Autosport NL • Autosport NL Diversen

Senna van Soelen in de voetsporen van zijn vader en stapt in raceauto op Zandvoort: "Die kombochten zijn heel gaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2020 15:07

ZANDVOORT – Als je als karter succesvol bent, dan is het vaak een kwestie van tijd dat je aan autosport wil gaan doen. Zeker als je Senna van Soelen heet en je uit een autosportfamilie komt. Het vijftienjarige talent uit Rockanje was zaterdag bij de trainingsdag van V-Max Racing Management op het circuit van Zandvoort en reed daar zijn eerste meters in een raceauto. Hij testte een potente Ford Fiësta.

Senna van Soelen in de voetsporen van zijn vader autocoureur Pieter van Soelen

“De eerste meters waren heel leuk”, zei Senna tegenover RaceXpress.nl nadat hij zijn helm na zijn sessie had afgezet. “Het was wel even wennen aan hoe die auto reageert en doet. Maar voor de eerste keer vond ik dat het niet slecht ging.”

Aan de hand van een instructeur op de stoel naast hem kon de tiener op een Formule 1-circuit proeven aan de autosport. “Die kombochten (schuine bochten, red.) zijn heel gaaf. Hoe je erin gaat en hoeveel druk je op je nek krijgt. Maar ik had nergens last van door mijn conditie die ik heb opgedaan in het karten”, aldus Senna die met succes kart voor het topteam van WJS Racing.

Wel waren de omstandigheden listig omdat de baan half nat, halfdroog was. Senna vond het wel meevallen. “Het ging gewoon. Ik had tien rondes nodig om erin te komen. Daarna ging het best hard. Ik heb erg genoten. Het was een heel leuke zaterdag.”

Van tevoren wist de snelle Zuid-Hollander niet precies wat hij kon verwachten, bekende hij. Een flink aantal ronden op het Zandvoortse duinencircuit later stapte hij monter uit de auto. “Hoe de Ford beweegt met remmen is gewoon echt heel gaaf.” Het was wel behoorlijk anders dan karten. “In een kart moet je heel snel reageren. In de auto heb je meer tijd om alles te doen.”

Eén ding was hem wel duidelijk geworden in Zandvoort: racen in een auto is geweldig. “Ik wil heel graag de autosport in”, was zijn voor de hand liggende reactie. “Wat precies, dat weet ik nog niet.” Dan heeft hij wel een racelicentie nodig. “Maar die wil ik op korte termijn halen.”

Senna van Soelen

Vader Pieter glom van trots toen hij zijn zoon over het roemruchte circuit zag razen. Want eindelijk was het zo ver: zo vader zo zoon. Pieter zelf racete tientallen jaren, onder andere in de Supercar Challenge, waar hij kampioen werd in Supersport divisie 2. Nu zet zijn zoon zijn eerste schreden in de autosport als jonkie van vijftien jaar. Ook al weten Senna en zijn vader al jaren dat hij op het circuit gaan racen, staat nu nog zeker een seizoen karting op het programma.

“Ik vind het prachtig om te zien dat mijn zoon dit leuk vindt”, zei senior. “Dat wist ik trouwens al toen hij klein was, omdat hij altijd meeging naar de circuits. Hij liet zien dat hij het leuk vond. In het karten doet hij het goed en nu wil hij heel graag naar de autosport. Dat begrijpen we. We gaan nu langzaam die kant op.”

Dat zijn jonge zoon tussen al die snelle Porsches en BMW’s over het circuit denderde, vond hij niet eng. “Ik weet wat hij kan. Senna verbaast me wel dat hij zo’n goede beheersing heeft. Een halfnatte baan, daar kan hij goed mee omgaan. Maar we gaan sowieso eerst nog een jaar karten. Misschien dat hij halverwege het jaar een keer instapt in de autosport. We zien het wel. Ik weet de weg, een auto hebben we zo.”

Senna van Soelen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Meijer Tegels & Sanitair, Peli, Mag-Lite, Keiretsu Europe, FJT Administraties, E. Groeneweg Fiscaal en Financieel Adviesbureau en Lambert & Company BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS