Formule 1

Zhou Guanyu wil een derde seizoen bij Alfa Romeo blijven: "Ik wil erg graag blijven waar ik nu ben"

Uitgegeven door Peter Vader • 13 september 2023 08:02

Zhou Guanyu is de eerste Chinees die een vast stoeltje in de Formule 1 kreeg. En niet omdat China zo’n groot land is met vele, economische aantrekkelijke mogelijkheden. Nee, omdat Zhou Guanyu gewoon een goede coureur is. En steeds beter wordt. Daarom is hij vast van plan om voor een derde seizoen in de Formule 1 bij Alfa Romeo te blijven. Daarom onthulde hij dat hij op het punt staat een nieuwe deal met zijn team af te ronden. Zhou werd de eerste Chinese F1-coureur toen hij in 2022 bij Alfa Romeo kwam, nadat hij als derde eindigde in het Formule 2-kampioenschap van 2021. In de F1 heeft de Chinese coureur tijdens zijn rookieseizoen drie keer een solide kwalificatie in de top tien behaald en ook drie keer punten gescoord, met name tijdens zijn eerste race in Bahrein in 2022, waar hij bij zijn debuut als tiende eindigde.

Guanyu_Zhou_F1_Alfa_Romeo


2023 is moeilijker
Maar 2023 is een moeilijkere aangelegenheid geweest voor de Chinese coureur, aangezien de Alfa Romeo die hij tot zijn beschikking heeft, alleen maar beter is dan de treurige AlphaTauri. Maar desondanks wist hij er twee keer punten mee te scoren en staat hij slechts twee punten achter op zijn race winnende teamgenoot Valtteri Bottas in het F1-coureursklassement 2023. Zhou staat op de 16e plaats, de Fin op de 15e.

F1 verlaten?
Nu Zhou nog geen deal heeft binnengehaald na het huidige seizoen, wordt er gespeculeerd dat hij op weg is om de F1 te verlaten, vooral omdat het hem aan aanzienlijke financiële steun ontbreekt. Om nog maar te zwijgen van de veranderingen die binnen Alfa Romeo plaatsvinden, terwijl deze zich ontwikkelen tot Audi's F1-fabrieksteam in 2026. En terwijl Theo Pourchaire, de juniorcoureur van het team, het in 2023 erg goed doet in de F2 en uiteraard mikt op een F1-stoeltje.

Guanyu_Zhou_F1_Alfa_Romeo_GP_Monza_2023 RX Foto Peter Vader
Guanyu Zhou onderweg tijdens de GP van Italie op Monza met de speciale livery (Foto: Peter Vader)

Rooskleurige toekomst
Maar Zhou blijft kalm en zelfverzekerd over zijn F1-toekomst, zei hij tegen Motorsport.com: “Het is een beetje meer vertraagd dan ik had verwacht. Maar ik denk dat het gewoon aan mij ligt, samen met Alfa Romeo, om deze laatste details te achterhalen. De duivel in de contractdetails? In termen van, laten we zeggen: ‘Waarom teken je niet?’ Daar heb ik nog steeds geen antwoord op. Maar we praten daar zeker meer over en komen dichter bij de voltooiing. Ik ben blij dat we ooit samengekomen zijn en dat ik hoop nog meer jaren samen met dit team door te brengen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor waar het team naartoe gaat”, aldus Zhou.

Voldoende financiële steun?
Over de geruchten over zijn gebrek aan financiële steun zei de Alfa Romeo-coureur: “Ik heb persoonlijke sponsors en ik ken de geruchten niet, maar ik heb niet het gevoel dat ik op dat vlak enige basis ontbeer. Het is niet zoals het eerste contract dat je hebt in de Formule 1 – alles is aan het team. De tweede gaat wat dieper in op de details”, legde hij uit. “Niets om je grote zorgen over te maken. Ik heb niet het gevoel dat wat ik op de baan laat zien, het niet verdient om in deze paddock te blijven.”

“Blijven waar ik ben”
Omdat er nog stoelen open zijn bij Williams (Logan Sargeant) en beide coureurs bij AlphaTauri nog steeds niet zijn bevestigd, werd Zhou gevraagd of hij verder kijkt dan zijn huidige team voor een F1-stoeltje in 2024. “Op dit moment heeft Alfa de prioriteit. Er zijn niet veel zitplaatsen beschikbaar. Ik wil heel graag blijven waar ik ben”, benadrukte Guanyu Zhou.

Guanyu_Zhou_cockpit_2023_Italian_Grand_PrixBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS