Formule 1

Back to the roots: DTM keert komend weekend terug naar Zolder! Ook de 18 vrouwen van de W-series in actie

Uitgegeven door Peter Vader • 16 mei 2019 08:04 • Print artikel

Komend weekend ontmoet de DTM oude bekenden, maar staat ook voor een evenement met veel onbekenden. Na de spectaculaire start van het nieuwe turbo tijdperk in Hockenheim van begin mei, maakt de DTM zich op voor ronde drie en vier van het seizoen 2019, die komend weekend (17 tot en met 19 mei) worden verreden op het Circuit Zolder. De 4,011 km lange traditionele baan in BelgiŽ wordt als veeleisend beschouwd, zowel voor de coureurs als voor de remmen van de meer dan 610 pk sterke DTM-voertuigen, die op zes punten in een ronde moeten afremmen vanaf een snelheid van meer dan 200 km/h.

DTM Zolder circuit plattegrond

Het Circuit Zolder maakte deel uit van de inventaris van de DTM in de jaren tachtig en negentig en de laatste DTM-race werd er in 2002 verreden. Met andere woorden: niemand van de huidige rijdersgeneratie heeft ooit met een DTM-auto in Zolder aan de start gestaan.

Renť Rast, Audi Sport Team Rosberg: "Ik ben een of twee keer in Zolder geweest. Natuurlijk herinner ik me de baan, maar ik zal me goed voorbereiden, net als iedereen, op dit weekend: bekijk onboard video's, zitten in de simulator en vervolgens het echte werk op de baan. Mijn aanpak zal ongewijzigd blijven. We proberen altijd het beste te maken van de raceweekends. We moeten nog veel leren over onze auto om er het maximale uit te halen. Maar dat is hetzelfde met de andere fabrikanten."

DTM Zolder Rene Rast winnaar Hockenheim

Timo Glock, BMW Team RMR: "Ik heb nog nooit in Zolder gereden, ook niet in de jeugdklassen waarin ik deelnam. Ik ben benieuwd hoe het voelt om daar met een DTM-auto te rijden. Op de opnamen met onboard-camera's die ik heb gezien, ziet alles er vrij strak uit, Stop-and-Go, met weinig run-off zones. Ik kijk er naar uit om weer een nieuwe racebaan te ontmoeten. De baanwandeling op donderdagavond zal zeker wat uitgebreider zijn dan op een baan als die in Hockenheim, die we allemaal van binnen en van buiten kennen. "

Zolder Jake Dennis Timo Glock vlnr

Jake Dennis, R-Motorsport/Aston Martin: "De seizoensopener in Hockenheim was bottom line positief voor Aston Martin. Onze prestaties waren erg goed. Hopelijk kunnen we het tempo van Audi en BMW in de komende races bijhouden. Ik denk dat dat een realistisch doel is. In Zolder reed ik in de Blancpain GT-serie van 2017. Ik ken de baan vrij goed. Kwalificatie zal daar erg belangrijk zijn. De baan is vrij strak, een beetje 'old school'. Voor ons DTM-coureurs zal het een uitdaging zijn om daar te rijden, ook vanwege het geweldige motorvermogen en de verminderde downforce."

DTM Zolder start 1984

De meest recente DTM-race in Zolder werd op 5 mei 2002 gewonnen door Laurent AÔello met zijn Abt-Audi TT-R. De Fransman behaalde in hetzelfde jaar de rijderstitel van de DTM. De eerste DTM-race op Zolder (11 maart 1984) werd gewonnen door Harald Grohs in een BMW 635 CSi. De inmiddels 75 jaar oude Grohs zal tijdens het Zolder-weekend zijn weg naar succes opnieuw beproeven als hij plaatsneemt achter het stuur van zijn BMW M3 (E30) uit 1987, in de race van het World Touring Car Classics. Deze populaire klasse met toerwagens uit de jaren Ď80 en '90 brengt de fans in vervoering.

W Series 18 vrouwelijke coureurs


Daarnaast presenteert het Zolder-weekend de nieuwe W-serie, het wordt voor de dames in Zolder alweer hun tweede race van het seizoen. De Nederlandse fans zullen nieuwsgierig zijn naar de verrichtingen van Beitske Visser, die na haar vierde plek op de Hockenheimring beslist zal proberen om een podiumplaats te veroveren. Ook onderdeel van het ondersteuningsprogramma: de Porsche Carrera Cup Benelux en het Belcar Endurance Championship. Muzikaal entertainment in de Fan Village wordt zaterdagavond verzorgt door de Franse DJ en muziekproducent Bob Sinclar. Zijn hit "Love Generation" stond in 2006 enkele weken bovenaan de internationale hitlijsten en hij werd ook geŽerd op de World Music Awards in Londen als de beste disc jockey ter wereld. Voor de Nederlandse DTM-fans is het interessant om af te reizen naar het circuit dat ook wel de ĎOmloop van Terlaemení wordt genoemd, tenslotte ligt Zolder niet ver van de Nederlands-Belgische grens ten zuiden van Eindhoven-Valkenswaard.

SAT.1 zendt de wedstrijden vanuit Zolder op zaterdag en zondag live uit vanaf 13:00 uur. SPORT1 toont de hoogtepunten van het DTM-weekend in BelgiŽ vanaf 22.30 uur op zondagavond.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS