Rally

Veelbelovende start WRC-seizoen 2023 van Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo!

Uitgegeven door Peter Vader • 23 januari 2023 19:11

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team is het FIA World Rally Championship 2023 uitstekend begonnen met een één-twee finish in de Rallye Monte-Carlo, waar Sébastien Ogier een negende recordzege behaalde bij het legendarische evenement, voor teamgenoot Kalle Rovanperä. Het overwegend droge weer maakte de rally van dit jaar meer een test van regelrechte prestaties dan normaal, en Ogier bepaalde vanaf het begin het tempo met vijf etappezeges op rij, terwijl hij op vrijdagmiddag opende met een voorsprong van een halve minuut. De GR YARIS Rally1 HYBRID was de snelste in de eerste 11 etappes van het seizoen, de streak eindigde pas op zaterdagmiddag – vanaf dat moment was Ogier slechts gefocust op het behouden van zijn voorsprong. Hij had een voorsprong van 16 seconden op Rovanperä naar de laatste dag, toen hij zijn achtste en negende etappezeges van het weekend claimde en eindigde met een winstmarge van 18,8 seconden.

Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo 2023 Car 17 Sebastien Ogier Vincent Landais

De 56e WRC-overwinning van Ogier is ook de eerste voor zijn bijrijder Vincent Landais, in slechts het tweede evenement sinds hij aan het einde van vorig seizoen een samenwerking aanging met de opkomende Franse navigator. De overwinning is ook een primeur voor de GR YARIS Rally1 HYBRID, die op twee na alle 18 etappes van het weekend heeft gewonnen. Het is tevens Toyota's vijfde Monte-overwinning met nota bene steeds een verschillend model. Dat vertelt iets over de verregaande rallycapaciteiten van het Japanse merk.

Nu Ogier dit seizoen opnieuw alleen deelneemt aan specifiek geselecteerde evenementen, vertegenwoordigt de tweede plaats plus de overwinning in de Power Stage die aan het einde van de rally werd verreden, een ideale start voor de verdediging door Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen, van hun eerste kampioenstitels. Rovanperä groeide in vertrouwen en snelheid tijdens de rally en behaalde in totaal zes etappezeges op weg naar zijn eerste Rallye Monte-Carlo-podium.

Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo 2023 Car 69

Elfyn Evans toonde het hele weekend een vergelijkbaar sterk tempo aan zijn teamgenoten en werd tweede achter Ogier, voordat hij op vrijdagochtend jammerlijk ongeveer 40 seconden verloor met een beschadigde band in SS5. Hij en bijrijder Scott Martin vochten terug om als vierde te eindigen, uiteindelijk waren ze 27,8 seconden vanaf het podium verwijderd, ondanks een korte spin op zondagochtend. Evans werd ook derde in de Power Stage en claimde drie extra bonuspunten.

De sterke start van het seizoen voor TGR werd afgerond door Takamoto Katsuta in zijn door het WRC Challenge Program ondersteunde inschrijving. Hij leverde zijn sterkste Rallye Monte-Carlo-prestatie tot nu toe samen met bijrijder Aaron Johnston, en voegde zich qua etappetijden regelmatig bij zijn teamgenoten in de top-vier en eindigde als zesde algemeen.

Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo 2023 Car 33

Akio Toyoda (voorzitter TGR-WRT): “Gefeliciteerd met de negende overwinning voor Seb en de eerste overwinning voor Vincent in Monte Carlo! Het was de start van het tweede seizoen voor onze GR YARIS Rally1 HYBRID. Het team begon de voorbereiding voor dit seizoen direct na de ‘Rally Japan’ van vorig jaar. Er volgden in korte tijd veel updates aan de auto en dat maakte hem klaar voor deze eerste ronde. Ik waardeer echt de enorme inzet van alle teamleden, die altijd zo hard werken zonder veel vrije tijd te hebben, zelfs niet in de vakantieperiode. Als reactie op hun inspanningen wonnen Seb en Vincent de rally en voltooiden de andere teams alle klassementsproeven. Het werd een geweldige seizoensopening als team. Heel erg bedankt aan iedereen!”

Buiten het seizoen was er nog een grote verandering: het team is een nieuw bedrijf geworden, ‘TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team’. Met het nieuwe bedrijf mikken we niet alleen op de overwinning in het WRC, maar gaan we ook verschillende andere uitdagingen aan, waaronder productontwikkeling om de rallysport breder en duurzamer te maken. Jari-Matti, de Chief Rally Sporting Officer (CRSO), Tom Fowler, de Chief Technical Officer (CTO), en alle medewerkers hier houden van rally’s en auto's. We zullen onze uitdagingen samen voortzetten om meer glimlachen op de gezichten van mensen te toveren door middel van rally's en auto's.

Dan nog een PS aan de chauffeurs en hun bijrijders van Akio Toyoda. “Weet je nog dat we samen plezier hadden tijdens het rijden na Rally Japan? Die plaats bevond zich in een stad genaamd Gamagori. Nu heeft de stad serieuze interesse in het houden van rallyevenementen en er een stad van maken zoals Monte Carlo. Vandaag was daar een evenement en ik nam deel als lid van het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team. Ik droeg dezelfde overall als jij en had plezier met het maken van donuts. Ik denk dat mensen die mij zagen de vreugde van rally hebben kunnen ervaren. Als de stad in de toekomst op Monte Carlo gaat lijken, kom dan alsjeblieft terug en rijd er weer heen!”

Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo 2023 Car 17

Jari-Matti Latvala (Teambaas Toyota): “We zijn erg blij met dit resultaat, het is een geweldige manier om het seizoen te beginnen. We verwachtten dit jaar zware concurrentie en we wisten niet zeker hoe deze rally zou verlopen, maar al het werk dat iedereen in het team heeft gedaan, heeft zijn vruchten afgeworpen. Toen ik hier naar Monte Carlo kwam, wist ik dat Sébastien erg gemotiveerd was nadat hij vorig jaar zo dicht bij de overwinning was gekomen. Die honger zag je donderdagavond vanaf het begin in zijn ogen en daarna reed hij perfect. Tegelijkertijd ben ik ook erg blij om het geweldige tempo van Kalle, van Elfyn en van Takamoto te zien. Kalle verbeterde stap voor stap voor zijn eerste Monte-podium en ik weet zeker dat hij volgend jaar klaar zal zijn om hier te winnen. We zien dat de auto erg goed presteert, maar we weten ook dat we eraan moeten blijven werken.”

Kalle Rovanperä (bestuurder Nr69): “Ik moet zeggen dat we erg blij zijn met dit weekend. In het begin van de rally waren de wegen nog erg vuil, veel meer dan ik had verwacht. Dus we verloren daar veel tijd, maar daarna was het tempo echt goed. Toen we een schone weg hadden, hadden we hetzelfde tempo als iedereen, we vochten voor de toptijden en uiteindelijk konden we ook alle punten pakken op de Power Stage, dus we hebben echt goede punten om ons seizoen te beginnen. Het team heeft geweldig werk geleverd met de auto. Ik denk dat we allemaal snel en vol vertrouwen in de auto zaten. Dikke proficiat aan Seb: hij is de meester van Monte Carlo!”

Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo 2023 Car 17
5

Elfyn Evans (bestuurder Nr33): “Over het algemeen was het weekend positief voor ons. Qua snelheid was het redelijk goed en we hadden waarschijnlijk het potentieel om iets meer te bereiken. Enige frustratie op vrijdag zorgde ervoor dat we niet mee konden doen voor het podium, maar dat is rally en zoals het soms gaat. Daarna was de vierde plaats waarschijnlijk het beste wat we konden bereiken en het gat naar de derde plaats was net iets te groot. Toch zijn het solide punten om het seizoen te beginnen en een behoorlijke prestatie. De auto werkte heel goed; het team heeft hard gewerkt en dat is te zien aan het algehele resultaat hier.”

Sébastien Ogier (bestuurder Nr17): “Het is een perfect weekend geweest. Deze rally betekent veel voor mij en om te winnen is altijd iets heel speciaals, dus ik ga er echt van genieten. Ik denk dat ik trots mag zijn op mezelf en trots op mijn team. Het is een behoorlijk dominant weekend geweest voor het team. Toyota heeft ons wederom fantastisch gereedschap geleverd, dus dankzij hen. Het is een geweldige manier om het seizoen te beginnen met een een-twee finish en het was ook een sterke prestatie van Kalle. Gisteren was zwaar, ik was behoorlijk nerveus. Ik wist dat ik sneller kon gaan, maar ik wilde helemaal geen risico's nemen. Vandaag wist ik dat het meer om puur rijden ging en kon ik genieten van het einde van de rally. Ik ben ook zo blij voor Vincent. Het is zijn eerste WRC-overwinning en hij verdient het enorm; hij heeft perfect werk geleverd aan mijn rechterkant in slechts onze tweede rally samen!”

Toyota Gazoo Racing World Rally Team in Rally Monte Carlo 2023 Car 18

Uitslag Rally Monte Carlo 2023:
1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDE) 3h12h02m.0s
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +18.8s
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDE) +44.6s
4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDE) +1m12.4s
5. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRIDE) +2m34.9s
6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDE) +3m32.6s
7. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDE) +3m47.5s
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDE) +3m51.3s
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +10m03.4s
10. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +10m07.9s

Wat is het volgende?
De Rally Sweden (9-12 februari) is het enige volledige winterevenement van het seizoen dat plaatsvindt op sneeuw en ijs. Metalen noppen die in de banden zijn gestoken, bijten in het oppervlak om grip te bieden en enkele van de hoogste snelheden van het jaar mogelijk te maken. Een aanrader met gegarandeerde spectaculaire momenten in de sneeuw!



Rally Monte Carlo 2023 logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS