Karting • GK4 Kartseries

Dréke Janssen pakt zege bij NK en wint startbewijs voor WK in Le Mans: "We moesten er hard voor werken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 september 2019 16:03 • Print artikel

EMMEN – Dréke Janssen liet op het circuit in Emmen eens te meer zien wat voor een talent hij in huis heeft. De 12-jarige karter uit het Limburgse Thorn won één van de finales van het Nederlands kampioenschap IAME X30 bij de junioren. Op het natte circuit aan de Pottendijk sloot Dréke het NK-seizoen zodoende af in stijl. Daarmee haalde hij meteen ook een felbegeerd ticket binnen voor het WK in Le Mans in oktober. En dan te bedenken dat hij nog maar anderhalf jaar competitief racet.

Familie van Dréke Janssen ook happy met WK-ticket

Waar het Nederlands kampioenschap dit jaar voor de jonge Limburgse karter met weinig ervaring begon, ging het al snel bergopwaarts. Ook zijn ouders doen er alles voor en zo zag je de Limburger alsmaar beter worden dit jaar, dat uiteindelijk glorieus eindigde op het circuit in Emmen. Met de eerste plaats in de finale op zondag sloot Dréke een moeilijk raceweekeinde af op de best mogelijke manier: met champagne en de grootste beker. En daar was hij heel tevreden over. Dat hij met de zege ook een ticket voor het WK veiligstelde, maakte hem extra blij en trots. “We moesten er dit weekend nog hard voor werken, maar het ticket is binnen. Echt supergaaf.”

Het was voor Dréke zondag een lastige race geweest op een nat circuit in Emmen. Hij kreeg de zege zeker niet cadeau en moest er van begin tot eind dan ook hard voor knokken. “Mijn start vanaf plek twee viel tegen waardoor ik meteen terugviel naar de vierde plek. Daarna zat de snelheid er gelukkig goed in en kon ik me binnen twee rondes opwerken naar de tweede plaats. Toen de koploper voor mij vervolgens spinde, kon ik ook daar langs schieten en lag ik vooraan. Helaas kwam in de laatste ronde Bart Ploeg nog langszij waardoor ik als tweede finishte. Ik had misschien de deur dicht kunnen houden door beter in te sturen, maar dan nam ik het risico dat we beide naast de baan zouden belanden. Dat risico wilde ik niet nemen met het oog op het kampioenschap en de daaraan verbonden tickets voor Le Mans.”

Door een tijdstraf voor de winnaar schoof Dréke alsnog door naar de eerste plaats. Daarmee werd hij vierde in het eindklassement van het NK. Het ticket voor het WK in Le Mans was daarmee binnen. De coureur van DFK was er maar wat blij mee. “Dat ticket zat het hele weekend al in mijn hoofd. Ik wist dat er nog drie concurrenten waren die erop aasden, dus ik moest een resultaat neerzette. Dat het er dan ook uitkomt, is extra mooi en geeft mij veel vertrouwen.”

Dréke Janssen

Volgend jaar wil Dréke zich weer laten zien in het Nederlands kampioenschap. “Dit jaar was voor mij vooral een jaar om te wennen aan het niveau en aan de kart. Volgend jaar wil ik vaker podium rijden. Daar kijk ik nu al naar uit.” De talentvolle Limburgse karter rijdt graag in de IAME-serie. “De sfeer bij dit kampioenschap is altijd goed en de teams helpen elkaar. Zo zijn wij tijdens het trainingsweekend vorige week enorm geholpen door TK Racing met een nieuwe motor en dit weekend hebben we steun gehad van PdB en De Feyter Karting. Dat is mooi. Ik rijd ook Rotax en daar is de rivaliteit tussen de teams een stuk groter.”

Dit seizoen staat één race voor Dréke nog met rood omcirkeld in zijn agenda: het WK van 16 tot en met 19 oktober op het circuit van Le Mans in Frankrijk. Daar wil de Limburger vooral veel ervaring opdoen en genieten. “Het wordt mijn eerste keer in Le Mans dus ik ben benieuwd. Ik kijk er enorm naar uit.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS