Formule 1

Red Bull's 'Multi 21'-incident was een wraakactie van Sebastian Vettel: "Gespannen situatie"

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 augustus 2018 15:39 • Print artikel

In 2013 zakte de relatie tussen Mark Webber en Sebastian Vettel naar het dieptepunt. De coureurs van Red Bull hadden al eens aanvaringen gehad. Het 'Multi 21'-incident tijdens de Grand Prix van Maleisië gaf een flinke deuk in de relatie tussen het tweetal. In de F1-podcast Beyond the Grid geeft teambaas Christian Horner meer inzicht in het incident.

Webber Vettel


Mark Webber ging aan de leiding en had Sebastian Vettel achter zich. Via de code 'Multi 21' kregen de coureurs vanaf de muur te horen dat ze in die posities moesten finishen. Een opdracht waaraan Vettel geen gehoor gaf en hij de Australiër voorbij stak. Nu zegt Horner dat de situatie waarschijnlijk al in het seizoen daarvoor ontstaan is toen de Duitser met Fernando Alonso om het wereldkampioenschap vocht.

"De oorzaak ligt waarschijnlijk in het einde van 2012", vertelt de teambaas in de podcast. "Mark drukte Sebastian bij de start van de race in Brazilië tegen de muur, waardoor hij verkeerd op de baan kwam te staan. Sebastian was daar erg boos over, want we hadden afgesproken dat Mark zijn teamgenoot zou ondersteunen. Hij deed immers niet mee in de titelstrijd. Die dag koos hij instinctief voor iets anders en dacht: 'ik wil hem helemaal niet helpen."

Die actie heeft waarschijnlijk kwaad bloed bij Vettel gezet en twee races later pakte de coureur zijn kans. "Maleisië was letterlijk twee races later, ondanks een gat van vijf maanden. We kregen de situatie waarbij Mark voorop reed en Sebastian zat daarachter met nieuwere banden. Die waren best fragiel, dus zeiden we dat ze hun positie moesten behouden."

In de podcast werd Horner gevraagd of het een wraakactie was van de Duitse viervoudig wereldkampioen. "Sebastian dacht op dat moment: 'fuck you'", zegt de Brit daar nu over. "Het was 100% zeker dat hij wraak nam. Dat heeft hij later ook gezegd toen ze in China bij elkaar zaten. De situatie was zo gespannen als maar zijn kan."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS