Karting • GK4 Kartseries

Het zit Jim van Ameijden eindelijk eens mee op zijn ‘pechcircuit’: podium en P1 in tussenstand GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2021 09:15 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Hij moest er op het Circuit Spa-Francorchamps hard voor knokken, maar toen het er op aankwam, vocht Jim van Ameijden zich toch nog terug naar het podium. Tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series wist de 15-jarige karter uit Zwijndrecht op zijn CompKart zich vanuit een groot peloton rijders naar het podium op te werken in de IAME Senior nationaal-klasse.

Jim van Ameijden

En nu staat hij vrolijk eerste in de tussenstand bij de IAME-rijders. Een constatering die een tevreden glimlach op het gezicht van Jim toverde. “We waren dit weekend blanco ingegaan, zonder verwachtingen. We hadden zoiets van: op Spa gaat bij ons altijd iets mis. Maar de trainingen gingen wel lekker. De kwalificatie verliep daarna een beetje zoals we gewend waren met P8 overall.”

Tijdens de eerste race had Jim een prima start. Al verloor de coureur van Vennink Motorsports nog wel een paar plaatsen in de openingsfase. “Ik heb daarna een paar plekjes teruggepakt en ben uiteindelijk op dezelfde plek teruggekomen”, zei hij. Daarna haalde hij nog twee rijders in om als zesde in zijn klasse over de finish te komen.”

In race twee moest Jim overall opnieuw op de achtste plaats starten. “Er gebeurde een paar kleine dingetjes waar ik heel goed van kon profiteren. Er waren er twee die het met elkaar aan de stok hadden en samen crashten. Dus daar had pakte ik twee plekken mee. Altijd mooi meegenomen. Uiteindelijk ben ik als vijfde in mijn klasse gefinisht.”

In race drie mocht Jim op de zesde plaats starten. “Ik dacht: ik ga proberen naar voren te komen en we zien wel wat het wordt. In het begin zat ik bij een groepje en toen dacht ik: help, hoe ga ik hier uitkomen. Dadelijk word ik ingehaald. Dat gebeurde gelukkig niet. Later begonnen de nummer drie en vier te knokken. Toen werd het even spannend, en ik maar volgen.”

“Uiteindelijk wist ik dat er wat ging gebeuren. Het ging inderdaad mis in de hair-pin waardoor er een gat ontstond en ik dacht: mooi, die moet ik pakken!” In de laatste vier ronden slaagde de snelle Zuid-Hollander er zo in nog naar de derde plek te denderen.

Jim van Ameijden

“Ik kon het gelukkig goed volgen, sowieso was de afstelling gewoon perfect. De groep achter me kon ik achter me houden. Het was een echt mooie race. Op het laatste moment op de derde plek terechtkomen. En iedere keer achter je kijken van wat gebeurt er, hoe ver zit de rest achter mij?”

Die spanning gleed enigszins van hem af toen de CompKart-coureur het bordje ‘nog twee ronden’ zag. “Ik dacht yes! En even later zag ik het bordje met ‘final lap’ en toen zat ik echt in mijn helm zo van: bring it home! Nu moet het gaan gebeuren. Dan kom je uiteindelijk als derde over de finish. Dit hadden we altijd al gehoopt.”

De balans opmakend bleek dat Jim nu eerste staat in het kampioenschap. Nota bene na een raceweekeinde op een circuit waar hij niet al te beste herinneringen aan bewaarde. “Nu proberen die plek vast te houden natuurlijk. Het wordt wel moeilijk, want de concurrentie is erg groot. Maar we gaan er alles aan doen!”

Jim bedankt zijn ouders, zijn teambaas Lennart Vennink, CompKart en alle sponsoren.

Jim van Ameijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
De Kock bouw en onderhoudsbedrijf
Vakgarage Neleman
Rent en Go
SP-support
Bardahl
NH cleaning
Vennink Motorsports

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS