Rally

Rally van Monte Carlo, dag 2; Clean sweep op de eerste volledige dag, Ogier met Toyota fier aan de leiding

Uitgegeven door Peter Vader • 21 januari 2023 06:30

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team domineerde de etappetijden op de eerste volledige dag van de Rallye Monte-Carlo 2023, met Sébastien Ogier als leider voor teamgenoot Kalle Rovanperä op vrijdagavond. Ogier ging verder waar hij op donderdagavond was gebleven na de openingsfase van het seizoen en bleef het tempo bepalen tijdens de vrijdagochtend lus van drie klassementsproeven in de Franse Alpen. Dat was ondanks een probleem met de centraal geleverde hybride unit, waardoor hij in de laatste twee proeven zonder extra boost moest rijden. Teamgenoot Elfyn Evans bleef tijdens de eerste twee etappes dicht bij Ogier, maar verloor in SS5 meer dan 40 seconden en viel terug naar de vijfde plaats toen hij de finish bereikte met een lekke rechter achterband. Hij vocht in de middag onmiddellijk terug, waarbij de GR YARIS Rally1 HYBRID fier aan de leiding ging met een 1-2-3-4 op SS6 (Special Stage 6, red.)

Toyota_Nr17_Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Toyota Nr17 Sébastien Ogier en Vincent Landais

Ogier was opnieuw de snelste in SS7 voordat Rovanperä zijn eerste etappezege van het seizoen pakte in de laatste proef van de dag. De voorsprong van Ogier bedraagt nu 36 seconden op Rovanperä, die naar voren is geschoven in een spannende strijd met Thierry Neuville (Hyundai) en Ott Tänak (M-Sport Ford). Takamoto Katsuta beleefde een sterke dag, ondersteund door het WRC Challenge Progam, met vier topvier etappetijden gedurende de dag en een zevende plaats in het algemeen klassement.

Sébastien Ogier
Sébastien Ogier

Jari-Matti Latvala (Toyota teambaas): “Het was over het algemeen een heel goede dag voor ons. Omdat we tot nu toe in elke etappe de snelste waren, kunnen we zien dat de GR YARIS Rally1 HYBRID ècht sterke prestaties heeft neergezet en dat onze coureurs zelf ook grote snelheid hebben getoond. Om aan het einde van de eerste volledige dag aan de leiding te staan en te hebben gezien dat alle vier onze coureurs zo'n goed tempo neerzetten, kunnen we zeer tevreden zijn. Ik had misschien verwacht dat het vooraan wat closer zou zijn, maar Seb heeft een goede voorsprong kunnen opbouwen en ook Kalle doet het erg goed. Elfyn had ook een heel goed gevoel en goede snelheid, maar verloor vanmorgen helaas wat tijd. Morgen (Zaterdag, red.) is een nog langere dag, maar hopelijk kunnen we op dezelfde manier doorgaan.”

Toyota Nr 69 Kalle Rovanperä
Toyota Nr 69 Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen

Kalle Rovanperä (bestuurder auto Nr69): “Vandaag is niet al te slecht geweest. Natuurlijk kan ik niet helemaal gelukkig zijn; tijdens de ochtendlus verloren we iets te veel tijd, maar de etappes waren voor ons ook behoorlijk zout en stoffig toen wij als eerste op de proef van start gingen. Dus het was niet gemakkelijk. Het voelde vanmiddag zeker veel beter op pas de tweede proef van alle etappes van vandaag. We hadden veel meer grip en de tijden waren ook beter. Het is goed om in de war te zijn. Seb is tot nu toe veel sneller geweest dan wie dan ook, maar we zijn nog steeds in een close gevecht met de jongens erachter, dus we moeten blijven pushen en zien wat er gebeurt.

Elfyn Evans (bestuurder auto Nr33): “We hadden vanochtend weer een behoorlijk goede start; vrij gelijkaardig aan gisteravond in die zin dat Seb een kleine voorsprong had en we de hele tijd vlak achter hem zaten. Ik had een goed gevoel in de auto, het werkte allemaal goed en het gaat allemaal heel natuurlijk. Helaas heeft de lekke band net voor de lunch ons voor een goede klassering in de steek gelaten. Vanmiddag hebben we ons best gedaan om terug te pakken wat we konden, hoewel we niet de beste slotetappe hadden. Maar er zijn nog genoeg kilometers te gaan en we zullen zien wat we morgen (zaterdag, red.) kunnen doen.”

Sébastien Ogier (bestuurder auto 17): “Het was geen gemakkelijke dag, maar over het algemeen was het positief; we zijn vanavond teruggekomen in Monaco met een goede voorsprong en daar gaat het om. Vanmorgen zaten we twee etappes zonder hybride power en ik wist dat ik heel hard moest pushen en wat risico's moest nemen om dat te compenseren. Ik was nogal verrast dat we nog steeds de snelste waren. Gelukkig kon het probleem voor de middag worden verholpen en konden we weer profiteren van die extra boost. We konden een normaler ritme aanhouden en zelfs onze voorsprong iets verder uitbouwen. Het wordt een lange dag morgen en we zullen proberen zo clean mogelijk te rijden.”

Elfyn Evans Scott Martin Nr33 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Toyota Nr33 Elfyn Evans en Scott Martin

Stand aan het einde van dag 2 (vrijdag):
1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h26m39.4s
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +36.0s
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +37.9s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +54.2s
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m02.3s
6. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m30.2s
7. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m33.1s
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m57.7s
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +4m12.8s
10. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +4m42.5s

Wat is het volgende?
Zaterdag is de langste dag van de rally met 111,78 wedstrijdkilometers die moeten worden afgelegd in een vergelijkbaar formaat als vrijdag, met twee lussen van etappes rond een lunchtijdzone in Puget-Théniers. De meeste actie vindt echter nog verder naar het westen plaats, wat betekent dat de equipes pas bijna 15 uur na hun vertrek in de ochtend, naar Monaco zullen terugkeren.Sébastien Ogier/Vincent Landais Nr17 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Sébastien Ogier en Vincent Landais Nr17 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Rally Monte Carlo 2023 logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS