Karting • GK4 Kartseries

Dréke Janssen bezig aan een ijzersterke reeks! Weer podium voor snelle Limburger: "Het gaat lekker"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 oktober 2019 01:33 • Print artikel

MARIEMBOURG – Vanwege de vele regen was het een lastig weekeinde op het circuit van Mariembourg, maar karter Dréke Janssen bewees ook in die omstandigheden uitstekend uit de voeten te kunnen. Het dertienjarige talent uit Thorn reed op zijn verjaardag naar de eerste, tweede en vijfde plaats in de manches van de IAME X30 Junioren-klasse en werd uiteindelijk knap derde in het dagklassement van de GK4 Kart Series.

Dréke Janssen

Dat hij in Mariembourg zo sterk reed, had deels te maken met het feit dat hij tijdens de laatste ronde van het Nederlandse kampioenschap een ticket voor het WK IAME X30 in Le Mans had gewonnen. “Het gaat lekker. Dat ticket gaf me een boost. En ik heb ook nog Rotax Max gereden in het BMC-kampioenschap. Daarin was ik ook snel. Daar ben ik van de laatste plaats naar de elfde plek gereden na een kapotte motor in de kwalificatie.”

Het begin van het weekeinde op de Zuid-Belgische piste was voor Dréke moeizaam geweest. “Dat was natuurlijk niet goed voor het zelfvertrouwen. Maar toen de baan droog was, was ik in één keer de snelste. Tijdens de kwalificatie was het ook droog en werd ik derde. Ik dacht: als het droog blijft op zondag kan ik winnen.”

Helaas regende het die dag volop. Dat hij in de regen een manche won, had hij dan ook niet verwacht, zei de talentvolle Limburger. Maar het kan, als de afstelling heel goed is, wist hij al. “En dat was-ie.” Makkelijk was het overigens niet, een goede regenafstelling vinden, omdat Dréke eerder nog niet in Mariembourg in de regen had getraind. “Wel wist ik waar in de regen de inhaalplekken zijn. Die heb ik goed verdedigd.”

Het resulteerde in eerste instantie zelfs in een dagoverwinning. Helaas kreeg Dréke na afloop van de derde race een tijdstraf opgelegd waardoor hij terugzakte in de raceuitslag, hij zijn dagoverwinning moest afstaan en uiteindelijk als derde werd geklasseerd. “Een grote teleurstelling natuurlijk. Anders had ik goede zaken gedaan in het kampioenschap.” Maar goed, uiteindelijk bewees Dréke dat hij steeds vaker naar het podium racet.

Desondanks heeft hij nog altijd kans om kampioen te worden. De GK4 Kart Series heeft nog een weekeinde op het circuit van Spa en één op het circuit van Genk voor de boeg. Er zijn dus nog behoorlijk wat punten te verdienen. “Ik wil heel graag kampioen worden. In het NK had ik het een beetje verknald omdat ik hier in Mariembourg twee keer ben uitgevallen en in Venray ook een keer.”

Dréke Janssen

Aan zijn vorm zal het niet liggen. Als rijder heeft Dréke dit seizoen veel stappen gemaakt. Dat hij ook in Spa en Genk goed zal presteren, ligt dus in de lijn der verwachting. Waarin hij zich heeft verbeterd? “Mijn concentratie tijdens de kwalificatie is veel beter. Ook ben ik beter gaan rijden en verdedigen gaat me beter af. Ik denk dat ik in alle opzichten tien keer zo goed ben als vorig jaar.”

Dat is natuurlijk een aangename vaststelling, zo vlak voor het WK in Le Mans, dat van 19 tot en met 26 oktober wordt gehouden. Daar hoopt hij zich goed van voren te kunnen tonen. Als voorbereiding rijdt hij eerst nog de laatste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk. Een mooie opmaat naar ‘Le Mans’, want in de BNL doen traditioneel veel buitenlandse toppers mee.

Dréke hoopt er opnieuw op een klinkend resultaat om zo met groot zelfvertrouwen naar Frankrijk af te reizen. “Als we daar de goede afstelling weten te vinden en het niet zeiknat is, moet een plaats in de top zeven, top acht erin zitten. En dan de finale halen op het WK!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS