Dakar

FOTO'S: Sébastien Loeb, Nasser Al-Attiyah en Cristina Gutiérrez voltooien eerste Dakar-testfase met Dacia Sandrider

Uitgegeven door HJ van Keulen • 6 juni 2024 13:45

De Dacia Sandrider heeft met succes zijn eerste testfase afgerond ter voorbereiding op de loodzware Dakar-rally in januari 2025 – de ultieme autosportuitdaging die Dacia voor de eerste keer aangaat.

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Na een systeemcheck op het Millbrook Proving Ground in het Verenigd Koninkrijk werd de Dacia Sandrider vier dagen lang (6-9 mei) aan de tand gevoeld op het Sweet Lamb-testcomplex in Wales. Vervolgens reisde het team af naar Château de Lastours in Frankrijk voor nog eens vier intensieve testdagen (27-31 mei). Daar kregen de drie equipes de gelegenheid om de Sandrider te testen met BF Goodrich-banden in rotsachtig en veeleisend terrein.

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

In Wales zat de Spaanse coureur Cristina Gutiérrez de eerste twee dagen achter het stuur van de Sandrider, waarna negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb het stuur overnam voor het resterende deel van het testprogramma. In Château de Lastours maakte meervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah voor het eerst kennis met de kwaliteiten van de Dacia Sandrider. Na twee dagen nam Loeb het over, terwijl de Gutiérrez de laatste middag in de cockpit kroop.

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Tiphanie Isnard, teamleider van The Dacia Sandriders, zoals het rallyteam van Dacia officieel heet, bevestigde dat de eerste testfase de verwachtingen had overtroffen. Al-Attiyah, Gutiérrez en Loeb, evenals de deskundige ingenieurs en technici, ondervonden nauwelijks problemen.

Dacia Sandrider

Nu maakt het team zich op voor de eerste uitgebreide test in Marokko van 28 juni tot en met 5 juli. Tijdens deze test wordt de Sandrider op de proef gesteld in terrein dat vergelijkbaar is met de omstandigheden tijdens de Dakar-rally, de openingsronde van het FIA World Rally-Raid Championship van 3 tot en met 17 januari 2025 in Saoedi-Arabië.

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Nasser Al-Attiyah (Qatar), Driver, The Dacia Sandriders
“De test in Château de Lastours was de eerste keer dat ik in de Dacia Sandrider reed. Ik vond hem gemakkelijk te besturen, snel en sterk. De eerste dag reden we 270 kilometer en de tweede dag hetzelfde. Er waren geen problemen en we hebben er erg van genoten. We zijn goed op weg naar de volgende tests en ik kan niet wachten om naar Marokko te gaan.”

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Cristina Gutiérrez (Spain), Driver, The Dacia Sandriders
“De kans krijgen om de Dacia Sandrider in actie te zien en mijn eerste kilometers in de auto te maken was ongelooflijk. Ik voel me erg op mijn gemak in de auto, ik pas me aan aan een nieuw type auto en een nieuwe categorie voor mij. Er zijn nog veel belangrijke testdagen in het verschiet, maar over het algemeen zijn we supertevreden over het werk van het team. Meer kunnen we niet vragen. Het algemene gevoel is dat we erg trots zijn op de prestaties van de auto tijdens deze eerste tests.”

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

Sébastien Loeb (France), Driver, The Dacia Sandriders
“Het testen is heel goed gegaan. Ik heb één dag in Groot-Brittannië gereden en twee dagen in Frankrijk. We hebben aan de ophanging en het diff gewerkt om een goede balans met de auto te vinden en ik was erg blij met hoe het werkte. De motor werkte vanaf het begin goed en we hadden geen problemen met de auto. Gebaseerd op de ervaring van een gloednieuwe auto ziet het er erg goed uit en ik kijk ernaar uit om verder te testen in Morocco.”

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS