Rally

Sébastien Ogier wint voor de negende keer de Rally Monte Carlo verdeeld over drie decennia en vijf merken + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 22 januari 2023 15:36

Sébastien Ogier vierde op zondagmiddag zijn negende overwinning in de Rallye Monte-Carlo, een record! Een imponerende overwinning in de openingsronde van het FIA World Rally Championship 2023. Hij leidde van start tot finish. Ogier rijdt dit jaar voor Toyota Gazoo Racing en begon zijn parttime seizoen met een geweldige prestatie in de Franse Alpen, waarbij hij de bochtige asfaltwegen perfect in zijn geep had om daarmee GR Yaris-teamgenoot Kalle Rovanperä met 18,8 seconden te verslaan in een dominante 1-2 voor het Japanse team. Zijn negen overwinningen strekken zich uit over drie decennia en zijn behaald met vijf verschillende fabrikanten. Als klap op de vuurpijl van Ogier’s perfecte weekend was het feit dat zijn navigator Vincent Landais zijn eerste overwinning op dit wereldniveau vierde.

Rally Monte Carlo 2023 winnaars Ogier en Landais

De Fransman leidde de seizoensopener van start tot finish nadat hij tijdens de eerste volledige actiedag van vrijdag in de bergen boven Monaco een voorsprong van meer dan 30 seconden had opgebouwd. Rovanperä verkleinde die achterstand tot slechts 16,0 seconden op weg naar de finale van zondag, maar Ogier, die twaalf maanden geleden de eer werd ontzegd door een late lekke band, bleef kalm en wist de buffer vast te houden tijdens de laatste vier snelheidsproeven.

Sébastien Ogier en Vincent Landais als winnaars van de Rally Monte Carlo 2023 op_het_podium_champagne

"Het is geweldig," straalde Ogier. "Ik hou van deze rally. Het is degene die me vanaf het begin de droom gaf en ik ben zo blij voor Vincent. Voor mij is het leuk, maar voor hem is het een droom om zijn eerste overwinning te behalen. We kunnen nog steeds genieten van deze momenten en daarom zijn we nog steeds in het WRC, om een aantal van dit soort overwinningen te pakken. Het winnen van een beroemde rally als Monte heeft geen prijs." Rovanperä eindigde ook met een hoogtepunt, door de Wolf Power Stage te winnen en vijf bonuspunten aan zijn totaal toe te voegen. Als hoogstgeplaatste fulltime coureur is de titelverdediging van de jonge Fin goed begonnen. “Het was een goeie”, beaamde hij. "Ik denk dat we best tevreden mogen zijn met de tweede plaats."

Rally Monte Carlo 2023 Rovanpera's titelverdediging begon sterk
Rovanpera's titelverdediging begon sterk

Zware bandenslijtage verhinderde dat Hyundai i20 N-coureur Thierry Neuville kon inlopen op Rovanperä. Na 18 etappes moest de Belg genoegen nemen met de derde plaats in het algemeen klassement. Maar liefst 27,8 seconden voor Elfyn Evans. Voor Evans waren er de gedachten aan wat het had kunnen zijn. Zonder een lekke achterband op vrijdag, die de Welshman meer dan 40 seconden kostte, had een 1-2-3-finish voor Toyota heel goed mogelijk geweest.

Rally Monte Carlo 2023 Thierry Neuville Hyundai
Zuiderbuur Thierry Neuville (Hyundai) moest genoegen nemen met de derde plaats overall

Ott Tänak deed het rustig aan op zijn zachte banden, ter voorbereiding van een grote aanval tijdens de Wolf Power Stage, die een hoop bonuspunten kon opleveren. Maar hij miste de benchmarktijd met slechts een halve seconde. Tänak beëindigde zijn M-Sport Ford Puma-debuut met een top-vijf-resultaat en had voor zichzelf wèl het gevoel dat hij positieve stappen had gezet. "We hebben nog een lang seizoen voor de boeg, maar dit is een positieve start", merkte de Est op. "We hebben in ieder geval al wat punten gescoord - in tegenstelling tot de voorgaande drie jaar!"

Rally Monte Carlo 2023 Ott Tanak M-Sport Ford Puma
Ott Tänak beëindigde zijn M-Sport Ford Puma-debuut met een top-vijf-resultaat

Takamoto Katsuta had het geluk het evenement af te maken nadat hij door de finale strompelde met een beschadigde achtervering. De jonge Yaris-rijder behield de zesde plaats in het algemeen klassement met 14,9 seconden voorsprong op Dani Sordo, wiens Hyundai de hele dag geplaagd werd door een storing in de hybride unit. Een ingetogen Esapekka Lappi eindigde als achtste algemeen bij zijn Hyundai-debuut, terwijl WRC2-sterren Nikolay Gryazin en Yohan Rossel de Top-10 completeerden.

Het kampioenschap verhuist volgende maand naar Scandinavië voor de enige pure winterronde van het seizoen. De Sweden Rally vindt plaats in Umeå van 9 tot en met 12 februari.

Rally Monte Carlo 2023 overall results

M-Sport Ford Puma-debuut met een top-vijf-resultaat foto 2 bovenaanzicht

M-Sport Ford Puma-debuut met een top-vijf-resultaat foto 1 jump

Rally Monte Carlo 2023 logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS