Formule 1

Niet blij met de ontwikkeling achter gesloten deuren - Jean Todt tegen Sky F1: "Onder controle houden"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 januari 2019 06:18 • Print artikel

FIA-president Jean Todt denkt dat de Formule 1 te afhankelijk is van ‘verborgen simulaties’. De Fransman heeft het gevoel dat dit slecht voor de sport is. De restricties op het testen heeft er voor gezorgd dat er steeds meer en meer op de computer gesimuleerd wordt. In de fabriek zijn coureurs aan het werk die de volledige set-up en ontwikkeling van de auto uitvoeren. Volgens Todt heeft het een negatieve impact op de Formule 1, vooral voor de fans die niet kunnen zien wat er allemaal achter gesloten deuren plaatsvindt.

Jean Todt

“Dingen veranderen, soms ten goede, soms is het minder goed”, zei Todt in een interview met Sky Sports. “Ik heb het gevoel dat de auto’s te betrouwbaar zijn. Ik heb het gevoel dat er te veel gebeurd wat je niet ziet. Simulatie, coureurs die het circuit in de fabriek gedurende het raceweekend simuleren of in een andere periode zonder enige beperking. Op een of andere manier mis ik soms het verleden. Ik mis het privé-testen, waar iedere klaagde dat er te veel privé-testen was. We konden tenminste zien wat er gebeurde.”

De Fransman suggereert dan ook dat de F1-teams profiteren van striktere regels rond hoe teams in staat zijn om data te verkregen. “Waarschijnlijk is het te veel, maar nu denk ik dat er te veel verborgen simulaties in de fabriek zijn”, zegt de FIA-president. “Het is duidelijk dat modernisering soms goed is, maar het moet wat meer onder controle gehouden worden.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS