Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout sluit nieuwe deal: "Het is de beste keuze!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 augustus 2022 02:50

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout blijft bij Ed Carpenter Racing. Als onderdeel van een meerjarige overeenkomst zal de 21-jarige Nederlander ook gedurende het NTT INDYCAR Series-seizoen 2023 racen in de #21 Chevrolet.

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout sluit nieuwe deal:


VeeKay, die sinds zijn debuut in de hoogste Amerikaanse openwielraceklasse voor Ed Carpenter Racing rijdt, is momenteel bezig aan zijn derde seizoen in de NTT INDYCAR Series. Tot dusver wist de geboren Hoofddorper veel indruk te maken. Zo won VeeKay het ‘Rookie of The Year’-klassement in debuutjaar 2020 en scoorde hij tijdens de GMR Grand Prix van 2021 zijn eerste IndyCar-overwinning. Reeds viermaal mocht VeeKay de gang naar het erepodium maken, twee keer greep hij de poleposition. Tevens bleek VeeKay in elk van zijn drie deelnames aan de prestigieuze Indianapolis 500 tijdens de kwalificatie de snelste Chevrolet-coureur. Tot tweemaal toe bereikte de Nederlander de voorste startrij voor het legendarische evenement.

Sinds zijn overstap uit de Indy Lights-klasse vertegenwoordigt VeeKay de kleuren van Ed Carpenter Racing. Het in Indianapolis gevestigde team van coureur en teambaas Ed Carpenter gaf de talentvolle twintiger in de nazomer van 2019 zijn eerste kans om te testen in een IndyCar-bolide en bood hem een contract aan voor het daaropvolgende seizoen. Sindsdien verscheen VeeKay 42 maal aan de start van een IndyCar-race.

De vorige overeenkomst tussen Ed Carpenter Racing en Rinus VeeKay liep af aan het einde van het huidige IndyCar-seizoen en zou de Nederlandse coureur vrijstellen om vanaf 1 augustus jongstleden als free agent zijn mogelijkheden te onderzoeken. VeeKay heeft voor continuïteit gekozen door bij de renstal die hem zijn allereerste IndyCar-meters liet maken aan te blijven.

“Ik ben heel blij dat ik doorga bij Ed Carpenter Racing”, laat VeeKay vanuit Nashville, waar komend weekend wordt geracet, weten. “Het is de beste keuze om bij ECR te blijven, hier voel ik me goed bij. Aangezien het huidige seizoen nog loopt, is het fijn om zekerheid te hebben. Ik ga ervan uit dat deze nieuwe verbintenis het personeel van ECR, van engineers tot monteurs, ook een boost geeft. Ik blijf samen met hen bouwen aan iets moois!”

VeeKay wil van de kans gebruik maken om een paar belangrijke personen te bedanken. “Met de steun van Todd Ault en zijn BitNile kunnen we stappen voorwaarts zetten. Ik vertegenwoordig dit jaar de kleuren van het Bitcoin Racing Team en ben bijzonder dankbaar dat ik in mijn herkenbare oranje bolide mag rijden. Ik ben Ed Carpenter, Tony George en Stuart Reed dankbaar voor de mogelijkheid om mijn IndyCar-carrière voort te zetten in de vertrouwde omgeving van ECR.”

Teambaas en naamgever Ed Carpenter is in zijn nopjes met VeeKays contractverlenging. “Het doet mij bijzonder veel deugd om de verbintenis met Rinus te verlengen, hij is extreem veelzijdig en getalenteerd. Het is altijd ons doel geweest om als team zijnde een stap hogerop te zetten en daarbij voorzie ik een hoofdrol voor Rinus. Onze doelen en verwachtingen staan in het teken van het scoren van podiumplaatsen, het winnen van races en het vechten voor kampioenschappen. Vanwege Rinus’ razendsnelle ontwikkeling en dankzij de steun van Todd Ault en BitNile staan wij momenteel in de startblokken om succes na te jagen.”Rinus VeeKay kwam in 2017 op zestienjarige leeftijd naar de Verenigde Staten om te racen in de USF2000-serie, een klasse waarin hij als debutant de tweede plaats in het eindklassement greep dankzij twaalf podiumplaatsen in veertien wedstrijden, waaronder drie overwinningen. Een jaar later, in 2018, won VeeKay als rookie de Indy Pro 2000-titel. Met zeven overwinningen (waarvan vijf achtereenvolgend) en in totaal tien podiumplaatsen besliste de Nederlander het kampioenschap in zijn voordeel. In 2019 reed VeeKay in de Indy Lights-klasse, om als debutant de tweede plek te veroveren. Ook in die serie won VeeKay zes wedstrijden. Na diens overwinning op het hoogste niveau, op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway in 2021, werd VeeKay de eerste coureur die in elk van de vier openwielklassen van de Verenigde Staten minstens één race heeft gewonnen.

VeeKay en Ed Carpenter Racing gaan in 2023 het vierde jaar van hun samenwerking tegemoet en daarmee is hij de langstzittende full time rijder in het elfjarige bestaan van het team.

Het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 wordt aankomend weekend vervolgd met de Big Machine Music City Grand Prix op het Nashville Street Circuit. Daarna volgen nog drie wedstrijden, te weten op de oval van Gateway en de road courses van Portland en Laguna Seca. Hoe de kalender van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2023 eruitziet, is momenteel nog niet bekend.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS