Formule 1

Vijf seconden tijdstraf Carlos Sainz in Miami, discussie laait op waarom Lewis Hamilton geen straf kreeg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2024 04:20

Carlos Sainz van Ferrari heeft een tijdstraf van vijf seconden gekregen - samen met één strafpunt voor zijn licentie - nadat hij door de stewards beschuldigd werd een botsing te hebben veroorzaakt met Oscar Piastri tijdens de Formula 1 Crypto.com Miami Grand Prix.

Carlos Sainz


Sainz probeerde in de slotfase van de race de McLaren van Piastri in te halen in bocht 17 toen hij de achterkant van zijn Ferrari licht verloor en contact maakte met de auto van de Australiër. Hierdoor liep Piastri schade op aan zijn voorvleugel en moest hij een pitstop maken, waardoor hij terugviel in de rangschikking.

Na een hoorzitting van de stewards, die werden bijgewoond door beide coureurs en hun respectievelijke teamvertegenwoordigers, werd besloten dat Sainz schuld had aan het incident. De Spanjaard miste de apex na te laat remmen, waardoor hij zijn achterkant verloor. De stewards verklaarden dat Piastri “voldoende ruimte” had gegeven aan Sainz.

Er werd echter ook rekening gehouden met het feit dat de botsing “waarschijnlijk niet zou hebben plaatsgevonden” als Sainz zijn achterkant niet licht had verloren, waardoor de standaardstraf van 10 seconden en twee strafpunten werd gewijzigd in vijf seconden straf en één strafpunt.

Sainz kwam oorspronkelijk als vierde over de streep, maar door de straf zakt hij naar de vijfde plaats, waardoor Sergio Perez naar P4 stijgt.

Crash Lewis Hamilton photo Formula 1 Crypto.com Miami Grand Prix


Fernando Alonso klaagde dit weekend dat de nationaliteit er toe doet. De Spanjaard werd de laatste tijd zwaar bestraft, terwijl Lewis Hamilton zijn straf in Miami ontliep nadat de Brit in de Sprintrace als een torpedo op de al ontwijkende Alonso, die Hamilton zag aankomen denderen, inreed na de start in de eerste bocht. Door deze actie moesten ook Lando Norris en Lance Stroll met schade opgeven. Alonso wil een gesprek op hoog niveau met de FIA.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS