Formule 1

Wie waren tot nu toe de beste coureurs in de F1? Max Verstappen doet goede zaken!

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 augustus 2018 17:41 • Print artikel

Wie zijn de beste coureurs in de Formule 1? Je kunt kijken naar de stand in het wereldkampioenschap. Daarmee hou je echter geen rekening met de pech van een coureur tijdens de diverse Grands Prix. Wanneer een coureur meer mechanische pech heeft of vaak door een concurrent van de baan gereden is, is de kans groot dat hij minder punten heeft dan zijn teamgenoot. Een andere graadmeter is om te kijken naar de kwalificaties waarin beide coureurs gereden hebben. Welke coureur is het beste in staat om zo dicht mogelijk bij de perfecte ronde te komen?

Max Verstappen


Wanneer we kijken naar de eerste helft van het seizoen dan vallen er direct een zestal coureurs op. Sebastien Vettel, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Pierre Gasly, Charles Leclerc, maar ook Max Verstappen waren meedogenloos in de kwalificatie. In het merendeel van de kwalificaties waren zijn aanzienlijk sneller dan hun teamgenoot. Alonso was Stoffel Vandoorne in alle twaalf kwalificaties de baas. Verstappen was in negen van de elf sessies sneller dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Hij miste in Monaco de kwalificatie door een crash in VT3.

Kijken we echter naar het gemiddelde gat tussen de twee coureurs, dan is het Pierre Gasly die zijn teamgenoot Brendon Hartley in de tang heeft. De Fransman is gemiddeld 1,372 seconde sneller dan zijn teamgenoot in de kwalificatie. Een goede tweede is Max Verstappen. Ricciardo geeft gemiddeld in de kwalificatie 0,672 seconde toe. Kortom de Nederlander doet goede zaken op de zaterdag. Kijken we naar zijn potentiële toekomstige teamgenoten, dan zien we dat Carlos Sainz het een stuk lastiger heeft dan Gasly. Sainz verliest het kwalificatieduel bij Renault van Nico Hulkenberg. Daarentegen is de Spaanse coureur dan wel weer gemiddeld sneller dan Hulkenberg tijdens de kwalificatie. Wanneer we dus kijken naar de zaterdag, lijkt een keuze voor Gasly als teamgenoot van Verstappen in 2019 een logische.

Overigens is opvallend dat Lewis Hamilton helemaal niet zo dominant is ten opzichte van zijn teamgenoot Valtteri Bottas. De Fin werd recent op de Hungaroring nog de 'wingman' van de wereldkampioen genoemd, maar dat blijkt niet uit de kwalificatiecijfers. De strijd tussen Hamilton en Bottas is 7-5 in het voordeel van de Brit. Gemiddeld legt Bottas slechts 0,066 seconde toe op zijn teamgenoot. In het onderstaande overzicht hebben wij de verschillen op een rijtje gezet:

Winnende teamgenoot	Verschil		Verliezende teamgenoot
Lewis Hamilton: 7 -0,066s Valtteri Bottas: 5
Sebastian Vettel: 10 -0,275s Kimi Raikkonen: 2
Max Verstappen: 9 -0,672s Daniel Ricciardo: 2
Nico Hulkenberg: 7 +0,408s Carlos Sainz: 5
Kevin Magnussen: 7 -0,133s Romain Grosjean: 3
Esteban Ocon: 9 -0,059s Sergio Perez: 3
Fernando Alonso: 12 -0,350s Stoffel Vandoorne: 0
Pierre Gasly: 7 -1,382s Brendon Hartely: 3
Charles Leclerc: 9 -0,598s Marcus Ericsson: 3
Sergey Sirotkin: 6 -0,040 Lance Stroll: 5

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS