Dakar

Team de Rooy en de strijd van mens en machine tegen de elementen in Saoedi-Arabië

Uitgegeven door HJ van Keulen • 19 januari 2024 10:40

Janus van Kasteren Jr., Darek Rodewald en Marcel Snijders hadden vooraf aan de Dakar 2024 hoge doelen gesteld. Janus, Darek en Marcel gingen voor goud, maar door tegenslag waren ze niet in staat om mee te doen om de hoofdprijs. Ook de voorlaatste etappe in Saoedi-Arabië was dit het geval. Ze startten op de 6e plaats, wat het tempo in de stofwolken moeilijker maakte. Al snel haalden ze Pascal de Baar in, maar Michiel Becx veroorzaakte zoveel stof dat het erg moeilijk was om hem in te halen.

Boss Machinery Team de Rooy FPT

Langzaam maar zeker konden ze ook Michiel inhalen en kwamen ze Gert Huzink tegen die tot stilstand kwam. Na de tweede neutralisatie na 333 km hadden ze een lekke band, die ze zeer snel vervingen. 50 km later hadden ze nog een lekke band en hadden ze geen reserveband meer, gelukkig was Michiel Becx onderweg om hun laatste reservewiel uit te lenen.De snelle equipe genoot enorm van de etappe en vond het een van de mooiste racedagen van de ultieme Dakar Rally van dit jaar.

Becx Competition Team de Rooy FPT
Voor Michiel Becx, Edwin Kuijpers en Wuf van Ginkel was etappe 11 een zeer lange racedag, met in totaal 420 km. De etappe was gevuld met veel scherpe stenen, maar door de snelle reactie van Michiel hadden ze slechts één lekke band. De vrachtwagen #600 van Janus van Kasteren Jr. had vandaag drie banden lek, dus stopten Becx en kompanen en gaven er één aan Janus als reserve voor de rest van hun reis.

Becx Competition Team de Rooy FPT

Aan het einde van de etappe stond de zon weer heel laag, wat het rijden in al het stof behoorlijk lastig maakte. Heel veel stof maar ook veel scherpe rotsen maakten het tot een zeer zware racedag.

Door de vele gaten en kuilen in de baan waren er heel veel kapotte auto's en vrachtwagens op weg naar de finish. Michiel, Edwin en Wuf waren erg blij met een mooie 7e plaats en hadden het geluk nog voor het donker over de finish te komen, want dat was echt een uitdaging geweest!

Vrijdag is de laatste etappe met in totaal slechts 175 km klassementsproef. Maar veiligheid voorop, want er kan nog van alles gebeuren.

Ladies Team de Rooy FPT
De voorlaatste etappe van de Dakar Rally was een lange en zware dag voor Anja van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven. Het terrein was gevarieerd, maar het grootste deel van de dag werd doorgebracht met stuiteren over paden. De dames kregen onderweg een lekke band, maar wisten de band binnen 10 minuten te vervangen. Ze kijken uit naar de laatste fase.

Ladies Team de Rooy FPT

“Het was een kwestie van elke kilometer aftellen naar het einde van de dag”, vertelt Anja. “We hadden onderweg wat kleine duinen en zand, maar vandaag was het vooral weer stuiteren. Op een van die smalle, steenachtige doorgangen ontplofte de rechterachterband. Met zijn drieën hebben we hem binnen 10 minuten vervangen, dus dat ging prima.”

De dames finishten in het donker. “Het laatste stuk was in het donker, maar vooral door smalle, stoffige canyons. We hebben echt samen gezocht naar de juiste weg en dat ging goed. We kijken nu uit naar het finishpodium, maar tegelijkertijd is de tijd voorbij gevlogen. Morgen gaan we het leuk hebben.”De laatste etappe van de Dakar 2024 is er een lus rond Yanbu. De etappe van 174 kilometer bevat zand en stenen, dus het is opletten tot de laatste meter.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS