Rally

Rally Sweden - Ontketende Ott Tanak gaat vol in de aanval, pakt P1 en verslaat Craig Breen + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 12 februari 2023 08:20

Ott Tänak ontstak tijdens de nacht in een ongekende razernij tijdens de Rally van Zweden, waarbij Craig Breen werd gedegradeerd naar de tweede plaats overall op weg naar de grote finale van zondag met drie etappes. Het duellerende duo deed volop aan stuivertje wisselen van de snelste etappetijd tijdens de langste dag van de rally, waarbij Breen halverwege de dag een marginaal voordeel wist vast te houden. Terwijl de besneeuwde wegen in het afnemende licht van de middaglus steeds hobbeliger werden, begon Tänak zijn Hyundai Motorsport-rivaal in te halen. Breen’s verlies werd mede veroorzaakt door een gedelamineerde band. Daarna blonk Tänak uit in de nachtelijke omstandigheden, waarbij de tussentijden lieten zien dat hij op ramkoers lag om Breen met ongeveer 10 seconden voorsprong te verslaan. De Est kreeg toch nog te maken met een dramatische wending toen hij een bijna identiek bandenproblemen als zijn tegenstander kreeg. Maar hij slaagde er toch in om de tijd van de Ier met 2,8 seconden te verbeteren en daarmee de leiding in de rally te pakken.

Zaterdag_Tanak_Puma_P1_M-Sport
Ott Tänak ontstak tijdens de nachtelijke proeven in een ongekende razernij en pakte P1!

Ott Tänak was opnieuw sneller toen zijn rivaal Craig Breen klaagde over een hybride probleem tijdens de laatste Umeå-klassementsproef. Hij eindigde met een achterstand van 8,6 seconden en legde daarmee de basis voor de eerste overwinning van een M-Sport Ford in meer dan een jaar. "Het was een uitdagende dag", gaf Puma-coureur Tänak toe. "We hadden alles gepland voor de laatste twee etappes - om de banden te behouden en toch de tijden te verbeteren - maar toen raakten we de grip kwijt omdat we de laatste etappe moesten afleggen zonder noppen op één band. Het lijkt positief, maar morgen is het pas beslist als het allemaal klaar is. Laten we nu proberen om zondag als eerste over de finish te komen."

Lappi_Hyundai_exit_sneeuwmuur
Esapekka Lappi kwam jammerlijk vast te zitten in de sneeuw

Esapekka Lappi kwam jammerlijk vast te zitten in de sneeuw, nadat hij in SS13 te wijd was gegaan in een naar linksdraaiende bocht en hij zijn Hyundai in een sneeuwmuur duwde. Het wegvallen van de Fin opende de deur voor Thierry Neuville en Kalle Rovanperä om te vechten voor de laatste podiumplek.

Kalle_Rovanpera_Jonne_Halttunen_Toyota_Yaris_WRC_2023
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä, die in een Toyota GR Yaris reed, had tot laat op de dag de overhand van het strijdende duo, maar hij maakte in de laatste etappe plaats voor Hyundai ‘s Thierry Neuville toen zijn banden versleten waren. Het duo was aan het einde van de wedstrijd 3,8 seconden van elkaar verwijderd, met Neuville slechts 15,1 seconden achter de als tweede geklasseerde Breen.

Elfyn Evans had geen vertrouwen aan boord van zijn Yaris en verloor steeds meer terrein ten opzichte van zijn twee voorgangers, waardoor hij de dag meer dan een halve minuut verder naar achteren eindigde.

Solberg_Skoda_P1_WRC2
Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)

Pierre-Louis Loubet bracht zijn Puma als zesde overall naar huis, voor de goed presterende Oliver Solberg, die de leiding heeft in de WRC2-categorie. Ole Christian Veiby, Sami Pajari en Nikolay Gryazin maken het klassement compleet.

Drie etappes vormen de finale van zondag. Als eerste zijn er meerdere runs in Västervik (26,48 km) voordat een andere run door Umeå (10,08 km), de bonuspunten betalende Wolf Power Stage vormt. Het wordt een spannende, sneeuwrijke finale in Zweden!

Uitslag Rally Sweden dag 3, zaterdag:
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) 1h54m45.4s
2 Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +8.6s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +23.7s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +27.5s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +57.7s
6 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m28.1s
7 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +5m55.0s
8 Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen (Volkswagen Polo GTI R5) +6m46.6s
9 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +7m08.9s
10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +7m20.0sEvent_logo_Rally_Sweden


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS