Rally

Rally Sweden - Ott Tanak terug-van-weggeweest bij M-Sport, bezorgt Ford na lange tijd een overwinning + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 12 februari 2023 16:04

Ott Tänak behaalde zondagmiddag een cruciale overwinning in de Rally van Zweden, waarmee hij een einde maakte aan de ‘overwinningsdroogte’ van Ford M-Sport. Het was pas zijn tweede FIA World Rally Championship-evenement sinds zijn terugkeer bij het team. De Est scoorde zijn tweede Zweedse succes met 18,7 seconden voorsprong op Hyundai i20 N-coureur Craig Breen, waarmee hij de leiding in het WRC (World Rally Championship) met drie punten voorsprong overnam van naaste belager Kalle Rovanperä.

Zondag_winnaars_Tanak_Celebration
Ott Tänak en Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) glorieuze winnaars van de WRC-Rally van Zweden 2023!

Tänak reed tussen 2011 en 2017 voor M-Sport, voordat hij verschillende seizoenen doorbracht bij rivalen Toyota en Hyundai. Hij tekende opnieuw voor de Britse ploeg aan het begin van dit seizoen en het resultaat van zondag 12 februari 2023 markeert de eerste overwinning van het team sinds de Rallye Monte-Carlo vorig jaar – alweer 385 dagen geleden! "Het betekent natuurlijk veel voor me om in een nieuwe auto te gaan rijden en deze prestatie aan de jongens bij M-Sport te kunnen afleveren. Het is voor hen een enorme inspanning om tegen zulke grote fabrikanten te moeten vechten”, verklaarde een blije Tänak na afloop en sloot af: “Ik weet zeker dat ze behoorlijk wat stress van mij krijgen, maar zolang het resultaat oplevert, winnen we allemaal. Het is geweldig om deel uit te maken van dit team."

Rally Sweden overwinning Ford M-Sport Ott Tanak actieP1 voor Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Parttime coureur Craig Breen leidde de helft van de sneeuw- en ijswedstrijd, maar Tänak, die in een Puma reed, zat hem continue op de hielen. De Est overtrof zijn rivaal met een nachtelijke aanval op de voorlaatste dag en keek nooit meer achterom. Teamtactiek zorgde ervoor dat Breen opzettelijk een minuut te laat incheckte bij de pre-Wolf Power Stage-hergroepering, waarbij hij zichzelf met een straf van 10 seconden opzadelde om daarmee collega Thierry Neuville naar de tweede plaats te promoveren. Het doel was om de Belg - die fulltime rijdt - meer waardevolle punten voor het rijderskampioenschap te geven. Die plannen werkten echter niet voor Hyundai, aangezien Neuville tijd liet vallen met een slordige run in de allesbepalende finale, waardoor Breen hem alsnog passeerde en met slechts 1,3 seconde voorsprong voor de Belg wist te eindigen.

Rally Sweden 2023 Rovanpera_KALLE_SUNDAY
P4 voor Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä, rijdend voor Toyota Gazoo Racing, zat vroeg op de dag in een heftige strijd met Neuville, maar hij moest afhaken toen zijn rivaal vier verse Pirelli-banden monteerde voor de laatste twee klassementsproeven. Rovanperä eindigde slechts 5,1 seconden achter het podium, waardoor het Japanse merk aan de top van het constructeursklassement blijft staan met 14 punten voorsprong op Hyundai.

Elfyn Evans voltooide de Top-5 bijna een minuut achter zijn teamgenoot, tijdens een weekend waarin hij geen vertrouwen had. Pierre-Louis Loubet bracht zijn Puma naar huis op een eenzame zesde plaats en overwon een technisch euvel wat hem behoorlijk deed schrikken. Hij voltooide de slotetappe door in de hybride modus naar de finish te rijden.

Rally Sweden 2023 Craig Breen Hyundai
Welverdiende P2 voor Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Esapekka Lappi bleef wat teleurgesteld achter over wat het resultaat had kunnen zijn, nadat een kostbare excursie op zaterdagmiddag hem uit de podiumstrijd had gehaald. De Hyundai-nieuwkomer vocht hard terug en eindigde als zevende overall aan het einde van de vierdaagse wedstrijd.

WRC2-winnaar Oliver Solberg werd achtste, voor collega-coureurs uit de ondersteunende categorie Ole Christian Veiby en Sami Pajari. Het WRC-kampioenschap keert volgende maand terug naar Amerika, want daar vindt de Guanajuato Rally México plaats, vanuit start- en finishplaats León, van 16 tot en met 19 maart.



Uitslag Rally Sweden dag 4, zondag:
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) 2h25m54.5s
2 Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +18.7s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +20.0s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +25.1s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m24.0s
6 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m59.0s
7 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +7m42.4s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +7m48.1s
9 Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen (Volkswagen Polo GTI R5) +8m30.4s
10 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +9m03.2s

Rally Sweden 2023 uitslag

Drivers_WRC_Championship

WRC tussenstand Manufacturer_Championship

Event_logo_Rally_Sweden


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS