Formule 1

FIA-president Jean Todt haalt keihard uit naar de F1-coureurs: "Het is kortetermijngeheugen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 maart 2018 14:25 • Print artikel

FIA-president Jean Todt schrikt van de negatieve commentaren van de F1-coureurs op de Halo, omdat het juist op hun verzoek is ontwikkeld en ingevoerd. Het autosportorgaan heeft het systeem dit jaar in de Formule 1 en andere klassen ingevoerd. De coureurs hebben er echter de nodige kritiek op.

Vettel Halo


Onder andere Nico Hülkenberg noemt de Halo 'stom' en Kevin Magnussen betitelt het systeem als 'lelijk en irritant'. De Deen ziet zelfs een risico in de Halo op een circuit als Spa-Francorchamps met de hoogteverschillen. De Halo neemt mogelijk een stuk van het zicht weg. Ook Max Verstappen liet zich niet positief uit over het systeem. Tijdens een mediabriefing in London liet Todt weten dat de Halo er juist op verzoek van hen is gekomen en de kritiek dus niet begrijpt.

"Het is kortetermijngeheugen en het was op verzoek van de coureurs", zegt de Fransman. "Op 16 december 2015 kreeg ik een brief die was getekend door Jenson Button, Sebastian Vettel en Alex Wurz. Zij zetten druk om een besluit te nemen over hoofdbescherming voor de coureurs. Wij hebben er naar geluisterd en hebben direct de technische mensen prioriteit gegeven om er meer aan de slag te gaan. Op 27 juli 2016 wilden ze een bijeenkomst over wat er ging gebeuren en de toon daarbij was: Wees niet zwak. Respecteer alsjeblieft wat we vroegen over de veiligheid."

Naast de negatieve reacties van de coureurs, liet ook Toto Wolff duidelijk doorschemeren dat hij van de Halo af wil. De Oostenrijker zei dat als hij een halve kans met een kettingzaag krijgt, hij het van de auto zou afzagen. Een opmerking die ook niet in goede aarde bij Todt is gevallen.

"Ik ga niet reageren op wat er gezegd is. Het is een kinderachtig spelletje", aldus de FIA-president. "Ik praat alleen voor mijzelf, ik hou van de F1, en ik denk dat we allemaal van de F1 houden. Wat mij betreft is constructieve kritiek altijd goed, omdat het je vooruit brengt. Maar publieke kritiek is niet goed voor de sport. Ik zie de waarde er niet van. Halo is een veiligheidsmiddel. Het is een menselijke houding om afkerend te zijn van veranderingen. Kun je je voorstellen hoe we ons allemaal voelen als er iets gebeurt dat de Halo had kunnen voorkomen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS