Rally

Rally Monte Carlo, dag 3: Toyota behoudt de leiding voor de laatste dag + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 22 januari 2023 06:30

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team behoudt de eerste en tweede plaats in de Rallye Monte-Carlo, met Sébastien Ogier die met nog één dag te gaan 16 seconden voorsprong heeft op teamgenoot Kalle Rovanperä. De reeks van opeenvolgende etappezeges van de GR YARIS Rally1 HYBRID aan het begin van het seizoen bereikte 11 stuks, aangezien hij drie keer de top domineerde tijdens de ochtendlus van drie tests. Rovanperä behaalde de 100e FIA World Rally Championship-etappezege voor hem en copiloot Jonne Halttunen, in de eerste SS9 en voegde er nog één toe in SS11. Ogier en zijn bijrijder Vincent Landais waren de snelsten in SS10 en eindigden de ochtend precies een halve minuut voor hun teamgenoten.

Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID_Car_17_Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Nr17 Sebastien Ogier en Vincent Landais

Terwijl Ogier van dit voordeel gebruik maakte om 's middags onnodige risico's te vermijden, behaalde Rovanperä nog een indrukwekkende etappezege in de donkere laatste klassementsproef van de dag, waar hij 6,7 seconden sneller was dan wie dan ook. Dat betekent dat zijn afstand tot de als derde geplaatste Thierry Neuville nu precies hetzelfde is als zijn achterstand op Ogier, namelijk 16 seconden. Elfyn Evans bleef terugvechten om de verloren tijd door een lekke band op vrijdagochtend te compenseren en klom naar de vierde plaats voor Ott Tänak's M-Sport Ford en kwam de hele dag nooit buiten de topdrie van snelste tijden. Takamoto Katsuta behaalde de zesde plaats in de eerste etappe van de ochtend en zette zijn constante tempo gedurende de dag voort in zijn door het TGR WRC Challenge Program ondersteunde deelname.

Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID_Car Nr33 Elfyn Evans en Scott Martin
Nr33 Elfyn Evans en Scott Martin

Jari-Matti Latvala (Teambaas Toyota): “We mogen weer heel blij zijn vanavond. Met nog één dag te gaan staan we nog steeds eerste en tweede met Seb en Kalle, Elfyn is vierde en Taka zesde. Vandaag de dag heeft Seb alleen maar zijn voorsprong gemanaged in plaats van te proberen meer snelheid te vinden, maar ik denk dat de anderen qua prestaties zijn verbeterd naarmate de rally vorderde en dat is zeer positief. Vooral de laatste etappe van Kalle vanavond was erg goed. Maar als ik naar morgen kijk, denk ik dat Seb nog steeds de controle heeft en hij zich zeer comfortabel voelt met de etappes die nog moeten komen. Kalle weet dat het niet nodig is om gekke risico's te nemen, en het belangrijkste is dat hij erin is geslaagd om het gat naar Neuville te vergroten."

Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID_Car Nr69 Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen
Nr69 Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen

Kalle Rovanperä (bestuurd Nr69): "Vandaag was heel goed voor ons. Vanochtend konden we meteen goede tijden neerzetten. Het voelde iets gemakkelijker aan, omdat er wat meer grip was op de ideale lijn. De auto voelt goed aan en we hebben niet echt iets aan de set-up hoeven te veranderen. Vanmiddag had ik wat meer moeite toen de weg erg vies was. Maar de laatste etappe in het donker was zeker een goede; het was een beetje schoner en ik probeerde te pushen. De etappes van morgen zijn misschien niet mijn favorieten en Seb kent ze zo goed, dat ik niet denk dat er een kans is om hem te pakken te krijgen. Ik weet zeker dat hij snel zal zijn en er zijn niet zo veel plaatsen om het verschil te maken. We zullen gewoon proberen ons tempo en onze positie vast te houden.”

Elfyn Evans (bestuurder Nr33): “Het was een lange dag, maar over het algemeen een redelijk goede dag. Ik heb genoten van het rijden en het gevoel in de auto. Vanmorgen hebben we niet zoveel met de zachte banden gereden als de anderen dat deden. Aangezien de etappes van vandaag behoorlijk schurend waren, moesten we wel enigszins afzien tegen het einde van de lus. Vanmiddag hebben we wat tijd verspeeld in de vuilere omstandigheden, wat enigszins frustrerend was. Ik voelde mezelf gewoon niet helemaal zeker om de risico’s te nemen die nodig zijn om echt snel te gaan. Morgen hebben we een aantal mooie etappes en we zullen zien wat het weer brengt voor de slotdag.”

Sébastien Ogier (Bestuurder Nr17): “Het was weer een goede dag. Ik wist dat de etappes van vandaag de grootste risico's met zich meebrachten qua aansnijden van de vele bochten. In onze positie wilde ik geen enkel risico nemen. Voor ritzeges krijg je niets extra's en we hadden een gaatje dat we gewoon moesten dichten. Ik accepteerde dat we wat tijd zouden verliezen en minimaliseerde gewoon de risico's. Het was een zeer cleane rit en dat was ook het plan en ik ben blij om zonder kleerscheuren het einde van de dag te halen. Kalle heeft het vandaag heel goed gedaan en we zijn nu in een sterke positie om een een-tweetje te scoren voor het team. Maar er zijn morgen nog vier etappes te gaan en moeten we die klus nog even klaren.”

Nr17 Sebastien Ogier en Vincent Landais
Nr17 Sebastien Ogier en Vincent Landais

Uitslag dag 3 (Zaterdag):
1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h27m11.5s
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +16.0s
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +32.0s
4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +56.5s
5. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m37.3s
6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m15.7s
7. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3m08.8s
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3m11.4s
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +8m06.1s
10. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +8m21.3s

Wat is het volgende?
De laatste actiedag vindt plaats in de heuvels ten noorden van Monaco. Twee passages van de klassieke Luceram – Lantosque-etappe worden gecombineerd met nog twee runs op de legendarische Col de Turini (herhaling van de openingstest van vrijdag), waar de rally ook zal eindigen aan het einde van de Power Stage.Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID_Car Nr17_Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Nr17 Sébastien Ogier en Vincent Landais

Rally Monte Carlo 2023 logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS