Rally

Rally Sweden - Het WRC reist af naar de met sneeuw en ijs bedekte wegen van de meest noordelijke rally

Uitgegeven door Peter Vader • 8 februari 2023 05:02

Het FIA World Rally Championship-seizoen 2023 reist deze week (9 - 12 februari) naar het meest noordelijke punt van het kampioenschap voor de met sneeuw en ijs bedekte wegen van de Rally Sweden. Voor de tweede keer in evenveel jaar vormt de universiteitsstad Umeå het centrum van de tweede ronde van het wereldkampioenschap, met het servicepark bij het Nolia Exhibition Centre. De stad ligt aan de oostkust en is meer dan 600 km verwijderd van de hoofdstad Stockholm. De wegen in de bevroren en afgelegen bossen van de regio Västerbotten zijn supersnel. Zo snel zelfs dat het evenement van vorig jaar de op één na snelste Rally van Zweden in de geschiedenis was, met als winnaar Kalle Rovanperä met een gemiddelde van maar liefst 121,52 km/u!

Hyundai_Ott_Tanak_Fb_Rally_Sweden

Vrijdag
De festiviteiten voor de startceremonie vinden plaats in de populaire Red Barn Arena, op loopafstand van het stadscentrum, op donderdag (9 februari). De teams pakken direct aan op de korte snelheidsproef van de Umeå Sprint (5,16 km). Deze stage bevat grote sprongen en ‘vegende’ haarspeldbochten en zal worden bijgewoond door koninklijke rallyfan Prins Carl Philip. De etappe van vrijdag reist naar het noorden voor twee lussen van drie snelheidsproeven, gescheiden door een serviceperiode in de stad van 30 minuten. De eerste klassementsproef is Brattby (10,76 km). Daarna volgen Sarsjöliden (14,23 km) en een gloednieuwe etappe in Botsmark (25,81 km), waarvan de tweede pas in het donker zal worden gereden. Een nieuwe explosie op Umeå Sprint (5,16 km) brengt de dag ten einde na zeven etappes van in totaal 106,76 km.

Klassementsproeven_Rally_Sweden

Zaterdag
Zaterdag volgt een vergelijkbaar format en deze bevat twee gloednieuwe proeven. Norrby (12,54 km) en Floda (28,25 km) werden in 2022 niet gebruikt. Ze staan gepland voorafgaand aan Sävar (17,28 km), wat de bemanningen terugvoert naar de tussenstop in het midden van de lus. Alle drie de etappes worden na de lunch nog een keer herhaald voordat de dag eindigt met Umeå (10,08 km). Dit is een langere versie van de etappes van de vorige twee nachten, die opnieuw eindigt in de Red Barn Arena. De zeven klassementsproeven tellen in totaal 126,22 km, waarmee het de zaterdag de langste dag van de rally is.

Rally Sweden Toyota foto 1

Zondag
Drie etappes vormen de finale van zondag. Dat zijn de runs van Västervik (26,48 km) - ook een nieuwe toevoeging - zijn als eerste aan de beurt, voorafgaand aan een andere run door Umeå (10,08 km) die de bonuspunten betalende Wolf Power Stage vormt. De 18 etappes beslaan 301,18 km met een totale lengte van de hele route van 1194,16 km. Komend weekend dus ruim 1100 kilometer aan sneeuw- en ijspret met super spectaculaire beelden van de WRC-Rally Sweden!

Rally Sweden 2023 Ford M Sport Red Bull 2

Rally Sweden Toyota foto 4

Rally Sweden Hyundai foto 3

Rally Sweden 2023 Ford M Sport Red Bull 5Event_logo_Rally_Sweden


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS