Formule 1

Liam Lawson blij in Singapore met zijn eerste F1-punten: "Maar ik moet nog wel werken aan enige fouten..."

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2023 14:01

AlphaTauri reserverijder Liam Lawson scoorde zondag zijn eerste Formule 1-punten tijdens de Grand Prix van Singapore en behaalde in zijn derde Grand Prix ooit ook de hoogste eindklasseringen van het seizoen voor het Italiaanse team. Desondanks slaagde de 21-jarige Nieuw-Zeelander erin om fouten te vinden tijdens zijn weekend. "Ik moet deze starts beter doen, want het zijn twee weekenden op rij dat ik twee plaatsen buiten de lijn ben kwijtgeraakt en dat maakt ons leven alleen maar moeilijker", vertelde Lawson aan Sky Sports Television. “Eerlijk gezegd zijn is het nu twee keer gebeurd en hier kun je niet inhalen”, voegde de jongeling eraan toe, die als tiende startte. “We hebben gisteren het zware werk gedaan en onszelf in Q3 geplaatst (de laatste fase van de kwalificatie) en het is een beetje lastig om die plekken buiten de lijn dan te verliezen”, hield hij vol.

AlphaTauri reserverijder Liam Lawson foto 1
P9 voor AlphaTauri reserverijder Liam Lawson

Gestage progressie
De gestage progressie van de Kiwi, nadat hij zijn pauze kreeg toen de Australiër Daniel Ricciardo zijn hand brak, heeft al grote indruk gemaakt. Hij werd dertiende in de Nederlandse Grand Prix, werd elfde tijdens de Italiaanse race op Monza en schoof nog eens twee plaatsen op naar de negende plaats in Singapore, terwijl zijn ouders aanwezig waren om van de gelegenheid te genieten. De twee punten maakten hem de 350e coureur die scoorde in een Formule 1 Wereldkampioenschap sinds de eerste in 1950. Zijn Japanse teamgenoot Yuki Tsunoda, die in de eerste ronde stopte, heeft slechts drie punten gescoord uit veertien races nadat hij in Italië niet kon starten, aldus een bericht van GrandPrix247.

“Laten zien wat ik kan”
Lawson doet zijn best om het team te laten zien dat hij heeft wat nodig is. AlphaTauri moet hun coureurs voor 2024 nog bevestigen en Lawson zou kunnen samenwerken met Ricciardo of Tsunoda bij het team, eigendom van Red Bull, als hij de kans krijgt. "Ik heb op de trom geslagen voordat ik in de F1 reed om deze kans te krijgen en nu ik deze kans heb, probeer ik deze gewoon te maximaliseren", zei Lawson, die de stoel heeft totdat Ricciardo weer hersteld is. Volgend weekend zit hij waarschijnlijk nog in de auto voor Japan, maar verder blijft het onzeker. “Ik heb deze zeer korte periode en ik wil eigenlijk het einde ervan bereiken en terugkijken en weten dat ik alles heb gedaan wat ik kon”, zei Lawson en vervolgde: “Het is lastig om een fulltime plek te bemachtigen in deze sport, maar in plaats van naar al die externe dingen te kijken, concentreer ik me gewoon op elke sessie, probeer ik elke keer dat ik in de auto zit te maximaliseren en te laten zien wat ik kan”.

Een zware, veeleisende race
In het raceverslag van AlphaTauri gaf de coureur toe dat het een zware, veeleisende race was en wenste hij dat hij meer tijd had om zich erop voor te bereiden. Hij zei: “Ik had graag nog een paar Grands Prix gehad om me hierop voor te bereiden. Maar als je de kans krijgt, moet je die uiteraard met beide handen grijpen. Eerlijk gezegd, dat is wat ik probeer te doen, en vandaag was fantastisch. Ik ben blij met de race en ik heb zeker alles gegeven, omdat ik denk dat we de prestaties van de auto hebben gemaximaliseerd. Het is moeilijk als je moeite hebt met tempo, je gereedschap probeert te maximaliseren en alles eruit haalt, dus de race was fysiek zwaar. Uiteindelijk ben ik erg blij dat ik twee punten heb gescoord”, besloot Lawson. Zijn prestaties gaan ongetwijfeld nog een vervolg krijgen en blijven niet onopgemerkt in de kleine wereld van de Formule 1.

AlphaTauri reserverijder Liam Lawson foto 2

AlphaTauri reserverijder Liam Lawson foto 3


AlphaTauri reserverijder Liam Lawson foto 4
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS