Autosport NL • Autosport NL Diversen

Grote belangstelling Vriendendag op TT Circuit, Agnes Mulder (Assen) nieuwe voorzitter Vrienden TT Circuit Assen

Uitgegeven door HJ van Keulen • 17 oktober 2023 08:01

Met een bezoekersaantal van ruim duizend Vrienden kan de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen tevreden terugkijken op de Vriendendag die afgelopen zaterdag werd gehouden op het wereldberoemde circuit in de Drentse hoofdstad. De Vriendendag stond in het teken van de viering van het derde lustrum van de stichting, maar ook in het teken van de overdracht van het voorzitterschap van de belangenorganisatie.

Vrienden van het TT Circuit Assen

Pieter Hofstra droeg zaterdagochtend het leiderschap over aan voormalig Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen, die vijftien jaar geleden ook al aan de wieg stond van de Stichting Vrienden TT Circuit Assen. Scheidend voorzitter Pieter Hofstra, die ruim twaalf jaar het voorzitterschap in handen had, bedankte iedereen met wie hij heeft samengewerkt in de afgelopen jaren en memoreerde dat de stichting fors is gegroeid in de vijftien jaren van haar bestaan. “Veel mensen die het TT Circuit een warm hart toedragen zijn inmiddels Vriend geworden. Onze organisatie telt maar liefst ruim 19.000 Vrienden en bijna 300 VriendenPlus, die jaarlijks een bedrag doneren aan ons. We hopen de komende jaren onder Agnes Mulder door te groeien naar 25.000 Vrienden”, aldus Hofstra in zijn toespraak. Onder de belangstellenden circuitdirecteur Peter Oosterbaan, de Asser wethouder Martin Rasker, enkele raadsleden van de gemeente Assen en enkele ambassadeurs van de Stichting Vrienden, onder wie Evert ten Napel. Ook kersvers wereldkampioen Supersport 300, Jeffrey Buis, was op de Vriendendag aanwezig en voor velen aanspreekbaar.

De nieuwe voorzitter Agnes Mulder, tegenwoordig in het dagelijks leven directeur van ondernemersorganisatie VNO-NCW MKB Noord, werkte in het oprichtingsjaar 2008 bij de Kamer van Koophandel, die toen mede-initiatiefnemer was voor de oprichting van de Stichting Vrienden van het TT Circuit. “De Kamer van Koophandel vond het heel belangrijk dat naast kritiek op het circuit, ook de stem van de liefhebbers van snelheidssporten werd gehoord. Reden om Vrienden TT op te richten en ik kon daar toen en nog steeds volledig achter staan. Ik hoop dat het TT Circuit Assen nog vele jaren het decor is van topsport en breedtesport”, aldus Mulder, die na haar rede de Vriendendag voor geopend verklaarde. In de loop van de dag ging Mulder op de paddock met vele standhouders in gesprek en liet zich uitgebreid informeren.

Vrienden van het TT Circuit Assen

Tal van exposanten, waaronder vele (oud)motor- en autocoureurs, waren op de Vriendendag aanwezig. Door die (oud)coureurs waren tal van racemachines meegebracht. Zo had Bert Smit uit Stadskanaal, in 1998 op dinsdag winnaar van de 80cc race voor het Europees kampioenschap en zaterdag derde in de 80cc tijdens de Dutch TT, veel collega’s opgetrommeld met machines naar Assen te komen. Mede daardoor waren de 77-jarige Aalt Toersen aanwezig, maar ook Marcel Ankoné en Theo Bult. Hun racemachines van weleer waren er ook, de Suzuki RG 500 van Ankoné en de Yamsel. Met dat merk schreef Theo Bult in 1971 geschiedenis tijdens de TT, want hij behaalde in twee verschillende klassen een podiumplek. Ook moderne racemachines, zowel solo als zijspan, waren op de Vriendendag te zien.

Vrienden van het TT Circuit Assen

Ook de autosport was ruimschoots vertegenwoordigd, zoals ACNN (Autosport Competitie Noord Nederland) en een aantal coureurs uit de autosportwereld. Vele Vrienden konden met hun auto of motor een aantal ronden over het circuit rijden en er waren demonstratieritten van onder meer de zijspannen, raceauto’s en ook drones. De firma Kreeft uit Hoogeveen, opleider voor vele rijbewijzen, had zelf een truckrace-simulator voor belangstellenden beschikbaar.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS