Autosport BE • VW FUN CUP

Wereldkampioen veldrijden Niels Albert en tennisster Kirsten Flipkens in de 25u VW Fun Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juli 2016 08:54

Twee grote Belgische sporters zullen in Francorchamps van 7 tot en met 10 juli deelnemen aan de 25 Uren VW Fun Cup: tennisster Kirsten Flipkens en tweevoudig Wereldkampioen veldrijden Niels Albert. Beiden zullen ploeg vormen met Anthony Kumpen, Bert Longin en de jonge Stienes Longin op de VW Fun Cup #50 “Flower Power” die wordt ingezet door de Belgian VW Club.

VW Fun Cup

Elk jaar nemen zo’n 500 piloten deel aan de 25 Uren VW Fun Cup, waaronder hen ook verschillende bekende personen. En dit zal tijdens de editie 2016 niet anders zijn! Onder hen die ongetwijfeld hoge ogen zullen gooien in Francorchamps van 7/10 juli ook Niels Albert (tweevoudig Wereldkampioen veldrijden bij de profs in 2009 en 2012) en tennisster Kirsten Flipkens, momenteel 54ste in het WTA-klassement.

Terwijl Niels voor de tweede maal aan de start komt, zal Kirsten nog alles moeten ontdekken. “Deelnemen aan de 25 Uren is inderdaad een grote uitdaging. Mijn ervaring in de autosport beperkt zich immers tot wat karttrainingen, met Anthony Kumpen als lid van het team van Flanders Media Karting. Verder reed ik ook reeds enkele rondjes met een seriemodel op het Circuit van Zolder. Maar de interesse voor auto’s heb ik altijd al gehad, onder andere omdat mijn papa autoverkoper is.”

Om dit nieuwe avontuur zo goed mogelijk aan te vatten, ging Kirsten vorige week een dagje testen op Circuit Zolder, alvorens richting Londen te trekken. “De VW Fun Cup is een erg leuke wagen om mee te rijden”, aldus de ijverige debutante. “Ik heb me een beetje moeten aanpassen, meer bepaald aan de sequentiële versnellingsbak, maar alles verliep naar wens. Het meest ongewone voor mij was het leren omgaan met het verkeer. Je moet veel in je spiegels kijken terwijl je moet proberen het goede traject aan te houden, wat in het begin niet gemakkelijk was. Gelukkig had ik met Bert Longin een goede leraar naast mij.”

Diezelfde dag in Zolder kon ook Niels Albert opnieuw achter het stuur kruipen van de meest plezierige racekever. “Gezien het feit dat ik voor de tweede maal zal deelnemen aan de 25 Uren, mag ik stellen dat ik een vaste waarde begin te worden”, grapt hij. “Nee, alle gekheid op een stokje. Ik ben erg gelukkig opnieuw van de partij te mogen zijn en wil Volkswagen en de Belgian VW Club dan ook bedanken voor deze kans. Ik heb me vorig jaar echt goed geamuseerd. Ook ik zie het als een uitdaging, want ik weet dat ik nog heel wat te leren heb: mijn rijlijnen bijvoorbeeld of het aanremmen en ik moet nog meer rekening leren houden met de andere deelnemers op de omloop. Ik ben eigenlijk steeds in de autosport geďnteresseerd geweest. Om eerlijk te zijn, ik vind er het plezier, de opwinding en adrenaline in terug die ik ervoer tijdens mijn carričre als veldrijder. En het zijn net die emoties die ik het meeste mis. Indien ik de kans zou hebben om meer te rijden, zou ik niet twijfelen. En ondertussen, kijk ik ongeduldig uit naar de 25 Uren!”

Het stuur van de VW Fun Cup #50 “Flower Power” van de Belgian VW Club delend, kunnen Kirsten Flipkens en Niels Albert ook rekenen op een uitstekende omkadering. Ze hebben namelijk als “coaches” en ploegmaats Anthony Kumpen, de jonge beloftevolle Stienes Longin (zoon van Bert) en vanzelfsprekend Bert Longin zelf, die tijdens hun testdag dienst deed als leraar. “De benadering is natuurlijk helemaal anders”, preciseert de Leuvenaar. “Omdat Niels vorig jaar reeds had gereden, kon hij bouwen op de reeds opgedane ervaring. Hij heeft trouwens maar een paar rondjes nodig gehad om de draad weer op te pikken en heeft me opnieuw verrast met zijn aanpassingsvermogen. Het was me vorig jaar al opgevallen, maar naast het feit dat het een charmante en geestige kerel is, toont Niels echt heel wat potentieel aan het stuur van een racewagen! Voor Kirsten ligt het uiteraard anders, aangezien zij nog alles moest ontdekken. Beetje bij beetje heeft ze vooruitgang geboekt tot ze op het einde van de dag klaar was om alleen te rijden. Net zoals het geval is bij Niels, zie je aan haar aanpak dat het een atleet van hoog niveau betreft. Ze was geconcentreerd, gemotiveerd en toegewijd. Ze pikte snel mijn raadgevingen op en gaf blijk van een grote autodiscipline. Ze leek meer en meer op haar gemak en ik ben dan ook erg optimistisch voor de 25 Uren.”

Binnen de Belgian VW Club wrijft men zich in de handen met een dergelijke prestigieus team. “Het is voor ons een immens plezier om sporters van dit niveau samen te kunnen brengen”, verheugt Charles-Henri Bonnet, de secretaris-generaal van de Club zich. “Wij hebben sinds lange tijd goede banden met Bert Longin en Anthony Kumpen en het zijn super coaches voor Niels Albert en Kirsten Flipkens. Het is fantastisch dat ze de uitdaging is aangegaan! Ze zorgt voor een vrouwelijke touch binnen dit team waarin het er zeer familiaal aan toe gaat aangezien de vijf piloten elkaar goed kennen. We hopen uiteraard op een mooie wedstrijd en een goed resultaat zou natuurlijk de kers op de taart zijn. Maar dat is vanzelfsprekend niet het belangrijkste!”

Uw gratis toegangsticket voor dit autosport- en familiefeest kunt u downloaden op de website www.vw.be. De 25 Uren VW Fun Cup starten op donderdag 7 juli met de traditionele parade en technische controle in het centrum van Stavelot. Op vrijdag zullen dan ruim honderd racekevers deelnemen aan de kwalificaties. De start zal worden gegeven op zaterdag om 16u50 en het leidt geen twijfel dat de VW Fun Cup #50 “Flower Power” een van de publiekslievelingen wordt!

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS