Autosport NL • Autosport NL Diversen

Stichting Vrienden TT Circuit Assen bestaat 15 jaar, 3e lustrum VriendenTT wordt gevierd met grootste Vriendendag

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 oktober 2023 07:30

De Stichting Vrienden TT Circuit Assen bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd met een uitgebreide Vriendendag op het TT Circuit, zaterdag 14 oktober. Voor die dag worden alle Vrienden en ook anderen uitgenodigd een gratis kijkje te komen nemen op het circuit. Vrienden met een motor of auto kunnen tegen lage kosten meedoen met sessies circuitrijden onder leiding van deskundige instructeurs. Ook kan worden meegedaan aan een korte cursus fotograferen langs het circuit, onder leiding van de bekende sportfotograaf Marco Loman uit Assen.
Voor deze dag kan de organisatie van de Vriendendag niet alleen beschikken over het grote circuit, maar ook over de Junior Track, de kleine baan waar normaal cursussen aan beginnende motorsporters worden gegeven. Zaterdag 14 oktober is op de Junior Track de zijspan-opstap-dag van de DSRA (Dutch Sidecar Racing Association), onder leiding van onder meer zijspanpassagiere Ilse de Haas.

Stichting Vrienden TT Circuit Assen

Belangstellenden kunnen rondgeleid worden door de gebouwen van de TT-organisatie. Ook op de paddock is die dag veel te zien. Diverse motorcoureurs zijn present met hun racemotoren en de rijders vertellen de bezoekers graag over hun machines en racecarrière. Zo komen Marcel Ankoné, Theo Bult, Bert Smit en nog veel meer coureurs en bezitters van racemotoren naar de Vriendendag om Vrienden te ontmoeten en hen te vertellen over hun activiteiten en motoren. Zo neemt oud-coureur Theo Bult zijn Yamsel racemotor mee. Bult schreef in 1971 geschiedenis tijdens de TT, want hij behaalde in twee verschillende klassen een podiumplek. Theo Bult lukte dat met een Yamsel in de 250 en 350cc.
Een andere bijzonderheid is de Suzuki RG 500 cc racemachine van Marcel Ankoné. Deze is tegenwoordig eigendom van Martin Willems en hij komt speciaal voor de Vriendendag met die prachtige racemotor naar Assen.
Bert Smit uit Stadskanaal neemt zijn Honda RS125 NF4 uit 1993 mee. Tevens komt FreeTech50 naar de Vriendendag. Deze organisatie laat racers zien die de leden veelal zelf hebben gebouwd en waarbij 50cc de limit is. Bijzondere motoren zijn de Jamathi replicaracers van 1965 - 1967 en uitvoering 1968, zoals gereden door Martin Mijwaart in de MRTN kleuren. Deze collectie wordt meegebracht door Eling Bouwstra. Ook zijn er enkele bekende 50cc Kreidler wegracemotoren. Ten Kate Racing uit Nieuwleusen toont het prestigieuze Motonext project, waarbij de vergroening in de racesport zijn intrede doet.

Vanuit de autosport is ACNN (Autosport Competitie Noord Nederland) aanwezig met een groot aantal racewagens, waar Vrienden voor proef in kunnen gaan zitten op de paddock. Ook laat ACNN bezoekers weten hoe zij leerling-coureur kunnen worden en de stap naar de autosport kunnen maken.

Waar ACNN belangstellenden voor de autosport op weg helpt op de Vriendendag, doet motorbond KNMV dat voor motorrijders die willen gaan racen. Specifiek voor die doelgroep is ook CRT Holland aanwezig, de organisator van wegraces zoals het IDC (International Dutch Championschip) en tevens opleidingsinstituut voor wegracecoureurs.
Het Asser organisatiebureau LDP-Int. van Lee en Hilde van Dam toont één van de rallywagens die in november meedoen aan JACK’S Drenthe Rally.

Stichting Vrienden TT Circuit Assen

Bijzondere stands zijn aanwezig van Yolanda Visser uit Assen met diverse artikelen onder de noemer TTnostalgie, Benny de Vries uit Rolde met vele boeken over motorsport, circuits, coureurs, maar ook artikelen als TT-tegeltjes, posters en veel meer. TT Circuit Assen laat zien hoe je vrijwilliger bij het circuit kunt worden en ook wordt vanuit het TT Circuit een demonstratie gegeven door het rescueteam dat bij ongevallen op het circuit doeltreffend ingrijpt.

Uit Hoogeveen is Kreeft Opleidingen present met het uitgebreide programma aan rijopleidingen, maar Kreeft toont ook een racetruck die wordt ingezet bij truckraces. Tevens verzorgt Kreeft met een touringcar voor Vrienden rondritten over het circuit, waarbij Johan de Vries uit Rolde deskundig commentaar geeft over de bijzonderheden van het TT Circuit.

Bijzonder is een “memorycafé”, waar oud-coureurs als Bert Smit, Jasper Iwema en ook Marcel Ankoné en Theo Bult mooie verhalen vertellen over de TT en hun carrière, maar waar bijvoorbeeld ook Henk Evers, de nachtportier van het TT Circuit aanschuift om de bijzondere en soms absurde anekdotes uit de doeken te doen. Pitsstewart Henk Hindriks verhaalt over de bijzondere voorvallen die hij in meer dan vijftig jaar als official meemaakte.

Stichting Vrienden TT Circuit Assen

Liefhebbers van racemotoren komen volop aan hun trekken, want er worden zowel moderne racemachines (door CRT Holland) getoond, maar ook materiaal waarmee in het verleden successen zijn behaald.

Vrienden TT Circuit Assen zal tijdens de Vriendendag ook ruimte geven aan goede doelen, zo is Riders for Health op de paddock aanwezig, de Stichting Happy Smile laat zien wat ze voor gezinnen met zieke kinderen doet. Ook Furori, het team met mini-racers dat zieke kinderen een onvergetelijke dag bezorgt, toont haar activiteiten net als Racing Against Cancer.

De Vriendendag is van 10.00 tot 16.00 uur en gratis toegankelijk voor Vrienden van het TT Circuit. Degene die (nog) geen Vriend is, kan dat op zaterdag 14 oktober kosteloos aan de poort van het circuit worden en zo gratis de Vriendendag bijwonen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS