Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Rinus van Kalmthout teleurgesteld na crash teamgenoot: "Hele linkerkant van de wagen was kapot"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 januari 2023 06:01

De eerste race van Rinus 'VeeKay' van Kalmthout in het jaar 2023 heeft helaas geresulteerd in een uitvalbeurt. De 22-jarige Nederlander leverde tijdens de 24 uur van Daytona puik werk en reed zelfs aan de leiding in de LMP2-klasse, maar moest lijdzaam toezien hoe ��n van zijn teammaten bij een incident betrokken raakte.

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout Rolex 24H Daytona #racing


VeeKay, normaliter uitkomend in de NTT INDYCAR Series, werd voor de aftrap van het kampioenschap in de International Motor Sport Association (IMSA) uitgenodigd door het team van TDS Racing om plaats te nemen in de #11-bolide, die deelneemt aan de LMP2-klasse. Bij het team trof VeeKay de Deense Peugeot-fabriekscoureur Mikkel Jensen, de Amerikaanse zilveren rijder Scott Huffaker en de, eveneens Amerikaanse, bronzen amateur Steven Thomas.

Voor VeeKay en het kwartet van de nummer 11 TDS Racing-bolide begonnen de 24 uren van Daytona zeer hoopgevend. Thomas, die vanwege zijn bronzen licentie volgens de regels van het IMSA-kampioenschap de wedstrijd op de Daytona International Speedway moest starten, wist de geelrode bolide eenvoudig binnen schootsafstand van de koplopers te houden. Huffaker consolideerde die toppositie met speels gemak.

Nadat Jensen het stuur van Huffaker mocht overnemen, kwam de equipe van VeeKay zelfs aan de leiding te liggen in de LMP2-categorie. De Nederlander, die zelf rond zeven uur �s avonds lokale tijd instapte voor zijn eerste stint, voelde zich als een vis in het Amerikaanse water. De geboren Hoofddorper, pas voor de tweede keer actief deelnemend aan een endurancerace, kon de koppositie in de LMP2-klasse moeiteloos handhaven.

Waar het in eerste instantie de bedoeling was om VeeKay een dubbelstint te laten rijden, opteerde TDS Racing tijdens de wedstrijd voor een alternatief plan. Zodoende werd de Nederlandse IndyCar-coureur al na ��n stint vervangen door bronzen coureur Thomas. Kort nadat de Amerikaanse amateurrijder het stuur overnam, kwam hij onzacht in aanraking met ��n van de GT-wagens. De #11 TDS Racing-wagen schoot onbestuurbaar richting de muur en kwam verderop in het gras tot stilstand.

De bolide werd teruggebracht naar de pitstraat, waardoor het team TDS Racing de wagen kon repareren. De monteurs van het Franse team leverden een onge�venaarde prestatie door de zwaar beschadigde raceauto in minder dan een uur tijd op te knappen. VeeKay kon weer naar buiten en reed in zijn tweede stint razendsnelle ronden, tot het team hem sommeerde om binnen te komen en op te geven. TDS Racing wilde met het oog op hun grote achterstand en de daardoor ontstane, kansloze positie, geen risico�s nemen met betrekking tot eventuele schade.

#Rolex24H #Daytona


Zodoende moest een teleurgestelde VeeKay genoegen nemen met het idee een sterke persoonlijke prestatie te hebben afgeleverd, zonder daarvoor te worden beloond. Dat TDS Racing over een sterk totaalpakket beschikte, werd door de teamgenoten van de #35 bolide bewezen. Het kwartet van die inschrijving finishte op een vierde plaats, kort achter de podiumfinishers.

�Heel erg balen�, brengt VeeKay vanaf de Daytona International Speedway zijn gevoel onder woorden. �Deze race wil je ten eerste finishen, want om �m te winnen zal je in ieder geval onder het zwartwit-geblokt door moeten rijden. Mijn teamgenoot Steven Thomas kwam in aanraking met een GT-wagen toen hij aanremde voor de Le Mans-chicane en vloog vervolgens de muur in. De hele linkerkant van de wagen was kapot.�

�Dat wij er goed bij zaten, is een understatement. Na Stevens eerste run wisten Scott en Mikkel sterke rondetijden af te leveren en ik hield onze wagen aan kop. Ik denk dat we een goede kans hadden om deze wedstrijd op onze namen te schrijven, maar het mocht helaas niet zo zijn.�

�Nadat het team topwerk leverde door de wagen opnieuw op te bouwen, ben ik nog even naar buiten geweest. We lagen dertig ronden achter en maakten zodoende geen enkele kans meer op een mooi resultaat. Om de motor te sparen, werd ik door het team gevraagd om naar binnen te komen en op te geven. De wagen moet immers nog een compleet racejaar mee.�

�Ik wil Steven Thomas en TDS Racing bedanken voor deze prachtige mogelijkheid om deel te nemen aan de 24 uur van Daytona. Ik heb ervan genoten. Het was fijn om weer te racen, een goede voorbereiding op het IndyCar-programma. Gelukkig mag ik morgen alweer achter het stuur kruipen van mijn Dallara-Chevrolet. Ik kan niet wachten tot het IndyCar-seizoen begint�, besluit VeeKay strijdlustig.

Lang hoeft Rinus VeeKay niet stil te zitten. Zijn racejaar in de NTT INDYCAR Series begint aanstaande donderdag met een collectieve testsessie op het korte circuit van The Thermal Club in Palm Springs, Californi�. Aldaar mag de Nederlander zijn #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet voor de eerste keer in 2023 aan de tand voelen, ter voorbereiding op de seizoensopener die op zondag 5 maart aanstaande plaatsheeft op het stratencircuit van St. Petersburg.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS