Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

COPPA FLORIO 12H Sicily - MP Motorsport verovert met 0,035 seconden voorsprong poleposition; sterke prestaties van Liesette Braams en Sandra van der Sloot!

Uitgegeven door Peter Vader • 10 oktober 2020 05:10 • Print artikel

PERGUSA – De MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 Evo (#19, Henk de Jong/ Jaap van Lagen/ Rik Breukers) heeft dankzij een geweldige ronde van Jaap van Lagen de poleposition voor de eerste editie van de COPPA FLORIO 12H Sicily veroverd. In zijn laatste vliegende ronde in de 45 minuten durende kwalificatie van de GT-divisie, reed Van Lagen op het 4,983 kilometer lange Autodromo di Pergusa een tijd van 1:34,815 minuten en veroverde daarmee met een voorsprong van slechts 0,035 seconden op de Avelon Formula-Wolf GB08 Tornado (#45, Ivan Bellarosa/ Guglielmo Belotti) de voorlopige poleposition.

24H_Series_Nr19_Henk_de_Jong-Jaap_van_Lagen-Rik_Breukers_Mercedes_poleposition
De Nr19 MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 Evo met Henk de Jong, Jaap van Lagen en Rik Breukers op poleposition

In eerste instantie werd de Nederlander echter bestraft voor het overschrijden van de afgrenzing van de baan en werd zijn tijd geschrapt. Daarmee had het prototype uit de PX-klasse de eerste startplaats in handen. Een nadere analyse wees echter uit dat Van Lagen geen fout gemaakt had en zo kreeg hij zijn gereden rondetijd terug. Daarmee is Jaap van Lagen de eerste rijder sinds Carlo Facetti en Martino Finotto in 1981, die de overall poleposition bij de officiële ‘Coppa Florio’ behaalt. MP Motorsport is het vierde team in vijf races dat bij een evenement van de 24H Series dit jaar de eerste startplaats behaalt.

24HSeries_Pergusa_fraai_startveld

“Natuurlijk, het is altijd mooi om op pole te staan”, zei Van Lagen tegen Creventic. “Het was enigszins verrassend, want we hadden verwacht dat de Porsche (van GPX Racing, red.) voor ons zou staan. Tijdens mijn eerste ronden had ik een lichte vibratie in de auto en we zagen dat de Porsche een seconde sneller was. Ik zei al tegen mijn ingenieur: ‘Dat gaat hem niet worden’. Maar de jongens bij MP Motorsport hebben een ongelooflijke job gedaan. Na de eerste stint hebben we de afstelling veranderd en de ronde was echt heel goed, zeker ook omdat ik de baan tot dit weekeinde helemaal niet kende!”

24H_Series_Gulf_Porsche

Avelon Formula, dat uiteindelijk als tweede eindigde, start nog steeds vanaf de eerste rij, gevolgd door de GPX Racing-Porsche 911 GT3 R (#36, Jordan Grogor/ Frederic Fatien/ Mathieu Jaminet/ Robert Renauer). Het team uit de Emiraten rijdt dit weekeinde met een speciaal Gulf Racing-kleurenschema als eerbetoon aan de prestaties van het merk Porsche bij de Targa Florio. De Porsche start vanaf de derde plaats voor de race. Een snelle ronde in de laatste minuut van de kwalificatie leverde de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#88, Michael Doppelmayr/ Pierre Kaffer/ Elia Erhart/ Hendrik Still) de poleposition in de GT3-AM-klasse en de vierde startplaats algemeen op, gevolgd door de Dinamic Motorsport-Porsche 911 GT3 R (#7, Roberto Pampanini / Mauro Calamia / Matteo Malucelli). De Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R (#92, Tim Müller/ Jürgen Häring/ Taki Konstantinou/ Alfred Renauer) start vanaf de zesde plaats algemeen en de tweede plaats in de GT3-AM-klasse. Na overwinningen op Portimão en Monza voert het Duitse team het algemene GT-Teamkampioenschap aan en start direct voor de Mercedes-AMG GT3 Evo van de eeuwige concurrent CP Racing (#85, Charles Putman/ Charles Espenlaub/ Joe Foster/ Shane Lewis). De eerste van de beide Dinamic Motorsport-Lamborghini Huracán Super Trofeo’s (#793, Amedeo Pampanini/ Nicolas Sturzinger/ Stefano Monaco) start vanaf de achtste plaats, terwijl de zusterauto (#794, Amedeo Pampanini/ Nicolas Sturzinger/ Mauro Calamia) zich als 14e kwalificeerde.

24H_Series_Pergusa_Nr917_Sandra_van_der_Sloot_Enrico_Fulgenzi_Shintaro_Akatsu_Gianluca_Spata_Gianfranco_Bronzini
Nr917 Sandra van der Sloot, Enrico Fulgenzi, Shintaro Akatsu, Gianluca Spata, Gianfranco_Bronzini met de Fulgenzi Racing-Porsche 911-II Cup

De Fulgenzi Racing-Porsche 911-II Cup (#917, Sandra van der Sloot/ Enrico Fulgenzi/ Shintaro Akatsu/ Gianluca Spata/ Gianfranco Bronzini) en de Dinamic Motorsport-Porsche 991-II Cup (#907, Simone Laquinta/ Matteo Malucelli/ Stefano Monaco/ Roberto Pampanini) completeren de algehele top tien in de kwalificatie en voeren de 991-klasse aan, die volledig uit Italiaanse teams bestaat. Tussen de Dinamic Motorsport-Porsche en de tweede Fulgenzi Racing-auto in de 991-klasse (#923, Jeroen Bleekemolen/ Giosué Rizzuto/ Walter Palazzo/ Pablo Otero) start de MP Racing Mercedes-AMG GT3 Evo (#58, Thomas Gostner/ Corinna Gostner/ David Gostner) vanaf de elfde plaats. Na een hectische kwalificatie behaalde de Las Moras by Equipe Verschuur-McLaren 570S GT4 (#409, Luc Braams/ Liesette Braams/ Maximiliaan Braams) de poleposition in de GT4-klasse voor de Aston Martin Vantage AMR van GT4-titelkandidaat PROsport Racing (#401, Nico Verdonck/ Rodrigue Gillion/ Tom Heeren). Het is al de derde achtereenvolgende race van de 24H Series waarbij Equipe Verschuur vanaf de beste startplaats vertrekt, nadat het Nederlandse team onlangs op Monza en op de Hockenheimring de overall poleposition in de GT-divisie behaalde. De Team Avia Sorg Rennsport-BMW M4 GT4 (#451, Alvaro Fontes/ José Manuel de los Milagros/ Sergio Paulet/ Yannick Guerra Dorribo) completeerde in de kwalificatie de top drie in de GT4-klasse.

24H_Series_Nr409_Luc_Liesette_Maximiliaan_Braams_Las_Moras_by_Equipe_Verschuur-McLaren_570S_GT4
Een bewonderenswaardige familie die altijd snel is: de Nr409 van Luc, Liesette en Maximiliaan Braams met de Las Moras by Equipe Verschuur-McLaren 570S GT4

24H_Series_Liesette_Braams
Liesette Braams

24H_Series_Pergusa_Jaap_van_Lagen_inhalen_Sandra_van_der_Sloot
Nederlanders onder elkaar: Jaap van Lagen haalt Sandra van der Sloot in

24H_Series_Pergusa_Jaap_van_Lagen_op_pole
Niet zonder obstakels, maar Jaap van Lagen wel op polepostion!

24H_Series_Nr923_Jeroen_Bleekemolen-GiosuY_Rizzuto-Walter_Palazzo-Pablo_Otero
De tweede Fulgenzi Racing-auto in de 991-klasse: Nr923-Porsche met Jeroen Bleekemolen, Giosué Rizzuto, Walter_Palazzo en Pablo Otero

Nr45 Avelon Formula-Wolf GB08 Tornado
De Nr45 Avelon Formula-Wolf GB08 Tornado met Ivan Bellarosa en Guglielmo Belotti op P2


Sandra van der Sloot weer terug in een Porsche:
haar collega's zijn duidelijk onder de indruk!


24H_Series_Pergusa_circuit

Foto's door Petr Fryba i.o.v. 24H Series Creventic

24H_Series_20e_Coppa_Florio_event_poster


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS