Formule 1

Max Verstappen sensationeel in allereerste meters Formule Renault 2.0

Uitgegeven door Johan Vis • 11 oktober 2013 05:09 • Print artikel

Max Verstappen, tweevoudig Europees kampioen en wereldkampioen KZ karting, staat aan de vooravond van de stap naar de autosport. Nadat Max Verstappen na zijn triomftocht in Frankrijk al tegen RaceXpress.nl bekend maakte dat hij voor het eerst getest had in een auto, vertelde zijn vader Jos Verstappen meer over de eerste test: "We hebben met opzet Max zijn eerste test in een auto stil gehouden voor de buitenwereld. Ik wilde daar voor Max geen enkele druk op leggen", laat Jos Verstappen weten op de Verstappen-site. Max reed zijn eerste meters met het Nederlandse Manor MP Motorsport in Groot-Brittannië in een Formule Renault 2.0 auto op het in Wales gelegen circuit van Pembrey, dat bekend staat als een uitstekende testbaan. In de tweedaagse privétest met Manor MP Motorsport op woensdag 14 en donderdag 15 augustus liet Max meteen een ijzersterke indruk achter bij het selecte groepje aanwezigen.


"Het is niet normaal wat Max heeft laten zien", aldus de doorgewinterde coureur Verstappen senior na de eerste rondjes. "En dat zeg ik niet omdat het mijn zoon is. Na een half uurtje, terwijl iedereen nog riep om even rustig aan te doen, gaf hij direct vol gas. Het ziet er echt al hartstikke goed uit!"

Op woensdag regende het veelvuldig op Pembrey. Het troosteloze en grijze decor stond in schril contrast met de opgewekte en verheugde stemming in de pitbox. "Het maakt niet uit dat het regent en de baan zeiknat is. Max moet gewoon rijden en veel kilometers maken om het juiste gevoel te krijgen. Dat is het belangrijkste", vertelt Jos. Dat gebeurt dan ook, want op de eerste dag legt Verstappen junior zo'n 160 ronden af op het 2348 meter lange circuit.

Een enthousiaste Max vult aan: "Het ging goed, heel goed eigenlijk. We begonnen woensdag op een doorweekte baan, maar het laatste uurtje was het droog en heb ik op slicks kunnen rijden." Hoewel de kennismaking van Max met de auto het eigenlijke doel was, werd er met een schuin oog ook naar de rondetijden gekeken. Het Nederlandse team, dat actief is in de Formule Renault 2.0 Eurocup, de Auto GP en de GP2 Series, had aangegeven dat een rondje in 58.0 seconden op het natte asfalt een goede rondetijd zou zijn. Ze hadden al data van eerdere tests aldaar. "Toen ik voor de eerste keer in de Formule Renault 2.0 auto stapte, reed ik aan het eind van de eerste sessie al een 58.1s", vervolgt Max. "En uiteindelijk heb ik in de regen een 56.1s neergezet."

Gedurende de woensdag bleef het regenen. De ene keer wat harder en dan stopt het weer even. "Op het einde op een droge baan had ik veel last van overstuur", gaat Max verder. "Zo had het team de auto afgesteld om me zoveel mogelijk vertrouwen te geven in de auto en zoveel mogelijk rondjes te kunnen maken. Op de afstelling hebben we ons dus niet gericht, maar ik weet zeker dat ik nog harder had kunnen gaan. De baan was nog niet overal helemaal droog, hier en daar lagen nog kleine plassen. Ook had ik overstuur, waardoor ik de snelheid niet kon meenemen in de bochten. Toch zat ik na dat uurtje op de droge baan maar één seconde van de snelste tijd die daar was neergezet."
Het gevoel met de auto was van meet af aan goed. Ook in de regen. Max: "Toen ik de eerste bocht in ging, merkte ik direct dat ik veel grip had. Later hoorde ik dat mijn vader naast de kant had staan roepen om het rustig aan te doen. Maar ik had het gewoon onder controle. De rondetijden gingen heel snel omlaag. Ik ging gelijk vol gas. Er was één bocht die ik in het begin met half gas nam, maar na vier rondjes heb ik ook die voluit genomen."

Gevraagd naar het grootste verschil tussen zijn vertrouwde CRG-kart en de nieuwe Formule Renault 2.0 auto, antwoordt Max: "Je bewegingsruimte is beperkt omdat je in een cockpit zit. Je kunt eigenlijk alleen sturen en met karten gebruik je het hele lichaam. Maar daar was ik zo aan gewend. Ik had meteen een goed gevoel in de auto, het was niet lastig om er aan te wennen. Eigenlijk ging het in de regen in de auto gemakkelijker dan op een kart. Je hebt veel meer grip en de auto is beter in balans te houden. Met karten is het op een natte baan hangen en wurgen om dan niet te spinnen, ben je constant aan het glijden. Nu had ik echt grip, heel makkelijk eigenlijk. Maar een kart is tijdens het glijden wel beter te controleren. Als een auto uitbreekt, is het heel moeilijk om hem weer recht te krijgen, dat is lastiger. Op de droge baan ben ik in snelle bochten een paar keer dwars gegaan, maar kon ik de auto evengoed nog corrigeren en recht houden, want ondanks het overstuur wilde ik toch de limiet opzoeken."

De afstellingen die de eerste dag werden toegepast, waren niet zozeer gericht op het verbeteren van de wegligging, maar hadden als doel om Max te laten ervaren hoe wijzigingen uitpakten. "We hebben verschillende dingen geprobeerd, ook om te kijken wat ik daarna aan de auto voelde. Alles wat ik daarna terugkoppelde, klopte wel, dus ook dat ging prima. De samenwerking met het team Manor MP Motorsport gaat goed en de engineer is top."

"Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het meteen zo goed zou gaan. Ik ben heel tevreden. Alleen op een droge baan kan het harder, maar als de balans goed is, win je direct een seconde. Dat was in de regen ook. Ik dacht dat het niet harder kon, maar ik nam twee bochten anders en ik ging gelijk een seconde harder."

Die kans op meer kilometers op slicks te rijden, kwam er op donderdag. Na wat hemelwater in de ochtend bleef het namelijk de rest van de dag droog. "De tweede dag begon nat, want het had geregend. Maar het ging weer heel goed in de regen. In de namiddag was het droog, hoewel de baan nog een beetje vochtig bleef. Toen hebben we de balans aangepast op de droge baan en dat ging echt heel goed. Ook het overstuur hebben we aangepakt en daarna ging het super. Ik ging alweer een stuk harder en uiteindelijk reed ik een 52.4s ondanks dat de baan nog niet op zijn snelst was door de vochtige plekken hier en daar."

De pure snelheid van Max wekte de nodige verbazing in de pitbox. Met eenzelfde 2013-specificatie Formule Renault 2.0 was tot dan toe namelijk 52.7s de snelste rondetijd en dat het op dat moment nog 15-jarige talent dat al binnen twee dagen verbreekt, is ronduit sensationeel. Dat Max daarnaast ook nog constant ronde na ronde snelle tijden wist te produceren, is des te verbazingwekkender.
Uiteindelijk weet Max op donderdag 208 ronden vol te maken op Pembrey. Daarmee heeft hij in de twee dagen testen maar liefst 368 maal het circuit voltooid. "Tijdens de laatste twee keer dat ik de baan op ging, voelde ik mijn nek wel een beetje. Maar het is gewoon mooi om te rijden."

De eerste keer in een heuse raceauto, een Formule Renault 2.0, is Max volledig meegevallen: "Er viel niets tegen. Vooraf wist ik niet wat ik kon verwachten, maar echt alles is meegevallen. Als ik terugkijk, is het heel goed gegaan. Zeker in de regen was het super en ook op een droge baan ging het op het laatst heel goed. Dat smaakt zeker naar meer!"

Voor 2014 heeft Max zijn ogen gericht op een debuut in de Formule Renault 2.0. Maar concreet is er op dat gebied nog niets: "We gaan eerst nog meer testen, ook met andere teams en alle vervolgens opties tegen elkaar afwegen."

Bron: Verstappen/Niels Hendrix

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS