Formule 1

FOTO'S - Silverstone Festival eert Ayrton Senna met presentatie van grootste aantal van zijn F1-auto's ooit

Uitgegeven door Peter Vader • 3 juli 2024 18:01

Ter ere van de grote Ayrton Senna zal het Silverstone Festival van volgende maand (23-25 augustus) de grootste collectie auto’s ooit van de legendarische Braziliaanse coureur tentoonstellen, aangevuld met een aantal prachtige memorabilia. De drievoudig wereldkampioen behaalde meer raceoverwinningen op het circuit van Silverstone dan op enig ander circuit ter wereld en – met de volledige steun van zowel de Senna-familie als Senna Brand – zullen op deze tentoonstelling de racemachines uit zijn recordbrekende carrière te zien zijn. Om de omvang van dit bijzondere feest te demonstreren, komen er raceauto's uit heel Europa, waaronder illustere voorbeelden uit zijn hele carrière, van karten tot de Formule 1 via de Formule Ford en de Formule 3.

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 1

Net als zoveel andere rijzende sterren sneed Senna als tiener zijn tienertanden bij het racen met skelters en een drietal van die uit de late jaren zeventig zullen de jaren vertegenwoordigen waarin hij gevormd werd.

Gesteund door zijn kartsuccessen, verhuisde Ayrton op 21-jarige leeftijd naar Engeland en stapte over op eenzitters. Hij verspilde geen tijd, om zichzelf vervolgens te profileren als de man die twee prestigieuze Formule Ford 1600-titels won in 1981 en door het pakken van de pole position tijdens zijn eerste bezoek aan Silverstone.

Het jaar daarop stapte hij over naar de Formule Ford 2000 en domineerde zowel de Britse als de Europese kampioenschappen, waarbij hij 22 overwinningen behaalde in 28 races… drie van die opwindende overwinningen waren in Silverstone, de thuisbasis van de Britse Grand Prix. De beide iconische Van Diemen Formule Ford 1600- en 2000-racers in gele kleuren zullen op het festival te zien zijn.

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 2

Het volgende seizoen was Senna even dominant in het Britse F3-kampioenschap en won niet minder dan zes races op Silverstone – de alles overwinnende Ralt RT3 is één van de andere, aanwezige voorbeelden van de auto’s waarmee hij furore maakte.

Gedurende de volgende tien jaar van zijn leven heeft de Zuid-Amerikaanse legende een onuitwisbare stempel gedrukt op de Formule 1. Hij maakte precies veertig jaar geleden in 1984 zijn debuut voor Toleman en won vervolgens niet minder dan 41 Grands Prix, eerst met Lotus en daarna met McLaren., vóór het tragische ongeval dat dertig jaar geleden een einde maakte aan zijn leven in Imola in 1994.

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 3

Ter ere van dat ongelooflijke decennium in de F1 zal in de Silverstone-showcase de Toleman TG184 aanwezig zijn, waarmee Senna in zijn eerste Grand Prix reed, naast de daaropvolgende Tolemans, Williams, Lotus en natuurlijk een aantal racewinnende McLarens.

Voor extra interesse zal de eenmalige tentoonstelling op het festival ook twee van de rallyauto's bevatten die Ayrton ooit heeft getest in de bossen van Wales, voor een artikel in een redactioneel tijdschrift – een Metro 6R4 en Cosworth Sierra – evenals een Honda NSX. Senna assisteerde Honda bij de ontwikkeling van zijn eerste echte supercar met middenmotor en het getoonde exemplaar is er een waarin hij veelvuldig heeft gereden.

In totaal zullen meer dan twintig auto's, bestuurd door de grote Ayrton Senna, verenigd worden op Silverstone. Ze zullen worden gepresenteerd zodat alle bezoekers ervan kunnen genieten op een prominente tentoonstelling in de International Paddock van de locatie.

Geselecteerde auto's zullen zowel zaterdag als zondag te zien zijn op niet te missen circuitdisplays. De Honda zal vrijdag tijdens de lunch ook vooraan rijden tijdens een speciale circuitparade van NSX's, die wordt georganiseerd ter ere van Senna.

Als verder eerbetoon aan de uitmuntende prestaties van Ayrton Senna zal het Silverstone Museum een aantal nooit eerder vertoonde items met belangrijke memorabilia tentoonstellen. Hiertoe behoren onder meer zijn Macau Grand Prix-winnende trofee uit 1983, die sindsdien de pole position heeft veroverd op het bureau van F3-teambaas Dick Bennetts, evenals trofeeën van Ayrton's eerste Grand Prix-overwinning met Lotus in 1985. Senna's race winnende handschoenen en het stuur van zijn zegevierende JPS Lotus 97T zal ook deel uitmaken van de opvallende collectie, samen met verschillende patriottisch gekleurde gele helmen van de Braziliaan.

Toegang tot het bekroonde Silverstone Museum is inbegrepen in de toegangsprijs voor het Silverstone Festival.

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 4

“We zijn er trots op dat we zo’n uitgebreide tentoonstelling van auto’s waarin de grote Ayrton Senna heeft gereden, kunnen samenbrengen, waardoor autosportfans worden aangemoedigd om samen te komen en een van de grootste talenten te eren die onze sport ooit heeft gezien”, aldus Nick Wigley, Event Director. “Silverstone was een heel speciaal circuit voor Senna, waar hij zoveel van zijn overwinningen behaalde en we zijn vereerd om hulde te brengen aan een echte legende in een jaar van zo’n betekenis.”

Alle tickets bieden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, toegang tot het Silverstone Museum en geven ook toegang tot beide racepaddocks, open tribunes langs het circuit plus een ongelooflijk programma met demo's, displays, livemuziek en interactief entertainment tijdens het Bank Holiday-weekend.

Hoogtepunten buiten de baan zijn onder meer een Fan Zone met showauto's van F1-teams, energieke stuntshows in de Shift & Drift Zone, een Foodie Fest met chef-demonstraties en Tasting Tent-masterclasses, en livemuziek op alle drie de avonden. Sophie Ellis-Bextor staat vrijdagavond bovenaan de lijst, gevolgd door de Brit Award-winnende Busted op zaterdag en de gevierde zanger, songwriter en televisiepersoonlijkheid Olly Murs op zondag. Er is een breed scala aan tickets beschikbaar, waaronder camping- en horecamogelijkheden. Dus…., als u toevallig toch in de buurt bent, ga dan naar het Silverstone Festival van 23 tot en met 25 augustus!

Het Silverstone Festival in het kort:
• Meer dan 20 van de iconische racers van de legendarische racer te zien
• Speciale viering op het circuit waar de Braziliaanse superster de meeste overwinningen behaalde
• Showcase met winnaars van de Formule Ford, Formule 3 en Formule 1
• Zelden geziene Senna-memorabilia vereeuwigd in het Silverstone Museum

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 5

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 6

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 7

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 8

Silverstone Festival eert Ayrton Senna Foto 9Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS