Rally

Superstart van Toyota met Sébastien Ogier en Elfyn Evans, na de openingsavond van de Rallye Monte-Carlo

Uitgegeven door Peter Vader • 20 januari 2023 08:29

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team is het seizoen 2023 sterk begonnen met Sébastien Ogier en teamgenoot Elfyn Evans, na de openingsavond van de Rallye Monte-Carlo. Na de pre-event shakedown op donderdagochtend, begon de rally zoals gewoonlijk vanaf het iconische Casinoplein in Monaco. Van daaruit gingen de teams rechtstreeks de bergen boven het vorstendom in voor twee etappes in het donker, waarvan de eerste eindigde op de beroemde Col de Turini.

01_Toyota_Car_17_Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Nr 17 Sebastien Ogier en Vincent Landais

Ogier zette daar de snelste tijd neer met 1,3 seconden meer dan Evans, en ze herhaalden dat één-twee resultaat op de tweede proef, Ogier was dit keer de snelste met 4,7 seconden voorsprong. Zes seconden scheiden het duo 's nachts met nog eens 9,4 seconden verschil met de volgende coureur, die de derde plaats bezet. Kalle Rovanperä maakte een solide start bij de verdediging van zijn kampioenstitel met een paar vijfde snelste tijden en dezelfde positie in het algemeen klassement, 17,1 seconden verwijderd van de leiding. Takamoto Katsuta, die met een vierde GR YARIS Rally1 HYBRID in het TGR WRC Challenge Program uitkwam, reed een uitstekende vierde snelste tijd in de eerste etappe, maar werd vertraagd door een probleem met de handrem, veroorzaakt door de vele haarspeldbochten in de tweede etappe. Hij staat negende overall.

Jari-Matti Latvala (Toyota teambaas): “Het was een heel goede start voor ons vanavond. Seb is altijd erg gemotiveerd in deze rally en we konden verwachten dat hij vanaf het begin in de aanval zou gaan. Om Elfyn meteen ook op dat soort hoge tempo te zien rijden, is erg bemoedigend. Zoals Kalle toegeeft houdt hij niet van dit soort etappes in het donker, maar hij maakte een redelijke start. Ook Taka begon goed; hij verloor wat tijd in SS2 met een probleem, maar dat lossen we op en morgen is een nieuwe dag. Over het algemeen zijn de omstandigheden erg droog, maar als je dan heel hard aanvalt en ineens wat gladde plekken vindt, kan je daar veel last van hebben. De rol van de gravelploegen zal erg belangrijk zijn, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de coureurs eropuit gaan met het vertrouwen dat ze alle informatie over de laatste omstandigheden hebben.”

03_Toyota_Car_33_Elfyn_Evans_Scott_Martin
Nr33 Elfyn Evans en Scott Martin

Kalle Rovanperä (bestuurder Nr69): “Het is een heel goede start voor ons geweest. Het plan was gewoon om met een veilig tempo te beginnen en we zijn in gevecht met de anderen, dus het is een goede plek om vanaf morgen verder te gaan. SS1 was best lastig, het is niet echt mijn favoriete stijl om te vechten voor het podium. Er werd zelfs wat schoongemaakt aan het einde voor ons, met behoorlijk wat zout op de weg, dus degenen achter ons waren daar een stuk sneller. SS2 was ook een schone rit. Ik was net iets te voorzichtig met mijn ‘ijsrijden’ op een ijzig, glad weggedeelte. Maar over het algemeen is het een vrij goede start geweest.”

Elfyn Evans (bestuurder Nr33): “Het is altijd spannend om de Rally van Monte-Carlo in het donker te starten, het is een behoorlijk speciaal gevoel. Ik slaagde er vrij vroeg in de eerste etappe in om in een behoorlijk ritme te komen en een behoorlijke tijd neer te zetten. Het was overwegend droog maar behoorlijk glad richting de top van de Col de Turini. Op sommige punten in de tweede etappe aarzelde ik wat meer - we vonden wat ijzel in een bocht die behoorlijk scary was. Al met al was het een solide start en een behoorlijke avond, met morgen een enorme dag voor de boeg.

02_Toyota_Car_69_Kalle_Rovanpera_Jonne_Halttunen
Nr69 Kalle Rovanpera en Jonne Halttunen

Sébastien Ogier (Bestuurder Nr17): "Ik denk dat we altijd blij zijn om deze eerste avond in Monte Carlo door te komen, omdat we weten dat er veel verrassingen kunnen zijn. Vanavond waren het er niet zo veel, maar er was nog steeds dit zoute en gladde gedeelte aan het einde van SS1 en deze zeer ijzige bocht in SS2. Het is dus goed om dat achter ons te laten en aan de leiding te staan met twee ritzeges is altijd positief. Maar de verschillen zijn niet zo groot. Het is nog maar het begin van deze rally en we moeten morgen zo doorgaan. Er is nog een lange weg te gaan, we moeten de focus heel hooghouden en proberen dit ritme vast te houden en uit de problemen te blijven.”

04_Toyota_Car_17_Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Nr17 Sebastien Ogier en Vincent Landais

Uitslag dag 1 (donderdag):
1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 26m33.7s
2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +6.0s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +15.4s
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +15.5s
5. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +17.1s
6. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +32.1s
7. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +40.3s
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +41.4s
9. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +57.0s
10. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +1m06.6s

Wat is het volgende?
Vrijdag 20 januari bestaat uit twee lussen van drie etappes ten noordwesten van Monaco rond Puget-Théniers, waar halverwege de dag een bandenmontagezone wordt gehouden met bemanningen die pas aan het einde van de dag weer hun servicewerkzaamheden aan de auto's kunnen vervolgen.05_TOYOTA_GAZOO_Racing_World_Rally_Team_in_Rally_Monte_Carlo

Rally Monte Carlo 2023 logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS