Autosport BE • VW FUN CUP

Italiaanse ontdekkingstocht voor VW Girls

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 september 2011 21:06

Net als de sterren van de Formule 1 trokken ook de VW Girls afgelopen weekeinde naar Italië. Voor Camille Verstraete, Laure Creteur en Ingrid Berghmans stond op het circuit van Mugello echter een manche van het Belgisch kampioenschap VW Fun Cup op het programma. Het werd een bewogen weekeinde voor de drie dames.

Twee maanden na de 25 Uren VW Fun Cup, konden de VW Girls in het Italiaanse Mugello opnieuw een flinke portie autosportervaring opdoen. In de zon en met temperaturen die vlot voorbij de 30°C klommen, maakten Camille Verstraete, Laure Creteur en Ingrid Berghmans van de zaterdagkwalificaties gebruik om deze lange, snelle en technische omloop onder de knie te krijgen. De volgende dag wachtte een race over zes uren, verdeeld over twee manches.

Tijdens de traditionele lottrekking kreeg het trio de 29ste startplaats toegewezen en de dames wisten al meteen dat ze zich mochten opmaken voor een zware strijd. Camille Verstraete bevestigde haar progressie en klom al snel op naar een 20 ste plek. Zonder complexen ging de jongedame met het mes tussen de tanden de strijd aan met haar mannelijke concurrenten. Bij een licht contact, beschadigde een van hen echter de motorkap van de VW Fun Cup #259, waarop Camille besloot de pits op te zoeken en het euvel snel te laten oplossen. Na goed 50 minuten kwam Ingrid Berghmans haar jonge ploegmate aflossen. Jammer genoeg draaide deze tweede stint al snel uit op een catastrofe voor de sportiefste Belgische atlete van de 20 ste eeuw. “Op het ogenblik dat ik de haarspeldbocht aansneed”, vangt ze haar verhaal aan, “verloor een piloot voor mij de controle over zijn wagen en ging in het rond. Ik dacht hem nog te kunnen ontwijken maar de wagen kwam terug op de piste en doordat er ondertussen naast mij al andere wagens zaten, kon ik geen kant meer op. Ik weet echt niet hoe ik dit had kunnen voorkomen. Ik ben dan ook erg ontgoocheld.”

Voor de VW Girls eindigde de eerste manche van drie uur voortijdig met bovendien een gebroken ophanging en een afgebroken wiel. Maar de mechaniekers van de #259 schoten meteen in actie en werkten zich uit de naad om de #259 klaar te hebben voor het tweede deel van de race. Nu was het de beurt aan Laure Creteur om te starten en eens in het goede ritme bleek ook zij regelmaat aan de dag te leggen. Ze werkte een foutloze stint af en werd afgelost door Ingrid, die later op haar beurt plaats maakte voor Camille. En opnieuw maakte de Nederlandstalige laureate van de wedstrijd die de Belgian VW Club samen met Dag Allemaal en Ciné-Télé-Revue heeft georganiseerd, heel wat indruk door tijden neer te zetten die dichter en dichter komen bij die van de besten. Maar het mocht en zou niet de race van de VW Girls worden. Tijdens de laatste tankbeurt, toen Laure voor het laatst achter het stuur kroop, maakte een mechanicien een fout en t ankte benzine in plaats van diesel. Laure werd terug binnen geroepen en bij het rechtzetten van de fout gingen verschillende minuten verloren. Veel maakte dit echter niet uit want een goede klassering behoorde na de gebeurtenissen van ’s ochtends toch al niet meer tot de mogelijkheden. Er zat voor Laure dan ook niets anders op dan de wagen zonder verdere problemen naar de finish te loodsen.

“Ondanks alle problemen, was het voor mij een schitterend weekend”, blikt Camille Versraete terug. “Na een eerste kennismaking met de omloop, vond ik het circuit best moeilijk en vermoeiend... Uiteindelijk boekten we alle drie vooruitgang en zelf ben ik heel tevreden met mijn tijden en de manier waarop ik me wist te verdedigen.”

Na deze Italiaanse ontdekkingstocht, eindigen de VW Girls eind volgende maand (van 21 tot 23 oktober) hun seizoen op bekend terrein: het circuit van Spa-Francorchamps.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS