Formule 1

Mercedes biedt excuses aan aan Lewis Hamilton na forceren rampzalige 'zeer onkarakteristieke fout'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 april 2024 10:01

Technisch directeur van Mercedes James Allison heeft gewezen op een fout van Lewis Hamilton die zijn uitschakeling in Q1 in China bezegelde, hoewel Mercedes de verantwoordelijkheid daarvoor op zich nam.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


Het raceweekend van de Grand Prix van China begon goed voor Hamilton, die profiteerde van de vochtige omstandigheden en naar P2 snelde op de sprintrace-startgrid. Hij zou de eerste helft van de race leiden, voordat hij als tweede eindigde achter de dominante Max Verstappen.

Lewis Hamilton nam dus veel momentum mee naar de kwalificatie voor de Grand Prix, maar dat ging allemaal het raam uit na een exit in Q1 voor Hamilton.

Allison wees op een moment dat Hamilton wijd ging in de haarspeldbocht. Het kostte hem zeven tienden van een seconde. Allison zei dat Mercedes twee dingen te verwijten valt: ten eerste dat het Hamilton niet een plan gaf dat vergelijkbaar is met dat van teamgenoot George Russell en ten tweede dat het een W15-auto heeft gebouwd die 'te lastig' is en tot zulke 'ongewone fouten' leidt.

Allison zei tijdens de debriefing van de Grand Prix van China van Mercedes: "Ik had het eerder al over deze wijziging in de regels, de twee parc fermé-regels die ons een nieuwe kans geven om de auto af te stellen tussen het sprintgedeelte van het weekend en het eigenlijke deel van het weekend."

"Ik zei al dat dit een welkome regelwijziging is, maar ook een dubbelzijdig zwaard. Als je de verkeerde keuzes maakt tussen de sprint en het hoofdevenement, kun je de auto langzamer maken en daaronder lijden. Hoewel je de kans krijgt om de auto aan te passen, merk je de aanpassingen die je hebt gemaakt voor het eerst tijdens de kwalificatie, in Q1. Dus als je een slechte keuze hebt gemaakt, zul je lijden en de eerste keer dat je weet dat je eronder lijdt, is wanneer het echt telt."

Lewis Hamilton gaat een lang seizoen tegemoet voordat hij zich kan aansluiten bij Ferrari: 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS