Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout stuurloos in de bandenmuur bij eerste race Indy Car van 2023: “Ontzettend balen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2023 05:03

Hij had absoluut de snelheid, maar het geluk was niet aan de zijde van Rinus 'VeeKay' van Kalmthout tijdens de spectaculaire seizoensopener van de NTT INDYCAR SERIES in St. Petersburg. De 22-jarige Nederlander was bezig aan een mooie opmars, maar een inhaalactie van Josef Newgarden bracht hem echter op het vuile gedeelte van het met rubberdeeltjes besmeurde circuit, waardoor VeeKay van de ideale lijn geraakte en stuurloos in de bandenmuur verdween. Daarna botsten nog twee rijders op hem en zo moest Van Kalmthout met een pak schade vroegtijdig opgeven.

 NTT INDYCAR SERIES in St. Petersburg Rinus 'VeeKay' van Kalmthout


Na een winterstop van bijna zes maanden mochten VeeKay en zijn IndyCar-collega’s eindelijk weer acte de presance geven. Strijdtoneel voor de eerste wedstrijd van het jaar was zoals vanouds het stratencircuit van St. Petersburg in Florida, wat tegenwoordig de thuisrace van de in Fort Lauderdale woonachtige VeeKay is. De Nederlandse coureur, die ook dit jaar uitkomt voor Ed Carpenter Racing, kon bogen op twee achtereenvolgende toptienfinishes in St. Pete.

VeeKays trainingsresultaten waren meer dan bemoedigend. De #21 BitNile Chevrolet kwam eenvoudig met de besten van het IndyCar-veld mee. VeeKay noteerde respectievelijk de zesde en de derde tijd in de twee oefensessies en mocht zich zodoende een van de favorieten voor een kansrijke startpositie noemen. Tijdens de allesbepalende kwalificatie werd VeeKay echter opzichtig gehinderd door een concurrent, waardoor het beoogde snelste rondje niet werd voltooid. Daardoor kwam de Nederlandse coureur niet verder dan een zeer teleurstellende 24e plaats.

Vanaf die vierentwintigste stek mocht de geboren Hoofddorper, die zijn vierde IndyCar-seizoen is gestart, de voor hem zo kenmerkende strijdlust tonen. De inhaalslag begon door goed op te letten: terwijl zeven van diens concurrenten over elkaar heen buitelden in een chaotische openingsronde, hield VeeKay het hoofd koel en zijn wagen uit de penarie. Toen de rook optrok, bleek de Nederlandse coureur zijn goud-witte bolide reeds naar een achttiende plaats te hebben geloodst.

Omdat de IndyCar-wedstrijdleiding het nodig achtte om de rode vlag uit te hangen en de race stil te leggen om de brokstukken op te ruimen, kozen VeeKay en Ed Carpenter Racing voor een andere benadering van de wedstrijd. Het team wisselde de banden en ruilde het zachte rubber in voor de harde samenstelling. Het bleek een gewaagde, maar slimme keuze: met enkele intelligente manoeuvres baande VeeKay zich een weg naar voren.

NTT INDYCAR SERIES in St. Petersburg


Kort voor het halverwegepunt vond de Nederlandse ECR-rijder zichzelf terug op de twaalfde positie, niet ver van de kopgroep. Een inhaalactie van Josef Newgarden bracht hem echter op het vuile gedeelte van het met rubberdeeltjes besmeurde circuit, waardoor VeeKay van de ideale lijn geraakte en stuurloos in de bandenmuur verdween. Achteropkomende tegenstanders Jack Harvey en Kyle Kirkwood konden de gestrande VeeKay niet meer ontwijken, waardoor het duo zijn wagen zwaar beschadigde en de inhaaljacht over bleek.

“Ontzettend balen”, blikt VeeKay vanuit St. Petersburg terug op het resultaat. “Josef kwam naast me en ik week slechts een paar centimeter af van de ideale lijn, maar daar lag zo weinig grip dat de wagen gewoonweg niet meer te besturen was. De snelheid zat er tot aan dat punt goed in. Het was een goede keuze om voor een alternatieve strategie te gaan, want daardoor kwamen we in een rap tempo naar voren.”

“Deze is wel heel zuur, zeker gezien het tempo wat we hadden in de vrije trainingen. Bovendien wil je de eerste race van het jaar natuurlijk gewoon finishen. Dat is goed voor je eigen gevoel en voor dat van het team, dan staat er tenminste een resultaat op het scorebord. Het positieve punt is dat we goed meedraaiden. De snelheid is aanwezig.”

De volgende IndyCar-wedstrijd vindt plaats op zondag 2 april aanstaande, wanneer het tijd is voor de eerste ovalrace van 2023. De PPG 375 op de Texas Motor Speedway zal volgens planning rond 18.30 uur Nederlandse tijd beginnen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS