Dakar

Van Loon laat zich bijna verrassen in voorlaatste etappe: “We kwamen hard op de neus terecht”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 januari 2023 06:31

In de voorlaatste etappe werd nog maar eens onderstreept waarom de 2023-editie de boeken ingaat als een van de zwaarste Dakars van de laatste tien jaar. Ronald van Loon ging nog twee keer bijna in de fout, maar kwam uiteindelijk weer op een keurige positie aan de finish van de proef.

Ronald van Loon Dakar 2023


“We krijgen het sowieso niet cadeau”, zegt Van Loon, die Dakar-veteraan Maik Willems sprak over hoe zwaar het dit jaar daadwerkelijk is geweest. “Ik sprak Maik gisteren en volgens hem was het sinds 2013 veruit de zwaarste. Ze hebben ons aardig getest, het was aanpoten.” Zaterdag stond er met 154 kilometer een betrekkelijk korte special op het programma, maar ook in de laatste duinen van de Dakar Rally was het oppassen geblazen. Ik had vooral veel last van de zon. De duinen waren helemaal kapot en omdat de zon laag stond en in de rug was het heel moeilijk om reliëf te zien. Ik had een zonnebril, maar dan zag ik nog minder.”

Twee keer zag Van Loon de afsprong te laat waardoor hij met de Red-Lined Nissan een flinke sprong maakte. “We kwamen hard op de neus terecht”, legt Van Loon uit. "We hebben een keer een draai moeten maken omdat we anders op de kant zouden gaan. Daardoor ging er een aandrijfas kapot. Als je het stuur helemaal om hebt en je geeft gas, daar kunnen ze gewoon niet tegen. Er komt zoveel kracht vrij.”

Desondanks reed Van Loon ook zaterdag weer naar een knappe klassering. “Met de 35ste plaats ben ik zeker tevreden, ik ben toch best wel een goede rijder in de duinen.” Zo staat Van Loon op de plek waar hij hoort. “In het begin van de rally hebben we rustig gereden omdat ik wilde finishen, we hebben nog een paar dagen met Dave gereden. Op een gegeven moment wilde ik gewoon vrij rijden, dan ga je eigen tempo rijden en gaat het steeds beter. Voor mijn gevoel kan het nog een stuk harder, maar we moeten ook finishen. Ik moet wel een beetje opletten.”

Zondag staat de veertiende en laatste etappe van de Dakar Rally op het programma. In totaal gaat het om een rit van 414 kilometer, waarvan 136 meetellen voor de wedstrijd. “We gaan nog een keer lol maken, leveren het spul af op de boot en dan gaan we een paar maanden niet omkijken naar het spul.”Meer Footage van de Dakar 2023

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS