Autosport NL • Suzuki Swift Cup

Sophie Kumpen in het diepe gegooid: "Ik heb nog nooit in een raceauto gezeten"

Uitgegeven door Casper Bekking • 11 oktober 2013 10:12

ZANDVOORT – Na achttien jaar afwezigheid uit de actieve racerij, op 39-jarige leeftijd, je debuut maken in de autosport. Het is weinigen gegeven maar voor Sophie Kumpen komt een droom uit. De moeder van Max Verstappen en ex-vrouw van Jos Verstappen debuteert komend weekend tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort in de autosport. De snelle dame stapt in de Suzuki Swift Cup. De spanning speelt haar al flink parten, terwijl de eerste meters nog gereden moeten worden. Op donderavond paste Sophie haar stoeltje bij het team van Dayvtech Engineering. RaceXpress.nl was erbij.

Sophie Kumpen past stoeltje Swift

“Ik slaap al een week niet!”, erkende Kumpen tegenover RaceXpress.nl. “Het is allemaal nieuw voor me, ik heb nog geen meter in een raceauto gereden. Spannend, maar vooral ben ik heel benieuwd hoe het zal gaan. Achttien jaar lang heb ik niet geracet en ik heb nog nooit in een raceauto gezeten, enkel twee dagen een racecursus. Nu word ik in het diepe gegooid maar ik ben blij met de kans die ik heb gekregen, al sta ik al een week te trillen. Ik probeer de verwachtingen te temperen want ik heb hier helemaal geen ervaring mee. Bovendien rijden er mannen in deze klasse die al jarenlang ervaring hebben in de toerwagens. Die zijn gewend om met zo'n auto om te gaan. Ik hoop hen een beetje te kunnen volgen, dan ben ik al tevreden. Het is jammer dat dit de laatste race van het seizoen is want zo kan ik mijn ervaring niet echt opbouwen maar ik wil deze kans dankzij onder meer Formido, Colle Rental & Sales, Speedwear, Arai, Digigrafi BV en het team van Dayvtech Engineering, met beide handen aangrijpen”

“Jos en Max zijn hartstikke goed en vol van talent maar voor mij is dat een heel ander verhaal. Ik ga mijn best doen en hoop op een leuk weekend, daarna zien we wel weer verder. Vroeger vond ik de DTM en de GT's altijd geweldig: dat was mijn droom. Het is heel gaaf om hier nu zelf te staan.”

Sophie Kumpen maakt autosportdebuut

Zoonlief en Jos vonden de raceplannen van Sophie in eerste instantie niet zo'n goed idee, maar zijn nu toch enthousiast: “Max en Jos stonden enigszins sceptisch tegenover dit avontuur. Zij waren bang dat ik van de baan zou vliegen. Zij vonden het wel jammer dat ik niet kon testen en niet goed voorbereid aan de start sta. Zo heb ik geen eerlijke kans om me te bewijzen maar het is niet anders, we moeten er het beste van maken. Op vrijdag heb ik de gehele dag een begeleider bij me die me vertrouwen en tips moet geven. Het is wel gaaf: ik ben bijna veertig. Hoe ouder, hoe gekker!”

Vroeger boekte Kumpen op de kartbaan vele grote successen. Zo werd ze onder meer tweemaal Belgisch kampioen en stond in diverse internationale wedstrijden op het podium: “Ik heb geracet tegen Jenson Button, Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Jan Magnussen en heel veel coureurs die nu in de GT's rijden. Op de kart versloeg ik hen maar dat wil niet zeggen dat je ook goed bent in de auto's. Bovendien heb ik achttien jaar stilgezeten! In de kart had ik als meisje vele jaren nodig om mezelf te bewijzen. Door heel hard te werken kwam ik ver. Ik geef niet gauw op en ben op karakter altijd ver gekomen. Daar vertrouw ik ook dit weekend op. Bovendien had ik op de kart een nette rijstijl dus dat moet in de auto's een voordeel zijn. Maar dat is dan ook echt het enige voordeel dat ik hier heb...!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS