Rally

Rally Sweden - Ontketende Kalle Rovanpera pakt direct de leiding op donderdagavond

Uitgegeven door Peter Vader • 9 februari 2023 21:01

Kalle Rovanperä nam het vroege initiatief tijdens de Rally van Zweden en pakte gelijk een stevige voorsprong, na een sterke run in de openingsetappe op donderdagavond. Rovanperä, die ook de snelste tijd neerzette in de shakedown, was 1,6 seconden sneller in zijn Toyota GR Yaris dan M-Sport Ford Puma-rivaal Ott Tänak. De Fin gaat komend weekend proberen om een overwinning toe te voegen aan zijn reeks van eerdere, opeenvolgende Rally Sweden-overwinningen. Vrijdag vertrekt hij als eerste. Hoewel dat vaak als een nadeel wordt gezien tijdens winterrally's, werkte de vroege startpositie van Rovanperä deze keer in zijn voordeel, omdat de reeks krappe kruispunten voor hem minder hobbelig waren dan voor latere rijders.

Rally Sweden Kalle Rovanpera Toyota1
Kalle Rovanpera

"De omstandigheden in deze waren redelijk goed", lichtte hij toe. "Sommige stukken in het bos waren een beetje glad met wat losse sneeuw, maar eigenlijk allemaal redelijk goed. Ik had gewoon niet het gevoel dat ik zo goed reed - ik probeerde clean en netjes te rijden, maar het voelde alsof ik niet snel genoeg was.”

Rally Sweden Kalle Rovanpera Toyota 2

De derde plaats ging naar Rovanperä’s Toyota-teamgenoot Elfyn Evans, die 3,1 seconden achter hem eindigde. De Welshman begint de opening van de wedstrijd van vrijdag, met slechts acht tienden van een seconde voorsprong op Hyundai-rijder Esapekka Lappi. Daarachter volgt een zieke Thierry Neuville - ook rijdend in een Hyundai i20 N – met nog eens 1,1 seconde achterstand op de vijfde plaats algemeen.

De voorzichtige aanpak van Takamoto Katsuta leverde de Yaris hotshot de zesde plaats algemeen op, voor Craig Breen en Pierre-Louis Loubet, terwijl WRC2-titelkandidaten Jari Huttunen en Ole Christian Veiby de Top-10 bij het ingaan van de nacht completeren.

Rally Sweden Ford M-Sport Ott Tanak
Ott Tanak

De etappe van vrijdag reist naar het noorden voor twee lussen van drie snelheidsproeven, gescheiden door een serviceperiode van 30 minuten in de stad. De eerste is Brattby (10,76 km). Daarna volgen Sarsjöliden (14,23 km) en een gloednieuwe etappe in Botsmark (25,81 km), waarvan de tweede pas in het donker zal worden gereden. Na nieuwe explosie op de Umeå Sprint (5,16 km) komt de dag tot stilstand na zeven etappes van in totaal 106,76 km.

Sweden Rally Hyundai Esapekka Lappi 1
Esapekka Lappi

Uitslag Rally Sweden dag 1, donderdag:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3m23.3s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1.6s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3.1s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3.9s
5 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +5.0s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +5.6s
7 Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +6.7s
8 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +10.8s
9 Jari Huttunen/Antti Linnaketo (Škoda Fabia R5) +11.4s
10 Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen (Volkswagen Polo GTI R5) +12.3s

Rally Sweden Kalle Rovanpera Toyota 3Kalle Rovanpera

Sweden Rally Elfyn Evans Toyota 4Elfyn Evans

Sweden Rally Hyundai Esapekka Lappi 2
Esapekka LappiEvent logo Rally Sweden


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS