Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H SPA - Marciello behaalt tweede opeenvolgende Super Pole en geeft Mercedes de perfecte startplek + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 31 juli 2021 13:37 • Print artikel

Voor het tweede jaar op rij start Mercedes-AMG Team AKKA ASP de TotalEnergies 24 Hours of Spa helemaal vooraan op de grid, nadat een sprankelende ronde van Raffaele Marciello de eerste plaats in de Super Pole van vrijdagavond veiligstelde. De Italiaan bevestigde zijn status als een van de snelste coureurs in elke discipline, door als beste uit de bus te komen tegen zijn tegenstanders van wereldklasse. Daarbij werd hij de eerste coureur die opeenvolgende Super Pole-overwinningen behaalde en bezorgde Mercedes-AMG zijn derde opeenvolgende P1-start in Spa.

TotalEnergies 24 Hours of Spa Marciello Mercedes on pole

Marciello eindigde als laatste in de shootout met 20 coureurs, nadat hij en zijn AKKA ASP-teamgenoten Jules Gounon en Dani Juncadella de kwalificatiesessie van donderdag hadden gewonnen. Dit had een vergiftigde kelk kunnen zijn, aangezien donkere wolken zich samenpakten boven de baan kort voordat Super Pole begon. Er viel lichte regen toen de eerste auto wegreed, hoewel het weer uiteindelijk geen rol van betekenis zou spelen. Nadat een aantal van de vroege rijders rondetijden geschrapt zagen worden vanwege de baanlimieten, was Ben Barnicoat de eerste coureur die een serieus bod op de pole uitbracht, door als tweede te eindigden in de #38 JOTA McLaren en een tijd van 2m18.597s neerzette. Dit bleef de maatstaf totdat Ricardo Feller (#14 Emil Frey Racing Lamborghini) driehonderdste sneller ging, wat het potentieel aantoonde dat de Huracán GT3 van het Italiaanse merk de hele week in Spa al heeft laten zien.

TotalEnergies 24 Hours of Spa graphic 1

Dit was de laatste in een reeks indrukwekkende prestaties van de jonge Zwitserse coureur, maar zijn verblijf aan de top was maar kort toen Mirko Bortolotti een speciale ronde afleverde aan het stuur van de #63 Orange1 FFF Racing Lamborghini. De Italiaan eindigde als tiende, maar omdat opeenvolgende coureurs er niet in slaagden zijn 2m18.525s te verbeteren, kwam een eerste Super Pole-triomf voor Lamborghini dichterbij.

Maro Engel, die als vierde van de laatste aankwam, leek op koers om Bortolotti te verdringen aan het stuur van de #4 Mercedes-AMG Team HRT-inschrijving, maar een kleine fout in de laatste chicane vertroebelde zijn kansen en liet de Duitse coureur als tweede achter. Nicki Thiim kon niet meestrijden om de eerste rij in de #95 Garage 59 Aston Martin, die net Marciello was toegevallen. Nadat hij vorig jaar zware regen had overwonnen, had de Mercedes-AMG Team AKKA ASP-coureur een heldere hemel toen hij de baan op ging op zoek naar een andere Super Pole. Hij voltooide de klus in zijn eerste vliegende ronde en werd dit jaar de enige coureur die de barrière van 2m18 op Spa-Francorchamps doorbrak, door een niet te evenaren 2m17.949s neer te zetten. Er was geen verbetering op zijn tweede tour, maar dat deed er niet toe: Marciello had het opnieuw geflikt!

TotalEnergies 24 Hours of Spa graphic 2

Hij leidde een all-star topdrie voor Bortolotti en Engel, terwijl Feller zijn status als toekomstig kampioen bevestigde door als vierde te eindigen. Dit leverde de #14 Emil Frey Racing Lamborghini een pole op in de Silver Cup en vertegenwoordigt de beste kwalificatiepositie ooit voor de klasse tijdens de TotalEnergies 24 Hours of Spa. Sheldon van der Linde werd een mooie vijfde in de #34 Walkenhorst Motorsport BMW, gevolgd door de al even indrukwekkende Barnicoat. Mattia Drudi (#66 Audi Sport Team Attempto), Nicky Thiim (#59 Garage 59 Aston Martin), Mathieu Jaminet (#22 GPX Racing Porsche) en Felipe Fraga (#89 AKKA ASP Mercedes-AMG) vervolledigden de Top-10.

TotalEnergies 24 Hours of Spa graphic 3

Naast de #14 Emil Frey Racing Lamborghini deden er nog drie Silver Cup-kandidaten mee in de Super Pole: Pierre-Alexandre Jean zette de #107 CMR Bentley op de twaalfde plaats, Thomas Drouet werd zestiende in de #87 AKKA ASP Mercedes-AMG, terwijl Philip Ellis negentiende werd in de #57 Winward Racing Mercedes-AMG. Zeven merken waren vertegenwoordigd in de Top-10, met alleen Bentley en Ferrari als afwezigen.

TotalEnergies 24 Hours of Spa graphic 4

Raffaele Marciello, #88 Mercedes-AMG Team AKKA ASP: “Ik wilde gewoon proberen de auto in de top vijf te kwalificeren en aan het begin van de race uit de problemen te blijven. Daarom heb ik niet te agressief gereden. Voor de race kan ik rekenen op een uitstekend team en mega teamgenoten. Ik denk dat we het pakket hebben om het heel goed te doen, maar we zijn niet de enigen die deze race willen winnen. We hebben een beetje geluk nodig met het weer, de strategie, enz. Maar als alles goed gaat, moeten we na 24 uur vooraan kunnen staan."
De TotalEnergies 24 Hours of Spa 2021 begint om 16.30 uur en Mercedes-AMG Team AKKA ASP streeft ernaar om het tweede team in tien jaar te worden, die de race vanaf pole wint. Elke minuut van de actie wordt live gestreamd op de TotalEnergies 24 Hours of Spa-website, de officiële Facebookpagina van het evenement en de GTWorld YouTube-kanalen.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS