Autosport BE • VW FUN CUP

American Dream voor Anthony Kumpen en Maxime Potty in Miami met Tanner Foust en Scott Speed!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 december 2016 14:29

In samenwerking met Volkswagen of America zal de Belgian VW Club zijn VW Fun Cup ‘Flower Power’ inschrijven tijdens de komende 10 Hours of Miami, geprogrammeerd op 28 en 29 januari. Aan het stuur ontmoeten Anthony Kumpen en Maxime Potty, laureaat van de Golf GTI TCR Trophy, twee ware Amerikaanse sterren: Scott Speed en Tanner Foust.

Flower Power VW Fun Cup Miami

De VW Fun Cup ontstond in 1997 en surft sindsdien op een succesgolf. Aan het begin van het seizoen 2017, twintig jaar dus na het ontstaan, wordt er voor het eerst een race betwist aan de overkant van de Atlantische Oceaan, op Amerikaanse bodem, om precies te zijn op het circuit van Homestead Miami. Al meer dan dertig jaar onderhoudt de Belgian VW Club een erg sterke band met de sportieve afdeling van Volkswagen of America… Het land van Uncle Sam was immers regelmatig een reisbestemming voor de Club en zijn Leden. Op die manier bracht de Belgian VW Club in de jaren 80 de VW-Rijders van het jaar naar de States: Marc Duez en Guy Pirenne (1982), Pierre-Alain Thibaut en Philippe Ménage (1983), Thierry Van Dalen (1984) en Roger Rutten (1985), alvorens getuige te zijn van de titel van Didier Theys in de Formule Super VW (1986). De Belgian VW Club werd later ook vertegenwoordigd in twee races van de Chumpcar-competitie, in 2013 en 2015.

“Toen we hoorden vertellen over deze race van de VW Fun Cup in Homestead Miami, hebben we logischerwijs meteen contact opgenomen met onze vrienden van Volkswagen of America”, legt Charles-Henri Bonnet uit, de Voorzitter van de Belgian VW Club. “En ze waren meteen heel enthousiast over het idee om de beroemde VW Fun Cup te ontdekken waarover we met hen zoveel gepraat hadden.”

Foust en Speed als guest stars

Op enkele dagen tijd werd de beslissing genomen om de ‘Flower Power’ VW Fun Cup in te zetten tijdens de 10 Hours of Miami, op 28 en 29 januari. Aan het stuur geen plaats voor jaloezie: twee Amerikanen en twee Belgen. “Op dat moment stelde Volkswagen of America voor om twee officiële rijders uit het Global Rallycross aan de start te brengen, Scott Speed en Tanner Foust!” verheugt Charles-Henri zich. “Maar dat is niet alles! Volkswagen of America zal tijdens die wedstrijd ook een heus Volkswagen-dorp op poten zetten, tot groot plezier van de liefhebbers van het merk, en tegelijk ook de media uitnodigen op het evenement. In het kader van een liefdadigheidsorganisatie zullen zieke kinderen tot slot de kans krijgen om een circuitdoop te beleven in een seriemodel van Volkswagen, aan de zijde van de twee officiële rijders.”

Scott Speed, ex-Toro Rosso-rijder in de Formule 1 en dubbele regerende kampioen in het Global Rallycross met een Beetle Supercar van… 560 pk, kan niet wachten om een andere Kever te ontdekken in competitie. “Ik heb al eerder in Homestead gereden, maar in een erg verschillende auto van de VW Fun Cup” , legt hij uit. “Ik verveel me erg snel als er tijdens het tussenseizoen niets te doen is en deze race eind januari is dus een uitgelezen kans om de competitiesfeer terug te vinden zonder de hulp van een simulator of een telegeleide wagen.”

Tanner Foust is de vicekampioen in het Global Rallycross (GRC) van 2016, een manusje-van-alles in de autosport (hij breekt zelfs het record verspringen…) en een echte vedette in de Verenigde Staten, onder meer als presentator van het programma Top Gear. “Ik heb het ongelofelijke geluk gekend om erg verschillende bolides te besturen in mijn leven, maar nooit een dermate originele wagen als deze psychedelische VW Fun Cup” , geeft hij toe. “Ik ken Scott en weet nu al dat we een maximum aan plezier zullen beleven tijdens deze race in Florida. Het is ook de beste manier om het tussenseizoen minder lang te doen lijken!”

American dream voor Kumpen en Potty

Voor de Belgische rijders viel de keuze van de Belgian VW Club bij enkele gekende gezichten. Anthony Kumpen was al van de partij tijdens de deelnames in de Chumpcar en betwistte al tweemaal de 25 Uur VW Fun Cup. Voor de Limburger behoort de uitdrukking ‘American dream’ meer dan ooit tot de orde van de dag. De Verenigde Staten werden zijn tweede thuis. “Iedereen kent mijn liefde voor de Nascar en de Amerikaanse autosport”, legt de kampioen in de Nascar Whelen Euro Series uit. “Ik heb een woning gekocht in Miami en beheer ginds een vastgoedbedrijf. Ik ben dus meer dan gelukkig om er te racen met de VW Fun Cup! Volgens mij wordt het een groots moment voor de discipline. Homestead vormt traditioneel het decor voor de finale van de Nascar. Ik heb er trouwens vorig jaar gereden, maar natuurlijk op het oval… Nu zal ik dus ook het infield ontdekken, het zogenaamde wegcircuit. Met Scott, Tanner en Maxime vormen we een leuk team. Maar tegen de specialisten van de VW Fun Cup denk ik niet dat we voor de zege zullen kunnen strijden. Een top 5 zou al heel goed zijn. Onze deelname zal boven alles ook een gelegenheid vormen om de VW Fun Cup te promoten, een super concept voor amateurrijders en jonge beloften. Maar ik kan u zeggen dat professionele rijders als ik er ook hun hart kunnen ophalen!”

De vierde rijder wordt… Maxime Potty, de winnaar van de eerste Golf GTI TCR Trophy georganiseerd in de TCR Benelux. “Toen we de laatste hand legden aan het project, bood de kans zich aan om Maxime met ons mee te nemen”, klinkt het bij Charles-Henri Bonnet. “Die bijkomende prijs was helemaal niet voorzien in het begin van het seizoen, maar het is een leuke manier om aan te knopen met de Geschiedenis, toen de VW-Rijder van het jaar een race in de Verenigde Staten cadeau kreeg als beloning. Maxime is jong en voor hem is dit dus een buitenkans.”

De jongeman van 17 met fonkelende ogen heeft de indruk dat hij een vervroegd bezoek van de Kerstman heeft gekregen. “Ik ben enorm tevreden” , glimlacht hij. “Alles zal nieuw zijn voor mij: de VW Fun Cup, maar ook de verplaatsing naar de Verenigde Staten. Ik heb er altijd van gedroomd om dat land te bezoeken, maar het is natuurlijk nog beter om er te kunnen racen. Mijn teamgenoten zijn bijzonder ervaren en ik hoop dus om veel van hen te leren. Mijn Engels is in ieder geval serieus bijgeschaafd sinds ik het nieuws heb vernomen. Ik kan bijna niet wachten!”

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS