draait. Alles wat ik daarvandaan weet, gebruik ik ook hier. Ik zorg ervoor dat hier ook alles voor elkaar is. Dat geeft mij meer rust. En ik ben blij dat mijn vader en mijn broertje heel handig zijn en dat we het met de familie kunnen doen. Het is een familieteam.”

Podium Daniëlle Geel

Daniëlle heeft het onwaarschijnlijke geluk dat het programma van Van Amersfoort Racing niet conflicteert met dat van de Fiesta Cup. En dus rijdt ze het hele seizoen. Sponsoren kan ze nog wel gebruiken, zegt ze. “Mijn hele auto is nog leeg, dus er kunnen nog wat bedrijven op komen te staan”, wijzend naar haar maagdelijk witte Ford Fiesta.

De volgende race in de Ford Fiesta Sprint Cup staat gepland voor begin juni. Over een kleine twee weken is ze niettemin ‘gewoon’ op het circuit te vinden, op dat van Portimăo, voor haar werkgever Van Amersfoort Racing. “Daar rijden we met de Euroformula Open in het voorprogramma van de Formule 1. Ik heb er superveel zin in!”

Daniëlle Geel wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Pro Force. En getuige haar auto is er nog genoeg plek voor sponsoren. Wie stap erin bij Daniëlle...?

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS