Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout: "Ik ben hem daar tot op de dag van vandaag dankbaar voor"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2023 21:55

Zijn debuut lijkt nog niet eens zo heel lang geleden, maar toch mag Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout aanstaande zondag al voor de 50ste keer starten in een race om het NTT INDYCAR SERIES kampioenschap.

Rinus Veekay van Kalmthout


Het was zaterdag 6 juni 2020 toen de tribunes rondom de Texas Motor Speedway vanwege de gezondheidsmaatregelen gesloten bleven en een destijds 19-jarige jongeman uit Hoofddorp voor de eerste keer in zijn leven aan de start verscheen van een wedstrijd op het allerhoogste niveau in de autosport.



Sindsdien is er veel gebeurd: VeeKay is tegenwoordig inwoner van Fort Lauderdale, Florida, mag zichzelf IndyCar-racewinnaar en Rookie of The Year 2020 noemen, stond meerdere keren op het IndyCar-erepodium, behaalde meerdere polepositions, kroonde zich tot snelste tiener in de geschiedenis van de Indianapolis Motor Speedway, werd de jongste front row starter voor de Indianapolis 500 en reed tot dusver al 49 wedstrijden.

Aanstaand weekend op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama, wordt zodoende een bijzondere. Op het circuit waar hij vorig jaar een poleposition liet opvolgen met een podiumfinish, en een jaar eerder vanuit geslagen positie terugvocht naar een sterke zesde eindklassering, daar rijdt VeeKay voor de 50ste maal een IndyCar-race. Voor de 50ste keer treedt hij aan namens het team Ed Carpenter Racing en voor de 50ste keer doet de Nederlander dat in de #21 Chevrolet, dit jaar voorzien van BitNile support.

Het seizoen 2023 is tot dusver uitdagend gebleken voor VeeKay. Bij de seizoenouverture in St. Petersburg kostte een gevecht met Josef Newgarden hem een goede puntenklassering, terwijl hij in Texas vanuit het achterveld terug moest knokken nadat hem werd verteld de kwalificatie in een bepaalde modus af te werken. Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad werkte VeeKay zich tijdens de eerste ovalrace van het jaar op van een 26ste naar een keurige 11e plaats. Bij het meest recente treffen in Long Beach gaf de brandstofpomp de geest, juist op het moment dat VeeKay zich sterk wist op te stellen in de gevechten op de baan.

VeeKay is zodoende gebrand op een goed weekend, en laat het Barber Motorsports Park uitgerekend de plaats zijn waarop hij en zijn werkgever normaliter sterk voor de dag komen. De talentvolle twintiger heeft zodoende goede hoop om in Alabama de ommekeer te bewerkstelligen.

“Het bereiken van 50 IndyCar-starts is een bijzondere mijlpaal”, laat VeeKay vanuit Alabama weten. “Ik ben iedereen die aan dit jubileum heeft bijgedragen, ontzettend dankbaar. Ed Carpenter heeft vanaf het begin zijn vertrouwen in mij uitgesproken en me voor het seizoen 2020 mijn kans gegeven. Ik ben hem daar tot op de dag van vandaag dankbaar voor.”

“50 is een mooi getal, maar uiteraard streef ik naar veel meer. Mijn doel is om nog vele jaren deel uit te maken van het IndyCar-veld, aangezien ik IndyCar-kampioen wil worden en de Indianapolis 500 op mijn naam wil schrijven. Ik zie mijzelf nog jaren in de Verenigde Staten vertoeven.”

“Ik heb goede herinneringen aan het Barber Motorsports Park, waar ik vorig jaar de tweede poleposition van mijn IndyCar-carrière wist te scoren. Een tweede zege zou dit weekend heel mooi zijn, maar in dit zeer competitieve veld is niets voorspelbaar. Gezien de onderlinge verhoudingen zou ik zeker blij zijn met een topvijfresultaat in mijn eerste jubileumrace”, besluit VeeKay strijdlustig.

De Children’s of Alabama Indy Grand Prix op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama, wordt aanstaande zondag 30 april rond de klok van 21.30 uur Nederlandse tijd in gang gezet. De actie is zoals altijd live te volgen via Ziggo Sport Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS