Rally

Rally Sweden - Craig Breen glijdt naar de top: "Het is absoluut een van mijn sterkste dagen geweest"

Uitgegeven door Peter Vader • 11 februari 2023 07:36

De grote verrassing op de tweede dag van de Sweden Rally 2023 was de Ier Craig Breen. Hij klom naar de top van het klassement na een erg hectische vrijdag, met een uiterst snelle Ott Tänak in zijn kielzog. De Ier was aanvankelijk de volger in de eerste helft van de vrijdag van de man die hem bij M-Sport Ford verving, voordat hij in de vroege namiddag een aanval op Tänak plaatste. Breen was 7,8 seconden sneller dan het hele veld op Brattby 2 en pakte daarmee de leiding. Daarna breidde hij zijn afstand tot zijn achtervolger uit tot 10,5 seconden. Maar Tänak vocht hard terug toen de duisternis viel, waardoor het verschil bij het ingaan van de nacht terugliep tot slechts 2,6 seconden.

Craig_Breen_Hyundai_Rally_Sweden
Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Craig Breen, die dit seizoen deelneemt aan een deelprogramma aan boord van een Hyundai i20 N, bleef stoïcijns onder de late aanval van Tänak. "Het is absoluut een van mijn sterkste dagen geweest", grijnsde hij. “Vorig jaar lag ik meestal ondersteboven of zat ik ergens vast in een heg, dus het klinkt me als muziek in de oren om vanavond aan de leiding te gaan. Het is tijd voor de Mad Hatter's Tea Party en we zijn allemaal uitgenodigd - ik kan niet wachten tot morgen!"

Ott_Tanak_Ford_Puma_P2 Rally Sweden
Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Hoewel het tempo van Ott Tänak een flinke stap vooruit betekende in vergelijking met de Rallye Monte-Carlo van vorige maand, was de Est niet overdreven positief aan het einde van de wedstrijd. Hij dreef zijn Ford Puma tot het uiterste, maar had het gevoel dat de etappetijden dit niet weerspiegelden. "Wat het resultaat betreft, kunnen we zeker heel tevreden zijn. Het is veel meer dan we hadden verwacht om hier te komen. Maar het punt is dat we nog veel beter kunnen zijn."

Esapekka Lappi_Hyundai Rally Sweden
Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Esapekka Lappi zorgde voor twee Hyundai ‘s in de Top-3 met een solide rit tijdens zijn tweede rally voor het team. Een snel herstelde spin na het overschrijden van een kruising op SS6, was de enige echte fout voor de Fin, die Tänak met slechts 8,6 seconden achter zich laat op weg naar dag drie.

Elfyn Evans Toyota Yaris WRC Rally Sweden
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Met nog eens 15,3 seconden achterstand was de vierde plaats overall voor Elfyn Evans. Hij was daarmee de hoogstgeplaatste Toyota Gazoo Racing-coureur. Hij worstelde aanvankelijk met het vertrouwen op de snelle etappes, maar verbeterde gedurende de dag en overleefde een aanvaring met een beruchte sneeuwbank terwijl hij in het klassement omhoogklom. Deze beklimming van Evans werd gedeeltelijk geholpen door het feit dat teamgenoot Takamoto Katsuta met zijn GR Yaris over de kop ging bij de tweede pass van Brattby. De Japanse hotshot stopte kort daarna met schade aan de radiator, waarmee een einde kwam aan zijn Sweden Rally, na een veelbelovende start.

Kalle Rovanpera Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä, de leider na de wedstrijdopening op donderdagavond, zag zijn kansen enigszins wegsmelten nadat hij de hele dag bezig was geweest met het pad plaveien voor degenen die achter hem van start gingen. Grip was moeilijk te verkrijgen voor de titelverdediger, zodra hij weer een ideale lijn schoonveegde in de losse sneeuw. Toch bleef hij slechts 4,6 seconden achter op collega Evans.

De zesde plaats overall was niet waar Thierry Neuville na de eerste acht etappes had willen zijn, maar de Belg kon niet meer doen omdat hij worstelde met onderstuur van zijn Hyundai. Oppervlakkige schade aan de voorste en achterste aerodynamica carrosseriedelen – ontstaan door verschillende aanrijdingen met sneeuwbanken - hielp de zaak ook niet echt.

Pierre-Louis Loubet maakte een paar grote stappen vooruit in zijn Puma en kreeg bij elke etappe meer zelfvertrouwen en grip op de spekgladde sneeuw en ijs. Een top-twee tijd op SS5 was het bewijs van de ontwikkeling van de Fransman en hij keerde terug naar Umeå als een respectabele zevende overall. De rest van het klassement bestond uit WRC2-sterren, met Oliver Solberg, Sami Pajari en Jari Huttunen die de Top-10 completeerden.

Zaterdag is de langste dag van de rally en bevat zeven klassementsproeven van in totaal 126,22 km. De sneeuw in Zweden blijft altijd een onvoorspelbaar fenomeen, hetgeen op deze vrijdag wel weer duidelijk werd. Het algemeen klassement werd behoorlijk door elkaar geschud met als verrassende dagwinnaar Craig Breen!

Loubet_Puma Rally Sweden
Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Uitslag Rally Sweden dag 2, vrijdag:
1 Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 57m05.5s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2.6s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +11.2s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +26.5s
5 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +31.1s
6 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +36.8s
7 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m16.2s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +2m56.8s
9 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +3m09.8s
10 Jari Huttunen/Antti Linnaketo (Škoda Fabia R5) +3m31.9sEvent_logo_Rally_Sweden


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS