Rally

Veel strijd verwacht in WRC Portugal met miniem verschil tussen de eerste vijf lijstaanvoerders

Uitgegeven door Peter Vader • 11 mei 2023 08:01

Het FIA World Rally Championship bevindt zich midden in ťťn van zijn meest intense seizoenen in de recente geschiedenis, nu de Vodafone Rally de Portugal (11 - 14 mei) in het verschiet ligt. Met slechts 11 punten verschil tussen de vijf leidende coureurs, zou deze vijfde ronde de toon kunnen zetten voor de rest van het seizoen. Portugal, een legendarisch en historisch evenement van het WRC, geeft het startsein voor een reeks slopende uitdagingen op grind en zand. Zeven op rij, om precies te zijn.

Rally de Portugal elfyn_evans
Elfyn Evans, Toyota

Toyota Gazoo Racing-ster Elfyn Evans greep vorige maand de overall leiding in het kampioenschap met een stijlvolle overwinning in KroatiŽ. De druk op de Welshman is deze keer behoorlijk opgevoerd, vooral nu zijn teamgenoot Sťbastien Ogier afwezig is in deze rally van Portugal. Evans gaat als eerste van start in de eerste etappe van vrijdag en zal de uitdaging aangaan van weinig grip op de gladde, met zand bedekte wegen, terwijl hij los vuil wegveegt om een schonere lijn achter te laten voor degenen achter hem. "We zitten nu in een drukke periode met rally's die elkaar snel opvolgen. Portugal is het begin van een reeks gravelevenementen", zei hij. "We zullen gewoon moeten proberen onze prestaties te maximaliseren in de losse grond omstandigheden waarmee we vrijdag te maken zullen krijgen en zien wat mogelijk is."

Rally de Portugal Elfyn_Evans_Scott_Martin

Wereldkampioenschapsleider Elfyn Evans en navigator Scott Martin

Titelverdediger Kalle Rovanperš weet precies wat er nodig is om bovenaan te eindigen, iets dat hij twaalf maanden geleden ook al deed. De Fin, die zich bij Evans en Takamoto Katsuta voegt in een driekoppige Toyota-inschrijving, is nog steeds op zoek naar zijn eerste overwinning van 2023 en staat tweede in het puntenklassement.

Rally de Portugal esapekka_lappi
Esapekka Lappi, Hyundai

Esapekka Lappi zal graag voortbouwen op het podiumresultaat dat hij de vorige keer behaalde, zijn eerste zwaarbevochten punten in de kleuren van zijn nieuwe werkgever Hyundai. Thierry Neuville bestuurt een vergelijkbare i20 N-auto samen met Dani Sordo, een zesvoudig podiumfinisher in Portugal.

Rally de Portugal Ott Tšnak
Ott Tšnak, Ford Puma

Ott Tšnak, vierde in het klassement, is de kopman van het Puma-team van M-Sport Ford. De Est, die eerder zegevierde in Portugal in 2019, werkt samen met de Franse coureur Pierre-Louis Loubet om te strijden om de hoogste eer.

Rally de Portugal Elfyn Evans Toyota

De rally vindt plaats in de kustplaats Matosinhos. Na de start op donderdagavond in Coimbra worden de deelnemers geconfronteerd met 19 snelheidstests over 329,06 km in Noord- en Midden-Portugal. Het evenement eindigt op zondagmiddag na een finale over de iconische wegen van Fafe.Rally de Portugal event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS