Autosport NL • Suzuki Swift Cup

Karter Pim Speelman wint Formido Swift Cup talentenjacht

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 maart 2013 14:49

Na een lange zoektocht, die begon op 1 november 2012, is uit vele honderden deelnemers aan de Formido Swift Cup talentenjacht Pim Speelman als winnaar gehuldigd. Afgelopen zaterdag versloeg de 19-jarige Groninger op Circuit Park Zandvoort 19 andere finalisten en mag hij als beloning nu zijn racelicentie halen en deelnemen aan de Kruidvat Gillette Paasraces. Na een druk ochtendprogramma gingen zeven finalisten door naar de tweede en laatste ronde, waarop de jury na druk beraad unaniem Speelman als winnaar uitriep. Uit de halve finale, die op zondag 27 januari plaatsvond bij de kartcentra van Van der Ende Racing Inn, Bleekemolens Race Planet, Coronel Indoor Karting en Harders Plaza Karting waren twintig gretige kandidaten overgebleven voor de allesbepalende finale van de Formido Swift Cup talentenjacht. Op zaterdag 2 maart gingen zij op Circuit Park Zandvoort de strijd met elkaar aan op jacht naar het zo gewilde stoeltje in de Formido Swift Cup tijdens de Kruidvat Gillette Paasraces op 30 maart en 1 april 2013.

Pim Speelman wint Formido Swift Cup talentenjacht

Strakke gezichten
Bij de briefing in Mickey's Bar was de spanning dan ook van de gezichten af te lezen en aangezien het programma vooraf niet bekend was gemaakt aan de kandidaten was iedereen zeer benieuwd wat hem vandaag te wachten stond. Na het welkomstwoord door Erik Weijers en Arjan Valk werden de deelnemers door Formido Swift Cup rijderscoördinator Claudette Sommers ingedeeld in drie groepen.

Ochtendprogramma
Zo begon groep 1 de dag met een Cooper Test, mocht groep 2 beginnen met de praktijk met een slalomproef en werd groep 3 onderworpen aan een uitgebreid Intake gesprek met de organisatoren van de talentenjacht. Gedurende het ochtendprogramma wisselden de groepen elkaar af en stond de jury voor de taak om de beste zes deelnemers te selecteren voor het middagprogramma.

Extra finalist
Terwijl de kandidaten tijdens de lunch op adem konden komen duurde het overleg over de zes finalisten langer dan verwacht, omdat de prestaties van enkele deelnemers erg dicht bij elkaar lagen. Uiteindelijk besloot de jury niet zes, maar zeven deelnemers door te laten gaan naar de laatste ronde. De zeven finalisten waren: Loris Hezemans, Pim Speelman, Bram Feijten, Djarno Goossens, Frank van Gasteren, Max de Bruijn en Ruben Boutens.

Kwaliteit
Erik Weijers van Circuit Park Zandvoort is erg tevreden met het niveau van de deelnemers. "De meeste deelnemers hebben zich erg goed voorbereid op deze finaledag, maar we zijn er in geslaagd om de sterkste deelnemers te selecteren voor de allesbepalende finalestrijd. Dat het zeven in plaats van zes finalisten zijn geworden zegt veel over de kwaliteit van de deelnemers en daar zijn we erg blij mee."

Middagprogramma
Tijdens het middagprogramma werden de zeven kandidaten blootgesteld aan de media, iets dat zij immers ook moeten doen bij deelname aan de Paasraces. Allereerst moesten zij zich in een zogenaamde 'elevator pitch' voorstellen aan het publiek.

Onder vuur
Wanneer een coureur een race op het podium eindigt, volgt daarna altijd de gang naar het media centre, waar journalisten klaarstaan om de rijders een spervuur van vragen te stellen. Zo ook nu, waarbij gekeken werd hoe de kandidaten in staat zijn om een korte samenvatting te geven van hun ervaring en bovendien eens te zien, hoe goed zij hun eigen raceklasse kennen. Ook hier scoorden alle deelnemers met een bovengemiddelde score, al waren er enkele uitschieters naar boven, waaronder ook de latere winnaar. Het tweede onderdeel was een meer complexe slalom, waarin de deelnemers moesten aantonen wie over de beste wagenbeheersing beschikt. Om vast de sfeer van het racen te proeven mochten de zeven finalisten een rondje meerijden als passagier in een Swift-racer.

Formido Swift Cup

Opnieuw juryberaad
Het tweede juryberaad van de dag was opnieuw moeilijk, want er waren drie kandidaten die elkaar niet veel ontliepen qua prestaties en zeker een goed figuur zouden slaan in de Formido swift Cup. Toch was de jury unaniem en zo werd de 19-jarige Pim Speelman uit Groningen als winnaar van de Formido Swift Cup talentenjacht uitgeroepen. Speelman, jarenlang actief in de kart en in 2012 nog in de GK4 Kart Series, mag nu zijn racelicentie gaan halen en zal aan de start verschijnen tijdens de Kruidvat Gillette Paasraces. Racing Sportiva stelde voor de winnaar van de talentenjacht een paar mooie Formido Swift Cup-blauwe racehandschoenen ter beschikking.

Extra prijzen
Tijdens het juryberaad ontstond spontaan nog een ander mooi initiatief: Elk van deze zeven finalisten heeft het in zich om goed mee te komen in de Formido Swift Cup. Om de kandidaten die het net niet geworden zijn te motiveren biedt de Formido swift Cup-organisatie hen aan om geen inschrijfkosten te betalen bij deelname aan de Paasraces. Bovendien ontvangen zij een gratis set banden. "Zo helpen wij hen de kosten te besparen, hopelijk lukt het enkelen van hen om hun droom zo waar te maken", besloot Formido-directeur Jan van de Ham deze geslaagde dag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS