Rally

RaceXpressOnTour@Twente Rally - Hans Weijs Nederlands rallykampioen in de Rocar-Tech Twente Rally

Uitgegeven door Peter Vader • 17 oktober 2022 08:02 • Print artikel

In de Rocar-Tech Twente Rally heeft Hans Weijs de kroon op een schitterend seizoen gezet. Na een spannend duel met Jim van den Heuvel, won Weijs met een Skoda Fabia R5 Evo de laatste wedstrijd van het kampioenschap. Op zijn 35ste is Hans Weijs Jr daarmee voor de eerste keer Kampioen van Nederland. "Het was bij het begin van het seizoen zeker niet mijn doelstelling. We hebben het wedstrijd na wedstrijd bekeken, telkens opnieuw budget gezocht en uiteindelijk hebben we hier de titel gepakt. Ik was in 2010 vice-Junior Wereldkampioen, maar voor het overige heb ik zelden een volledig kampioenschap gereden. Dat ik Kampioen van Nederland ben, daar ben ik echt wel trots op. Het is wel jammer dat Jim zich op de laatste proef heeft laten verrassen. Dat had hij niet verdiend. We hebben de ganse dag een heel mooi duel uitgevochten," aldus de kersverse Kampioen van Nederland, die vooral moest wennen aan de Skoda Fabia R5 Evo. "Ik heb de Skoda leren kennen, maar we zijn nog geen vrienden geworden," lachte Weijs.

Hans_Weijs_kampioen_2022_Foto met RX_logo_Peter Vader
Hans Weijs kampioen 2022

Jim van den Heuvel begin met 1"9 voorsprong aan de laatste proef, maar de VW-rijder ging van de baan op de rondkoers in Hengelo. Daardoor schoof Bob de Jong, uittredend kampioen, op naar de tweede plaats, op 2'55". Gert-Jan Kobus werd derde met zijn Skoda Fabia R5 Evo. "Daar ben ik heel tevreden mee, want gisteren ging het echt niet. Na enkele moeilijke weken doet het deugd om het seizoen met een mooi resultaat af te sluiten," vertelde Gert-Jan.

De vierde plaats ging naar Kevin van Deijne, die eindelijk weer vertrouwen kreeg in zijn Hyundai i20 N Rally2. Lambert Parren, die de ganse dag in strijd was met Ingo Ten Vregelaar, werd vijfde. De Mitsubishi-rijder werd voor de vierde keer op rij Nationaal Rally Kampioen. "We gingen de laatste proef in met 0"2 voorsprong op Ingo en ik heb het verschil gemaakt. Dat was niet nodig voor de titel, maar voor de eer wilde ik hier wel winnen," vertelde Lambert. "Het was zelfs niet de bedoeling om het volledige seizoen te rijden, maar het ging weer goed, dus deden we verder. Volgend jaar ga ik wellicht wat minder rijden."

Jan van Gerven stuurde zijn Hyundai i20 R5 naar een mooie 7de plaats, voor Edwin Wolves en Martin van Iersel, met een gelijkaardige Hyundai. Jeroen Klein Kromhof bekroonde een sterke rally met winst in klasse RC4 met zijn Renault Clio Rally4.

Jim_van_den_Heuvel_VW_Polo_RX_logo_Peter Vader
Jim van den Heuvel, VW Polo

Eerste overwinning voor Maikel Van den Noort
Maikel van den Noort won de Historic-wedstrijd. De 27-jarige Opel-piloot nam vrijdagavond meteen de leiding en zijn koppositie zou niet meer bedreigd worden. Zeker na de opgave van Wouter Koenderink, die een aandrijfas brak in Twekkelo, was van den Noort helemaal zegezeker.

Tom van Altena stuurde zijn VW Golf naar een erg mooie tweede plaats op 3'37", met als bonus drie keer de snelste tijd op de Arena in Hengelo. "Ik had een jaar niet meer gereden. Ik heb ongelofelijk genoten van deze wedstrijd en de rondkoers bleek de Golf goed te liggen," genoot van Altena.

De derde plaats ging naar Marco en Zijon Geeratz, die even op weg leken naar een podiumplaats, tot het zondagochtend twee keer fout ging. Eerst ging Marco rond, waarna ook Zion zich liet verrassen op de rondkoers.

Peter en Denis Mangnus mochten de Nederlandse titel vieren. Zaterdagavond gingen ze van de baan, maar na een nachtje sleutelen aan de Talbot Lotus konden ze vanochtend opnieuw starten. Deze keer bleven vader en dochter foutloos, wat beloond werd met de Nederlandse titel.

Peter_en_Denis_Talbot_Lotus_kampioen_2022_historics_RX_logo_POV
Peter en Denis Mangnus, kampioen 2022 bij de Historics met hun Talbot Lotus

Uitslag Rocar-Tech Twente Rally:
1. Hans Weijs/Bjorn Degandt (NL/B), Skoda Fabia, 1 uur 20 min 28,6 sec
2. Bob de Jong/Erik de Wild (NL/NL), Hyundai i20, op 2 min 55,8 sec
3. Gert-Jan Kobus/Martin Nortier (NL/NL), Skoda Fabia, op 3 min 09,7 sec
4. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Hyundai i20, op 4 min 19,2 sec
5. Lambert Parren/Frank Stultiens (NL/NL), Mitsubishi Lancer Evo X, op 6 mi 12,3 sec

Eindstand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2022 (ONRK):
1. Hans Weijs, 189 punten; 2. Bob de Jong, 156; 3. Gert-Jan Kobus, 152; 4. Jim van den Heuvel, 142; 5. Kevin van Deijne, 129

Eindstand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2022 – Navigatoren:
1. Erik de Wild, 174 punten; 2. Martin Nortier, 168; 3. Jouri Dockx, 155; 4. Hein Verschuuren, 145 ; 5. Radboud van Hoek, 127.

Twente Rally logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS