Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout maakt zich op voor belangrijke maand op de befaamde Indianapolis Motor Speedway

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 mei 2023 08:31

Op één van zijn favoriete racebanen heeft Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout niet mogen profiteren van de eigen snelheid. De 22-jarige Nederlander moest op het Barber Motorsports Park lijdzaam toezien hoe een toptienklassering in de vierde wedstrijd van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2023, zijn vijftigste start in de klasse, hem vanwege een neutralisatie door de neus werd geboord. Nu gaat de focus voor Van Kalmthout op de belangrijke maand op de befaamde Indianapolis Motor Speedway.

Rinus van Kalmthout


Twee uitvalbeurten en een elfde plaats in Texas: de openingsfase van het huidige IndyCar-seizoen is niet eentje waarin VeeKay veel geluk heeft. De racer van de #21 BitNile Chevrolet toog echter goedgemutst richting Alabama, waar de vierde krachtmeting van het jaar zou plaatsvinden. Het Barber Motorsports Park had hem tot dusver immers enkel goede resultaten opgeleverd. De zesde plaats uit 2021 en de derde plek in de race van vorig jaar gaven VeeKay veel vertrouwen voor deze editie.

Werkgever Ed Carpenter Racing heeft het echter zwaar in 2023 en dat blijft voor haar coureurs niet onopgemerkt. Waar VeeKay vorig jaar nog naar de poleposition snelde, daar moest hij dit jaar genoegen nemen met een negende startplaats – gezien de omstandigheden alsnog een puike prestatie. Daarvandaan schoof de talentvolle twintiger in een rap tempo naar voren. Na 22 van de geplande 90 raceronden vond VeeKay zijn goudwitte bolide reeds terug op een vijfde plaats.

Het verloop van de Children’s of Alabama Indy Grand Prix werd echter gekenmerkt door een neutralisatie rond het halverwegepunt. Doordat de wagen van rookie Sting Ray Robb stilviel, kreeg een groot gedeelte van het deelnemersveld een ‘gratis’ pitstop. Aangezien VeeKay kort daarvoor de eerste van zijn twee pitstops had gemaakt, wisten zijn concurrenten op een driestopstrategie niet enkel aansluiten te vinden, maar hem ook voor te blijven.

Zodoende viel de Nederlandse ECR-coureur ver terug. Bij de herstart moest VeeKay de zeventiende plaats consolideren, in een veld waarin de driestopstrategie ineens de beste optie bleek. De Hoofddorper hield zijn hoofd koel, wist zelfs nog een tegenstander in te halen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zestiende finishplaats. ECR-teamgenoot Conor Daly kwam als 25ste over de eindstreep in een wedstrijd die door Team Penske-coureur Scott McLaughlin werd gewonnen.

“Het was een moeilijke race”, laat VeeKay vanuit het zuidoosten van de Verenigde Staten weten. “Ik startte vanaf de negende plaats en kwam goed weg, in de eerste ronde wist ik meteen twee tegenstanders te passeren. Ik zat goed in de wedstrijd en wist het tempo vooraan bij te benen, dat was heel fijn. Halverwege de eerste stint moest ik beginnen met het besparen van brandstof en banden, omdat we immers voor een traditionele tweestopper hadden gekozen.”

“Op een gegeven moment had ik geen grip meer, maar moest ik toch nog even door. Anders zou de tweestopper namelijk niet werken. Toen ik de zachte rode band inruilde voor de harde compound, merkte ik dat het de balans ten goede kwam. We moesten nog wel heel veel brandstof besparen. Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat en gevochten als een leeuw om iedereen achter me te houden.”

“Meer dan de zestiende plaats zat er voor mij gewoonweg niet in. De neutralisatie kwam ons zeker niet goed uit, concurrenten op een driestopstrategie kregen ineens veel mogelijkheden. Ik kan blij zijn met mijn eigen prestatie, want ik heb alles eruit gehaald wat erin zat. Ik ben optimistisch, want ik heb vandaag met het team een paar punten gevonden waaraan we kunnen werken. Hopelijk kunnen we over twee weken goed voor de dag komen tijdens het evenement waar ik twee jaar geleden mijn eerste race won!”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2023 wordt vervolgd met de legendarische Month of May. Er staan twee races op het programma in de vijfde maand van het jaar: op zaterdag 13 mei aanstaande wordt er gereden op de Road Course van de befaamde Indianapolis Motor Speedway – de baan die vijftien dagen later in ovalconfiguratie dienst doet als gastheer van de belangrijkste race van het jaar, de Indianapolis 500.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS