Autosport NL • Autosport NL Diversen

Eerste kampioenen op Circuit de Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2023 21:24

Voor één keer stond de eerste dag van het Racing Festival op Spa-Francorchamps in het teken van races, met als centrale gast op vrijdag de Porsche Sprint Challenge Benelux, met één lange vrije training, twee korte kwalificatiesessies en twee mooie races van 30 minuten op het programma. Dat wil meteen ook zeggen dat de eerste winnaars van deze jaargang 2023 al bekend zijn.

Circuit de Spa-Francorchamps


Het was Alexander Goddijn (Team GP Elite) die vanaf de polepositie startte in de eerste race, vastbesloten om de trend in de stand van het kampioenschap om te buigen ten opzichte van Jaxon Verhoeven (Speedlover). De deelnemers kregen echter te maken met een plotse bui die even hevig als kort was! In deze omstandigheden wist Verhoeven de opening te vinden om de leiding over te nemen en de zege veilig te stellen, voor Goddijn en Sacha Norden. Twee titels werden eveneens beslist in race 1: Jean-Pierre Verhoeven werd gekroond tot kampioen in de 992-AM-klasse, terwijl Arthur Peeters de GT4-kroon pakte!

Hoewel Jaxon Verhoeven veel troeven in handen had bij de start van de laatste race van het seizoen, liet Alexander Goddijn geen kans onbenut om snel de controle over te nemen in die tweede race, een tweede race die werd gekenmerkt door twee neutralisaties ‘Code 60’. En tijdens de laatste herstart was Goddijn iets minder goed weg, waardoor Verhoeven opnieuw kon voorbij kon! Vastbesloten om in de laatste ronde geen risico's te nemen, stelde Jaxon Verhoeven zijn titel 2023 veilig door zijn grootste rivaal naar de zege te laten rijden. Opnieuw was het Sacha Norden die het podium vervolledigde, terwijl Jean-Pierre Verhoeven en Arthur Peters de 992-AM en GT4-klassen opnieuw wonnen en de jonge Roemeen Bogdan Duma, pas 17 jaar oud, de GT4-AM-klasse won.

Naast de Porsche 991, 992 en Cayman waren er vrijdag ook de eerste trainingen in andere categorieën. In de Supercar Challenge werd de verwachte dominantie van de BMW M6 GT3's bevestigd. De Beierse bolides zetten de vier snelste tijden van de dag neer, voor een indrukwekkende Jonas De Kimpe met een Volkswagen Golf GTi TCR in de Supersport 1-klasse. In de BMW M2 CS Racing Cup Benelux zette Berry Van Elk de snelste tijd neer, voor Jop Rappange en Dirk Warmerdarm.

Een ander veld met meerdere klassen, de Prototype Challenge, bestaande uit Radicals, de Revolution-competitie en het Funyo-kampioenschap, ging de baan op voor twee vrije sessies. En het was een Revolution 500SC, bestuurd door Richard Morris en Milan De Laet, die de snelste tijd van de dag neerzette vóór de Funyo van Romain Boeckler, Xavier Fouineau en Alex Gaines. De Canadees Elvis Stojko, drievoudig wereldkampioen kunstschaatsen, die het in zijn carrière opnam tegen Philippe Candeloro, was ook aanwezig in de Revolution UK Division. Stojko werd gevolgd door een videoteam dat vrijdagochtend vanuit Ontario arriveerde! Schitterend.

Het stevige peloton van de Caterham France Series proefde vrijdag ook van het asfalt van Spa, met Bruno Noregral als snelste in de vrije training 's ochtends, voor Jérémy Azar en Bastien Gassin, terwijl Jean-Michel Dalois 's middags de snelste was over een ronde, voor Azar en Noregral.

De rijders van de Mitjet 2L Nord Europe begonnen hun 2023-finale met een onofficiële sessie van 30 minuten aan het eind van de middag. Dit was een kans om een eerste voorproefje te krijgen van deze leuke wagens, die zaterdag en zondag vier keer zullen racen, telkens over 20 minuten. Amaury Richard zette de snelste tijd neer, voor Romain Damiani en August Therbo. De Mitjets gaan morgenochtend om 9 uur weer de baan op voor hun tweede vrije sessie.

Aan het einde van een indrukwekkende reeks oefensessies zullen vier races de tweede dag van het Racing Festival inluiden, gereserveerd voor de Caterham France Series (30'), de Supercar Challenge met de BMW M2 Racing Cup Benelux (60'), de Prototype Challenge met de Funyo (60') en de Trophée Mitjet 2L Nord Europe (20’).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS